Business Talk Πέμπτη 10/12/2020, 09:51
BUSINESS TALK

Tο hive-down της Πειραιώς και η «οπερέτα» της Folli Follie

 

  • Πανηγύριζαν, λέει, χθες στη Folli Follie, (αλήθεια, γιατί;) καθώς ύστερα από τηλεδιασκέψεις επί τηλεδιασκέψεων επί μήνες ολόκληρους η νέα διοίκηση (η τρίτη «νέα» αν δεν απατώμαι) της εταιρείας εξασφάλισε το πολυπόθητο πράσινο φως για την αναδιάρθρωση των ομολόγων της. Μάλιστα. Αλλά business plan δεν έχουμε ακόμα μάθει ούτε υπάρχει κανείς σώφρον άνθρωπος που να καταλαβαίνει πως θα επιβιώσει. Χθες, πάντως, ο CEO της εταιρείας Γιώργος Σάμιος ανέφερε προς τους εργαζομένους ότι «είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα εφησυχάσουμε, αλλά αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε όλοι τη μάχη τώρα πιο δυνατοί για να ξεπεράσουμε τους στόχους. Για να αποδείξουμε ότι αυτοί που μας είχαν για «τελειωμένους», τώρα οφείλουν να αναθεωρήσουν τις δικές τους προβλέψεις». Δύσκολο κύριε Σάμιε.

 

  • Νέες επενδύσεις θα πρέπει να αναμένουμε το προσεχές διάστημα από την Lamda Hellix. Αυτό, τουλάχιστον, άφησε να εννοηθεί, εάν δεν το είπε σχεδόν ξεκάθαρα, ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που πριν από μερικές εβδομάδες, εξαγοράστηκε από την αμερικανική Digital Realty-Interxion. «Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε νέα όσον αφορά τις επενδύσεις μας» περιορίστηκε να πει, σε εκδήλωση, χθες, του Urban Land Institute (ULI) Greece & Cyprus. Σίγουρα κάτι θα γνωρίζει.

 

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι μια απόφαση για τα καταστήματα λιανικής, τα οποία παραμένουν κλειστά μετά από την επέκταση του lockdown στην Ελλάδα , θα ανακοινωθεί έως το Σάββατο. Κάποιοι πάντως την περιμένουν σήμερα.

 

  • Ο Declan Costello, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις, δήλωσε στο συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των επτά χωρών της ΕΕ μέχρι σήμερα που έχουν υποβάλει ένα πλήρως διαμορφωμένο σχέδιο για τη χρήση πόρων από το ταμείο της ΕΕ επόμενης γενιάς. Ωστόσο, τόνισε ότι οι δυσκολίες στην Ελλάδα προκύπτουν κατά τη φάση εφαρμογής και της απορρόφησης πόρων. (it’s the implementation, stupid).  Αναφέρθηκε βεβαίως στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της χαμηλής παραγωγικότητας. «Μιλάμε για ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην αναβάθμιση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Πάντως αναγνώρισε ότι «έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και το πλάνο βρίσκεται στη σωστή στρατηγική». «Βλέπουμε προσπάθειες να κινηθούμε προς τα εμπρός» συνέχισε, επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

 

  • Η Ελλάδα σήκωσε από την κεφαλαιαγορά 812,5 εκατ. μέσω έντοκων γραμματίων 52 εβδομάδων με αρνητικό επιτόκιο -0,26%, που αποτελεί ένα ακόμα νέο ιστορικό χαμηλό.

 

  • Η έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα θα εγκρίνει, μεταξύ άλλων, την απόσχιση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. μέσω του hive–down του τομέα τραπεζικής δραστηριότητας και της συμβολής της στην ενσωμάτωση μιας νέας τραπεζικής οντότητας.

 

  • Η Optima Bank (στην οποία συμμετέχει η Motor Oil Hellas με 42,91% αλλά στοχεύει να μειώσει το μερίδιό της στο 15-20%) κατά την πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο έως και κατά 80 εκατ. ευρώ στα 21,30 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, η τράπεζα σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός των επόμενων δύο ετών.

 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εξασφάλισε πιστοποιητικά παραγωγού για επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα 1,9MW στη Δυτική Μακεδονία. Η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να υποβάλει αίτηση την επόμενη εβδομάδα για άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα 500MW στη Μεγαλόπολη.

 

  • Ο επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για το ταμείο ανάκαμψης σημείωσε πως «οι τράπεζες πρέπει να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας την χρηματοδότηση – γέφυρα για να φθάσουν τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία». «Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Να λειτουργήσουμε με τρόπο, ώστε να επιτευχθεί βιωσιμότητα σ’ όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας ότι θα μοχλεύσουμε ό,τι είναι διαθέσιμο μέσω των δανείων και των επιχορηγήσεων που θα λάβει η Ελλάδα». Αμην.

Ø  Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News