Business Talk Τετάρτη 9/12/2020, 09:50
BUSINESS TALK

Η μάχη για το flyover και το deal της Intralot 

  • Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου προειδοποιεί  ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν διαχειρίσιμες βραχυπρόθεσμα, αλλά το 2ο κύμα μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας εντείνει τη μεσοπρόθεσμη αβεβαιότητα και τους κινδύνους για την οικονομία. Τονίζει  επίσης ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο πρέπει να αποκατασταθεί κατά την ανάκαμψη της οικονομίας, προκειμένου να μην χάσει η χώρα την εμπιστοσύνη των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από ένα ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής και χαμηλό κόστος δανεισμού

 

  • Η διοίκηση της Intralot κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δύο ομολόγων της, αξίας 250 και 500 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Οι συζητήσεις με κατόχους ομολόγων κυρίως του 2021 συνεχίζονται, ωστόσο η εταιρεία δεν διευκρίνισε  ακριβή χρόνο  ανακοινώσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πρόταση θα αφορά κυρίως τα χρεόγραφα του 2021 και θα δημοσιοποιηθεί μαζί με τα αποτελέσματα του 2020 τον επόμενο Μάρτιο. Τα εκτιμώμενα κέρδη EBITDA για το 2020 θα φτάσουν τα 60-65 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκ. τουλάχιστον από την δραστηριότητα στις ΗΠΑ. 

 

  • Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η Reggeborgh Invest με μια συναλλαγή στις 3 Δεκεμβρίου  ξεπέρασε το όριο του 10%, αυξάνοντας το άμεσο μερίδιο της στην εισηγμένη σε 10,3616% από 5,436% προηγουμένως. Θυμίζουμε ότι διατηρεί επίσης από   10 Σεπτέμβρίου ένα  call option  για 26.882.023 μετοχές της Ellaktor, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12,5457% του συνόλου

 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες 5 όμιλοι (Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τερνα, ΑΒΑΞ, Intrakat και Μυτιληναίος -Intertoll Europe) εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το έργο προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Flyover). Οι προκριθέντες  θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντος του πρώτου εξαμήνου.

 

  • Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι από κατέχει πλέον  5,66 εκατομμύρια ίδιες μετοχές, αντιπροσωπεύοντας το 3,96% του συνόλου. Στα τέλη Οκτωβρίου η εισηγμένη  κατείχε 4,0 εκατομμύρια ίδιες μετοχές (2,81% του συνόλου), ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου  το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,8 εκ. (1,94%)

 

  • Η ΕΚΤ είναι πιθανό να επεκτείνει τη σύστασή της προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην καταβάλλουν μερίσματα έως τα μέσα του 2021 (από   Ιανουάριο του 2021, προηγουμένως). Ο νοών νοείτω.

 

  • Η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της CVC Capital Partners για την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στην Εθνική Ασφάλιση λέγεται πως θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής στις 18 Δεκεμβρίου.

 

  • Η ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η τρέχουσα συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του ‘18, λήγει τον Μάιο. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν για ένα γρήγορο συμπέρασμα, πριν την εκπνοή της.

 

  • Με εγγυητική επιστολή 7 εκατ. το Δημόσιο θα μπορούσε να συμμετάσχει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αγορά του ημιτελούς κτηρίου του Ερασίνειου νοσοκομείου που βρίσκεται στη Βάρη. Πρόκειται βέβαια, για ιδεατό – φανταστικό σενάριο καθώς δεν απαιτούνται μόνο χρήματα, δηλαδή περίπου 26 εκατ. ευρώ, όσο, δηλαδή, είναι το τίμημα εκκίνησης του πλειστηριασμού. Αλλά και επιχειρηματικό σχέδιο για την αποπεράτωση του ακινήτου και την μετατροπή του σε γενικό νοσοκομείο. Πάντως, εν μέσω πανδημίας το σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου, που σχεδιαζόταν, το 2009, να αποτελέσει το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, θα μπορούσε, άνετα, να κερδίσει έδαφος. Τώρα μένει να φανεί εάν το “ακίνητο” θα χτυπηθεί κατά τον προγραμματισμένο για τις 18 Δεκεμβρίου πλειστηριασμό ή οι ενδιαφερόμενοι (CVC;) θα περιμένουν να πέσει κι άλλο η τιμή εκκίνησης.

Ø  Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News