Business Talk Πέμπτη 14/10/2021, 08:06
BUSINESS TALK

Τα μυστικά του deal της SoftOne, τα ΜΜΜ και ο crypto-friendly δήμαρχος

Τα μυστικά του deal της SoftOne, τα  ΜΜΜ και ο crypto-friendly δήμαρχος
  • Η απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen μπορεί να μην είναι παρά εξαγορά μετοχών που κατείχαν παλαιοί μέτοχοι, όμως, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ που σχετίζεται με τον αναβρασμό που επικρατεί εδώ κι ενάμιση χρόνο στο χώρο της Πληροφορικής και του επιχειρηματικού λογισμικού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Imker Capital, το οποίο έχει στηθεί από έναν από τους ιδρυτές του CVC Capital- πρωταγωνιστεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων μηνών- συμμετέχει στην κοινοπραξία που απέκτησε το 45% της SoftOne.

 

  • Ούτε είναι τυχαίο, όπως λένε στην αγορά, το γεγονός ότι ο Μάρκος Βερέμης επενδύει στην εταιρεία. Ο οποίος μαζί με τον Πάνο Μαρτίνη (εκ των ιδρυτών της Upstream μαζί με τον Βερέμη) θα είναι το “δίδυμο” που θα αφήσει το στίγμα του στην SoftOne που ανήκει στον όμιλο Olympia. 

 

  • Η συναλλαγή έχει να κάνει, όπως εξηγούν όσοι γνωρίζουν, με το ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών, ο οποίος έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, στις μεγάλες εταιρείες, αλλά στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. To software as a service, το λογισμικό ως υπηρεσία στα ελληνικά είναι το “κλειδί” για την μετάβαση των μικρών και μεσαίων στη ψηφιακή εποχή και την αυτοματοποίηση σημαντικών λειτουργιών μιας επιχείρησης.

 

  • Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει και δομική σημασία για την ελληνική οικονομία. Όχι άδικα εάν ληφθεί υπόψη ότι οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας είναι οι ΜμΕ οι οποίες θα πρέπει να είναι σε θέση να “σηκώσουν” και τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

 

  • Οι σημαντικές ελλείψεις και η ακόμα σημαντικότερες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην αγορά λιανικής πώλησης επιβατηγών οχημάτων αναμένεται να επιδεινωθούν άμεσα. Γιατί; Διότι κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα αποφασίσει την επιβολή αυστηρού δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, πιθανότατα μάλιστα διευρυμένο, σε σχέση με αυτόν που όλοι ξέρουμε προκειμένου να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό.

 

  • Ωστόσο υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επιτραπεί η κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που ισχύει για το Λονδίνο αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό αυτομάτως θα εκτοξεύσει την ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία ήδη δεν είναι εύκολα διαθέσιμα λόγω της μεγάλης έλλειψης σε μικροεπεξεργαστές που παρατηρείται παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό πως μοντέλα γνωστών και δημοφιλών κατασκευαστών παραδίδονται με έξι έως και 12 μήνες καθυστέρηση πλέον ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

 

  • Την ίδια ώρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί κατά 35%. Κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό εάν σκεφτεί κανείς πως οι εμβολιασμένοι φοβούνται να μπουν μαζί με τους ανεμβολίαστους που υποψιάζονται πως υπάρχουν δίπλα τους στο μετρό τα λεωφορεία ή τα τρόλεϊ. Έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει και κίνητρα για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων. Για το όλο θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των συναρμόδιων υπουργείων την Παρασκευή στο Μαξίμου υπό τον υπουργό επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτη. Ωστόσο η εξίσωση είναι δύσκολη και έχει πολλές παραμέτρους με υψηλό πολιτικό κόστος. Περισσότερες πληροφορίες οσονούπω.

 

  • Το ακούσαμε και αυτό: Να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με Bitcoin σχεδιάζει ο crypto-friendly δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρεζ. Κανείς δεν ξέρει αν η τολμηρή αυτή πρόταση θα «περάσει» από την κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ. Όμως είναι πια ηλίου φαεινότερο ότι – με το έναν ή τον άλλον τρόπο – ανοίγουν δρόμοι διαφορετικοί από αυτούς που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το χρήμα και τις συναλλαγές μας. Απολύτως ενδεικτική είναι η πολύ πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη του ΔΝΤ στο «MR», από τις σπάνιες στιγμές που ένας τόσο βαρύς και συστημικός θεσμός δηλώνει ανοιχτά «ναι» στα κρυπτονομίσματα, βεβαίως, με τους απαραίτητους κανόνες.

 

  • Και μια και το αναφέραμε, το ΔΝΤ μας θύμισε χθες ότι στην Ελλάδα έχουμε κι ένα χρέος να αποπληρώσουμε, προαναγγέλλοντας επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Καλή η δημοσιονομική χαλάρωση, καλό το Ταμείο Ανάκαμψης, αρκεί να μην ξεχαστούμε και μας έρθει απότομη η επιστροφή… στην κανονικότητα.

 

  • Θα προτείνατε τον εργοδότη σας σε φίλους και συγγενείς; Ερώτηση – παγίδα. Δεν την απέφυγαν οι εργαζόμενοι σε Samsung, IBM, Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet, Dell, Huawei, Adobe και BMW. Απάντησαν ναι, αναδεικνύοντας τους καλύτερους 10 εργοδότες του 2021, σύμφωνα με το Forbes και τη Statista. Τα καλά των πολυεθνικών. Υποθέτουμε βέβαια, π.χ. για την Amazon, ότι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ήταν εκείνοι που έχουν καταγγείλει αφόρητα ωράρια υπό ασφυκτική πίεση μιλώντας για «εργασιακό μεσαίωνα». Υποψιαζόμαστε πάντως ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Διότι οι καλοί μισθοί σε αυτήν τη ζωή δεν χαρίζονται και συχνά συνοδεύονται από υψηλό τίμημα.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News