Business Talk Τρίτη 12/10/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Ακίνητα και ποστάλια κρατούν ξύπνιους τους τραπεζίτες

Ακίνητα και ποστάλια κρατούν ξύπνιους τους τραπεζίτες
  • Στις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των τραπεζών για το εύρος της απομείωσης των δανειακών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ γκρουπ ενόψει μιας ενδεχόμενης συγχώνευσης της με την Attica Group επικεντρώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι σχετικές διαπραγματεύσεις Για το deal των δύο ιστορικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Ειδικότερα κάποιες τράπεζες όπως η Alpha Bank θεωρούν πως θα πρέπει να κουρέψουν λιγότερο από άλλες αφού δεν θα έχουν σημαντικό μερίδιο αν καθόλου στο μετοχικό κεφάλαιο το νέο ενοποιημένου ομίλου. Που σημαίνει πως εκείνες οι τράπεζες που θα έχουν ποσοστά ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Attica Group ανακτήσουν και μεγαλύτερη αξία των απαιτήσεων τους προοπτικά.

 

  • Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο μυστικό του κυοφορούμενου deal στην ακτοπλοΐα: πρόκειται για μία διπλή διάσωση, τόσο της ΑΝΕΚ όσο και της Marfin Investment Group. Και εξηγούμαστε: αν το νέο αγαπημένο σχήμα καταφέρει όπως όλα δείχνουν να αποτιμηθεί σε όρους enterpize value υψηλότερο από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αυτό σημαίνει πως οι μετοχές που κατέχει η MIG στην Attica και οποίες αγγίζουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της (άλλο 12% έχει τράπεζα Πειραιώς και το διπλάσιο στην ΑΝΕΚ) θα έχουν αρκετή αξία ώστε να μπορέσει η αξιοποίηση τους να καλύψει τα χρέη της MIG προς την Πειραιώς. Τα λεγόμενα ελεύθερα δάνεια της MIG που κινούνται στην περιοχή των 400 εκατομμυρίων. Ωστόσο η κατάσταση είναι τέτοια στην ΑΝΕΚ αλλά και στην MIG που δύσκολα θα αφήσει κάποιος την ευκαιρία αυτή να ξεφύγει, σχολιάζουν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη.

 

  • Πιστωτές της ΑΝΕΚ είναι οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Attica Bank, σε μικρότερο ποσοστό Συνεταιριστικές τράπεζες και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean το οποίο έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ με τίμημα όμως σαφώς χαμηλότερο από την ονομαστική τους αξία.

 

  • Και μετά είναι και τα ακίνητα: το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πειραιώς αξίας δισεκατομμυρίου που διεκδικούν οι Dromeus με την στήριξη της Blackstone και η κοινοπραξία Invel/ Prodea, αφορά στην μεγάλη πλειοψηφία του κατοικίες αλλά περιλαμβάνει σε ένα ποσοστό επί της συνολικής αξίας της τάξης του 10% περίπου, για κάθε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες , και βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχειακά ακίνητα, ελεύθερες εκτάσεις ενώ περί το 20-30% κτίρια γραφείων και εμπορικά ακίνητα. Κάποια εξ’ αυτών αποτελούν περιουσιακά στοιχεία «legacy» από τράπεζες όπως η Αγροτική, που απορροφήθηκε από την Πειραιώς την προηγούμενη δεκαετία, ενώ αλλά αποτελούν προϊόν της ανάκτησης κεφαλαίων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.

 

  • Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι σε συντριπτικό ποσοστό της αξίας του χαρτοφυλακίου αφορά σε ακίνητα στην πρωτεύουσα ή και την περιφέρεια της Αττικής. Πηγές της αγοράς αναφέρουν επίσης πως τα μεγάλο πλήθος εκ των ακινήτων του πακέτου παραμένει αναξιοποίητο χωρίς δηλαδή μισθωτές. Καθίσταται σαφές πως η διαχείρισή τους θα αποτελέσει άσκηση που θα εκταθεί σε βάθος χρόνου και θα απαιτήσει σημαντική χρηματοδότηση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News