Business Talk Παρασκευή 17/09/2021, 06:59
BUSINESS TALK

Κάτι «εκπληκτικό» συμβαίνει στην ελληνική οικονομία

MR
  • Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021 (16,2% ετησίως και 3,4% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2021) υπερέβη τις προσδοκίες, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2019 τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές. Μετά από αυτό η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε χθες σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 7,5%, από προηγούμενη εκτίμηση 5,7%, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 12% ετησίως το 3ο τρίμηνο και κατά 5,5% το 4ο.

 

  • Αξιοσημείωτη και η δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων, διαπιστώνει η Εθνική που εξηγεί πως το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2021 υπερέβη αυτή των αντίστοιχων τριμήνων του 2019 κατά €0,7 δισ. (3,4%) και €1,8 δισ. (8,4%), αντίστοιχα, εν μέσω ταχείας ανόδου του κύκλου εργασιών και αύξησης εξαγωγών.

 

  • Την ίδια ωρα, η επιτυχής διαχείριση αποθεμάτων και κόστους στη Jumbo οδήγησε την κερδοφορία πάνω από τα «κανονικά» επίπεδα του πρώτου εξάμηνου του 2019, παρά τις προκλήσεις της παγκόσμιας εφοδιαστικής και της εκτόξευσης του μεταφορικού κόστους.. Η μικτή κερδοφορία ανήλθε σε 166,52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +14,88% (144,95 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020) και το περιθώριο των μικτών κερδών διαμορφώθηκε σε 53,07%. Παράλληλα η διοίκηση πάγωσε το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

 

  • Αύξηση των εσόδων κατέγραψε και ο λιμένας Θεσσαλονίκης κατά το 1ο εξάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξαιτίας της αύξησης του συνολικού όγκου διακινούμενων φορτίων, τόσο στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων όσο και στον τερματικό σταθμό συμβατικού φορτίου). Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 37,4 εκατ. (με τα ενοποιημένα για πρώτη φορά κατά 100% έσοδα της ThPA Sofia να προσεγγίζουν τα 0,4 εκατ.), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 15,3 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 8,9 εκατ. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος δηλώνει αισιόδοξος πως και επικεντρωμένος στο στρατηγικό στόχο, «που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του λιμένα της Θεσσαλονίκης και την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, εστιάζοντας και στην επίσπευση, όπου αυτό είναι δυνατό». 

 

  • Προχωράει και το squeeze out στη ΓΕΚΕ, με τη Δωροθέα Κεφάλα να επιδιώκει, ως εξάλλου της επιτρέπει ο νόμος, την απόκτηση του 2,25% που δεν κατέχει. Τελικός σταθμός της εταιρείας που ελέγχει το President στους Αμπελόκηπους είναι η έξοδος από το χρηματιστήριο, κάτι που θα διευκολύνει τα σχέδια της επιχειρηματικής οικογένειας για την πώληση του ξενοδοχείου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αλλά αρνείται η οικογένεια των βασικών μετόχων. Το “τί” και το “πώς” του ενδεχόμενου πωλητηρίου, στο οποίο έχει αναφερθεί πρώτο το moneyreview.gr θα φανούν προσεχώς. Όπως θα φανεί κι εάν, όπως λέγεται, ορισμένοι δυσαρεστημένοι μικρομέτοχοι –με πολύ μικρή, είναι η αλήθεια, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο- πάρουν τα νομικά όπλα. Θα δείξει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μειοψηφία, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, εκλήθη να πληρώσει το ποσό -θα μπορούσαν να το καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι- που αναλογεί στο φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 0,20%. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News