Business Talk Δευτέρα 7/12/2020, 07:32
BUSINESS TALK

Διαστημικές ταχύτητες

Τις αντιδράσεις των Cosmote, Wind και Vodafone θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς μετά την είδηση πως η Space X του Έλον Μασκ φέρνει γρήγορα δορυφορικό ιντερνέτ στην Ελλάδα το 2021. Την ώρα που ακόμα και στη Φιλοθέη δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάνεις ταχύτητες μεγαλύτερες των 50 mbps, η υπόσχεση της Starlink, (έτσι λέγεται η θυγατρική του Μάσκ που δραστηριοποιείται στο δορυφορικό ιντερνέτ), για ταχύτητες της τάξης των 150 mbps είναι πολύ πιθανόν να σαρώσει την αγορά. Βλέπετε οι υπάρχοντες πάροχοι πραγματοποιούν επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου, σε οπτικές ίνες και λοιπά, μόνο όπου έχει εμπορικό νόημα δηλαδή μεγάλο πληθυσμό. Αλλά αυτό αφήνει απέξω αφενός ένα πάρα πολύ σημαντικό και παραγωγικό κομμάτι της χώρας και αφετέρου, και ίσως με ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όλη την ελληνική περιφέρεια και νησιωτική χώρα. Για να δούμε λοιπόν πως θα αντιδράσουν οι «εδραιωμένοι» παίκτες.

Mπορεί η πανδημία να συνεχίζει να απασχολεί, δικαιολογημένα βεβαίως, την Ελλάδα, αλλά η κρισιμότητα αυτής της εβδομάδας εντοπίζεται στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή οπότε και θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Η Αθήνα πιέζει για την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων και φαίνεται να έχει στο πλάι της και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όχι τη Γερμανία. Το ζήτημα είναι σημαντικό και για την οικονομία καθώς η εξουδετέρωση του μετώπου με την Άγκυρα μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα πολιτικής σταθερότητας στις αντιλήψεις των ξένων επενδυτών.

H προσοχή στρέφεται αυτονόητα και στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με στόχο έως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η καθαρά υγειονομική πλευρά των εμβολιαστικού προγράμματος είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος: Η άλλη είναι το αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να αρχίσει να εμπεδώνεται ανατάσσοντας δραστικά την καταναλωτική, επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη. Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος λοιπόν δεν χωρούν λάθη.

Η κλιμακούμενη κόπωση του πληθυσμού από το lockdown και την οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις καθημερινές ανακοινώσεις νεκρών έχει αρχίσει να κινδυνεύει να μεταλλαχτεί και σε πολιτικό πρόβλημα. Γρήγορες νίκες στον περιορισμό της πανδημίας και την έναρξη των εμβολιασμών απαιτούνται λοιπόν και για την περαιτέρω εμπέδωση πολιτικής σταθερότητας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και μάλιστα δήλωσε πως θα διατηρήσει την εκτίμηση του προϋπολογισμού για την ύφεση το 2020 στο 10,5%. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τα τελικά στοιχεία μπορεί να είναι ευνοϊκότερα αλλά η αγορά δείχνει σκεπτική.

Δημόσια έργα αθροιστικού προϋπολογισμού 13,6 δισεκατομμυρίων επισπεύδει ο υπουργός μεταφορών και υποδομών Κώστας Καραμανλής με ορίζοντα την επόμενη τριετία. Καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για να ξεκολλήσουν όλα εκείνα τα έργα που ήταν τελματωμένα, όπως η γραμμή τέσσερα του μετρό ή το μετρό Θεσσαλονίκης, να ωριμάσουν καινούργια και να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει όχι μόνο διαφάνεια αλλά και την λύση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο τις τελευταίες δεκαετίες. Φιλόδοξο εγχείρημα αλλά ακόμα κι αν μέρος του μόνο πετύχει η οικονομία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά

 

Κατηγορήθηκε συχνά ακόμα και για κωλυσιεργία στην διαχείριση των θυγατρικών του χαρτοφυλακίου της MIG. Όμως τελικά έφερε αξία στους μετόχους (και τους πιστωτές) όπως αποδεικνύει το deal για την πώληση της Vivartia στην CVC Capital και μάλιστα μεσούσης της κρίσης. Ο λόγος για την διοίκηση της MIG που παράλληλα «καθάρισε» και με την SingularLogic. Μένει έτσι η MIG, με δύο θυγατρικές και μειωμένο και ρυθμισμένο χρέος προς την Πειραιώς. Η μία θυγατρική είναι η Attica Group, μακράν η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή που δύσκολα θα επιτραπεί να περάσει σε ξένα χέρια. Οπότε είναι πιθανότερο να δει κανείς περαιτέρω ανάπτυξή της και σε δραστηριότητες εκτός ακτοπλοΐας, όπως ο τουρισμός και διαχείριση λυμένων (συμμετέχει άλλωστε ήδη στο διαγωνισμό για την Ηγουμενίτσα) και ενδεχομένως πώληση στο χρηματιστήριο κάποιων από των μετοχών που κατέχει η MIG και πολύ λιγότερο πιθανό συνολική πώληση της. Η άλλη θυγατρική είναι ο όμιλος ακινήτων στην Σερβία όπου ήδη η διοίκηση της MIG έχει δρομολογήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του. Περισσότερα συντόμως

 

Πολύ προσεκτικές κινήσεις πρέπει να κάνουν από δω και στο εξής όλοι εκείνοι οι φορείς που ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα με τα ξενοδοχεία καθώς η ρήξη στην σχέσεις της εργοδοσίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους κινδυνεύει να βαθύνει με αφορμή τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για δικούς της λόγους ζητά μειώσεις μισθών της τάξης του 10% και περικοπή επιδομάτων που υπολογίζεται πως οδηγεί σε πραγματική μείωση αποδοχών τάξης του 20% για τους εργαζόμενους. Από την πλευρά της η ηγεσία των συνδικαλιστών, προερχόμενη από το «σκληρό» κομμάτι των εργαζομένων στα καζίνο, φαίνεται να ωθεί την κατάσταση στα άκρα υιοθετώντας αδιάλλακτη στάση. Κρίμα για ένα κλάδο που τόσο καλά πήγε την τελευταία δεκαετία παρά την κρίση και που στήριξε αξιοζήλευτα η κυβέρνηση κατά την τρέχουσα πανδημία. Πόσο μάλλον που ο κλάδος αυτός τα τελευταία οχτώ χρόνια μπορούσε να υπερηφανεύεται, εργοδοσία και εργαζόμενοι ομοίως, για την εργασιακή ειρήνη. Ειρήνη που βέβαια ήταν προϊόν των προσπαθειών όχι της σημερινής διοίκησης της ΠΟΞ.

 

Το στίγμα των προσδοκιών του για την επένδυση του Ελληνικού, που θα απορροφήσει, μακροπρόθεσμα, κεφάλαια της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, φανερώνει η ενίσχυση του ποσοστού του βασικού μετόχου στην Lamda Development. H Consolidated Lamda Holdings, με επικεφαλής τον Σπύρο Λάτση, αγόρασε, την περασμένη εβδομάδα 1.362.164 κοινές ονομαστικές μετοχές της Lamda Development, με μέση τιμή 6,45 ευρώ και συνολική αξία 8.785.957,80 ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό της σε περίπου 43%. Στην αγορά λένε ότι ο επιχειρηματίας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αντίστοιχες κινήσεις, με στόχο το ποσοστό του να φτάσει στο 50%. Ο χρόνος θα δείξει. Να θυμόμαστε όμως, ότι στο τέλος  πάντα όλοι να πουλήσουν με κέρδος θέλουν …

 

Ø  Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News