Business Talk Πέμπτη 16/09/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Οι υποψήφιοι για το λιμάνι Ηρακλείου και τα μηνύματα του ΟΠΑΠ

Οι υποψήφιοι για το λιμάνι Ηρακλείου και τα μηνύματα του ΟΠΑΠ
  • Η Attica Group σε κοινοπραξία με την Άκτωρ, ο όμιλος Γκριμάλντι (Μινωικές), κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την ΑΒΙΑΡΕΠΣ και σχήμα με τη συμμετοχή της ΑΝΕΚ θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αύριο Παρασκευή οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές, που έχουν διασταυρωθεί, ενώ παραμένει ακόμα αβέβαιο αν θα εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης όπως και το ποιες θα είναι τελικά οι αποφάσεις των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων κρουαζιέρας. Αν δηλαδή θα κατέβουν κατά μόνας ή θα ενταχθούν σε άλλα σχήματα ή αν θα απέχουν εντελώς.

 

  • Ενδιαφέρον έχουν όσα είπε, χθες, η διοίκηση του ΟΠΑΠ στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών που για πρώτη φορά μεταδόθηκε “live” και είχε στο επίκεντρο τη στρατηγική του ομίλου στον online τζόγο. Τι συγκρατήσαμε; Ότι δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του 2019 διότι η πανδημία έχει αλλάξει τις προτιμήσεις των καταναλωτών. “Προσαρμοζόμαστε στη νέα κανονικότητα, ενώ δεν έχουμε δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα”, όπως ανέφερε ο CEO Ίαν Καράς.

 

  • Η ΟΠΑΠ θα εξακολουθήσει τη γενναία μερισματική πολιτική, ενώ δεσμεύεται ότι θα διανείμει κατ’ ελάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή. Από το 2013 που ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία η συνολική απόδοση ανέρχεται σε 331%, ενώ κατά μέσο όρο το yield του μερίσματος είναι 9,2%.

 

  • Βάσει της διεθνούς εμπειρίας όταν σε μία αγορά υπάρχει μεγάλος αριθμός παικτών και η πίτα έχει, ως ένα βαθμό, μοιραστεί, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει σημαντικά το τοπίο του ανταγωνισμού, όπως ανέφερε ο CEO της Stoiximan Γιώργος Δασκαλάκης. Αυτά με αφορμή την αδειοδότηση 15 παρόχων από τους οποίους μόνον τρεις είναι νεοεισερχόμενοι στην ελληνική αγορά online τζόγου.

 

  • Άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 16,5% και του κύκλου εργασιών κατά 34,6% ανακοίνωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το πρώτο εξάμηνο δείχνοντας το εύρος του κέρδους της από τις υψηλές διεθνείς τιμές των μετάλλων. Η οργανική κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα (a-EBITDA) στα 85,2 εκ. ευρώ αυξημένη κατά 25,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, προχωρά έτσι στην διανομή μερίσματος σε είδος και μετρητά συνολικού ύψους 94,6 εκ. ευρώ (0,25 ευρώ ανά μετοχή).

 

  • Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.544 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,2% σε σχέση με το H1’20) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.864 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 28,8% σε σχέση με το Η1΄20), λέει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης. Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα 1,343 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο, αυξημένο κατά 34,6% από τα 998,8 εκ. ευρώ πέρυσι.

 

  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Μηχανική. Η εταιρεία προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να είναι σε θέση να διεκδικήσει, κάποια, μικρά έστω, έργα από αυτά που θα δημοπρατηθούν μέσω του ταμείου Ανάκαμψης. Θα τα καταφέρει; “Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο”. Ας αναρτήσει, καταρχάς, η τεχνική εταιρεία τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2020 και αυτές για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και μετά βλέπουμε… 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News