Business Talk Τετάρτη 15/09/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το «μπρα ντε φερ» Γομόπουλου – Κωσταντέλου και «η νύχτα των στρατηγών» της ενέργειας

Το «μπρα ντε φερ» Γομόπουλου – Κωσταντέλου και «η νύχτα των στρατηγών» της ενέργειας
  • H Hines και η Henderson φαίνεται να κερδίζουν για την ώρα την μάχη στον πόλεμο με τη Δημοτική Αρχή Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, καθώς το Voula project εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις. Είναι όμως έτσι; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Χθες, εκδόθηκε και η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, της γνωστής και ως ΔΕΣΕ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αποτέλεσμα ο Πολ Γομόπουλος της Hines να φαίνεται ότι έχει το προβάδισμα.

 

  • Ωστόσο o δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και μια στρατιά κορυφαίων νομικών συμβούλων του Δήμου που έχει επιστρατεύσει, ετοιμάζονται να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής αλλά και την ίδια την Hines, τινά τρόπον, με επιχειρήματα που επιφυλάσσονται, λένε, να αποκαλύψουν λίαν συντόμως.

 

  • Έτσι είναι προφανές πως τα πράγματα θα πάρουν χρόνο. Άλλωστε και ίδια η ένταξη της επενδυτικής πρότασης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων δεν σημαίνει και πολλά στην πράξη, επειδή πολλές από τις επενδύσεις που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές διαχρονικά παραμένουν, ύστερα από έτη πολλά, «μακέτο». Οι επικριτές, και είναι πολλοί, λένε ότι το project των 136 εκατ. ευρώ παραπέμπει κατά βάση σε αντιπαροχή, δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία, καθώς στην έκταση που Hines και Henderson αγόρασαν θα κατασκευαστούν έως 350 διαμερίσματα-μεζονέτες. 

 

  • Επομένως, πόθεν προκύπτει ο στρατηγικός χαρακτήρας του έργου αναρωτιούνται κάποιοι; Από την άλλη πλευρά, το project Voula πληροί το γράμμα του Νόμου 4608/2019 (για τις στρατηγικές επενδύσεις). Δημιουργεί δηλαδή, τουλάχιστον 120 νέες θέσεις εργασίας, κι έχει προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Κακά τα ψέματα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για μία επένδυση να ξεκινάει, έχοντας να αντιμετωπίσει μία εχθρική δημοτική αρχή που μπορεί να κάνει χρήση ένα κάρο νομικά όπλα…

 

  • Τι θέλει ο δήμαρχος; Θέλει από τα 70 περίπου στρέμματα να αφήσουν τα 11 στρέμματα δημόσιο χώρο πρασίνου και από το συντελεστή του 0,6 να κατέβουν σε μια πιο ήπια δόμηση, προς το 0,4. Και θα αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετα: γιατί δεν τα βρίσκουν; Να σας πούμε λοιπόν μια μικρή ιστορία: Μπορεί να είναι ολίγον τι μαχητικός ο δήμαρχος αλλά απ’ ότι φαίνεται και η πλευρά της Hines δεν διακρίνεται για τις διπλωματικές τις δεξιότητες. Ο υπουργός ανάπτυξης προσπάθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γεφυρώσει τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να προχωρήσει η επένδυση. Και έτσι κανονίστηκε το ραντεβού.

 

  • Ωστόσο ερωτηθείς κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ο εκπρόσωπος των επενδυτών γιατί μέχρι τώρα δεν είχε έρθει στο τραπέζι, απάντησε λίγο άκομψα (sic), λένε πηγές της στήλης. Φέρεται να αποκρίθηκε πως πολιτική του επενδυτικού κεφαλαίου διεθνώς είναι να μην συνομιλεί με όσους το απειλούν με νομικές ενέργειες. Δεν το είπε έτσι, λένε οι πηγές μας, το είπε πολύ πιο άκομψα αλλά επειδή δεν είμαστε μπροστά επιφυλασσόμεθα.

 

  • Όποιος είχε προσδοκίες από την χθεσινή συνάντηση του υπουργού ενέργειας με τους εκπροσώπους των ιδιωτών παρόχων ηλεκτροδότησης λιανικής, αναφορικά με το θέμα των εκπτώσεων και της πολιτικής αντιστάθμισης των αυξήσεων των τιμών ενέργειας της ΔΕΗ , απογοητεύτηκε. Όμως η συνέχεια ήταν λίαν ενδιαφέρουσα. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και κάποιοι αποκάλεσαν την χθεσινή νύχτα, τη «νύχτα των στρατηγών» της ενέργειας, καθώς οι ιδιωτικοί όμιλοι σταθμίζουν τις επιλογές τους απέναντι σ’ αυτό που θεωρούν ότι είναι μία αδόκιμη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η.

 

  • Όμως στη σύσκεψη νωρίτερα οι τόνοι δεν ανέβηκαν και πολλοί λένε πως κάποιοι …ποίησαν την νήσσα. Η σύσκεψη είχε διάρκεια περίπου μια ώρα και το κλίμα χαρακτηρίστηκε ως «χλιαρό» από άτομα που την παρακολούθησαν.

 

  • Κανένα στέλεχος των καθετοποιημένων εταιρειών προμήθειας ρεύματος δεν έλαβε το λόγο, ενώ οι μη καθετοποιημένοι διατύπωσαν την ενόχλησή τους για την «επικοινωνιακή κακοδιαχείριση» των μέτρων –ιδίως όσον αφορά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ. Στη συνέχεια η συζήτηση αναλώθηκε σε τεχνικά θέματα που άπτονται της εφαρμογής του μηχανισμού, με ορισμένους να σχολιάζουν ότι «δεν υπήρχε λόγος η σύσκεψη να γίνει σε τόσο υψηλό επίπεδο».

 

  • Για το μεγάλο ζητούμενο, εάν δηλ. οι υπόλοιπες εταιρείες θα προχωρήσουν σε εκπτώσεις όπως και η ΔΕΗ, όπως τις προέτρεψε και ο πρωθυπουργός από το Στεφάνι Κορινθίας («χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- στοχεύουμε να απορροφήσουμε την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε χθες), ούτε λέξη…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News