Business Talk Δευτέρα 30/08/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Ήρθε η ώρα της ΔΕΠΑ και του… Αθηνογένη

Ήρθε η ώρα της ΔΕΠΑ και του… Αθηνογένη
  • Εφάπαξ τίμημα άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτιμήσει το deal της πώλησης κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αναμένουν κάποιοι στηναγορά να εισπράξουν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το ποσό αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται στα 958 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο δανεισμός της είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής χρήσης.

 

  • Για τον όμιλο που ελέγχει το δίκτυο λιανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου και έχει συμμετοχές σε τρεις εταιρείες διανομής αερίου στην Αθήνα Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από την ιταλική Italgas και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH, που συνεργάζεται με το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Capital του Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς. Σήμερα, μέτοχοι της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα.

 

  • Οι οικονομικές προσφορές της Italgas και της EPH για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να αποσφραγιστούν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ειδικού διοικητικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Εφόσον οι προσφορές έχουν μεταξύ τους διαφορά μικρότερη του 15% τότε θα ζητηθεί και από τους δύο να υποβάλουν βελτιωμένες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Εάν η διαφορά των προσφορών είναι μεγαλύτερη του 15% τότε θα ζητηθεί μόνο από την πρώτη βελτιωμένη προσφορά.

 

  • Η ΔΕΠΑ Υποδομών θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο διότι εκτός απ το ότι η χρήση φυσικού αερίου αυξάνεται στη χώρα, τα έσοδα της είναι πρακτικά προκαθορισμένα αφού ως διαχειριστής δικτύου έχει ρυθμιζόμενο από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έσοδο και απόδοση η οποία είναι αρκετά υψηλή, άνω του 7%. Η EPH είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης με μεγαλομέτοχο τον Daniel Kretinsky και ετήσιο τζίρο 8,5 δισ. ευρώ. με EBITDA τα 2,1 δισ. ευρώ. Η Italgas αποτελεί το βραχίονα διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από την Snam και έχει βασικό μέτοχο την CDP Reti SpA που με τη σειρά της έχει βασικό μέτοχο το ιταλικό δημόσιο ενώ συμμετέχει και η, γνώριμη από τον ΑΔΜΗΕ, κινεζική State Grid. Το 2020 είχε τζίρο 1,44 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 403 εκατ.

 

  • Άλλαξε πλώρη, ως φαίνεται, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Δεν αναφερόμαστε βέβαια, στην πρόσφατη επένδυσή του, την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά σ’ ένα πιο παλιό project. Πρόκειται για το έργο της ριζικής ανακαίνισης του Μεγάρου Αθηνογένους στην οδό Σταδίου 50, με τα αρχικά σχέδια να θέλουν την μετατροπή του κτηρίου, μέσω επένδυσης 10 εκατ. ευρώ, σε πρότυπο τεχνολογικά εξοπλισμένο κτήριο, που θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις.

 

  • Μάλιστα, ο εφοπλιστής που δεν φημίζεται για… μισές δουλειές, έχει προχωρήσει και την αδειοδότηση του project. Ωστόσο, εδώ και πολύ καιρό, όπως μας πληροφορούν όσοι γνωρίζουν, έχει βάλει ενοικιαστήριο στο κτήριο, κίνηση που έχει λογική: είναι προτιμότερο να εξασφαλίσει, όπως λένε στο real estate, το χρήστη και μετά να ρίξει λεφτά για να ανακατασκευάσει το ακίνητο. Ακόμη όμως, δεν έχει βρει ενοικιαστή- η αναζήτηση μετράει, ήδη, μήνες- με το ζητούμενο ενοίκιο να είναι 90.000 ευρώ.

 

  • Ενόσω η διοίκηση της Ελλάκτωρ επιδιώκει να αναλάβει νέα έργα-τονωτικές «ενέσεις» στο ανεκτέλεστο, τα στρατόπεδα των μετόχων προχωρούν σε ορισμένες κινήσεις που συνοδεύονται στην αγορά με συγκεκριμένες ερμηνείες. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής στο Χρηματιστήριο, για αγορά από την ολλανδική Reggeborgh 1,22% των μετoχών της εταιρείας, μέσω της οποίας το ποσοστό της αυξάνεται στο 29,84%. Κάποιοι χαρακτηρίζουν ως περιττή τη συγκεκριμένη γνωστοποίηση, που είναι υποχρεωτική για αγορές άνω του 3%.

 

  • Για να ενισχύσει το συλλογισμό της, η ίδια πλευρά υποστηρίζει ότι με διαφορά μερικών λεπτών ακολούθησε μία ακόμη ανακοίνωση από το Atlas, το φιλικό στη Reggeborgh fund. Μιας όμως, και δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου δεν απαιτούνταν αυτή η ενημέρωση, λένε ορισμένοι τη στιγμή που για το δίδυμο των Μπάκου-Καϋμενάκη ίσως αυτές οι κινήσεις να είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Οι μεγαλομέτοχοι δηλαδή της Ελλάκτωρ υποστηρίζουν ότι ίσως αυτές οι ανακοινώσεις να παραπέμπουν σε συντονισμό μετόχων, κάνοντας απαραίτητη την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News