Business Talk Πέμπτη 26/08/2021, 07:01
BUSINESS TALK

Τα ΕΛΠΕ και το προσκλητήριο σε εύπορους ψηφιακούς νομάδες

Τα ΕΛΠΕ και το προσκλητήριο σε εύπορους ψηφιακούς νομάδες
  • Μετά από μια υποτονική έναρξη της τουριστικής περιόδου το Μάιο του 2021, η δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιούνιο και ανέβασε εντυπωσιακά ταχύτητα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, συμβαδίζοντας πλέον με τις εκτιμήσεις για ετήσια αύξηση των εισπράξεων άνω του 80% ώστε να πλησιάσουν το 50% του 2019. Κοιτώντας κάποιος τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις , διαπιστώνει συνεχή βελτίωση των επιδόσεων με αποκορύφωμα τον Αύγουστο. Αυτό προσυπογράφει και η Εθνική Τράπεζα που σημειώνει πως η προγραμματισμένη δυναμικότητα διεθνών πτήσεων της την Ελλάδα υπερέβη τον Αύγουστο τα επίπεδα του Αυγούστου του 2019 ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν διατήρηση της δυναμικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου και το Σεπτέμβριο.

 

  • Τα ανωτέρω στοιχεία για την αεροπορική κίνηση μεταφράζονται σύμφωνα με την ΕΤΕ σε σύγκλιση των τουριστικών αφίξεων του Αυγούστου του 2021 σε άνω του 80% του Αυγούστου του 2019 από 65% τον Ιούλιο (έναντι του Ιουλίου του 2019). «Η τρέχουσα δυναμική υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα για διπλασιασμό των τουριστικών εισπράξεων και αφίξεων σε ετήσια βάση και υπέρβαση του 50% των εισπράξεων του 2019 στο σύνολο του έτους». Πόσο ; θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες από όπου προέρχονται οι ταξιδιώτες αλλά και εδώ.

 

  • Μόνο υποτονικό δεν ήταν το καλοκαίρι στην οδό Βιλτανιώτη στην Κηφισιά, όπου είναι η έδρα της Autohellas. Για να κλείσει το deal η Autohellas με την επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase για χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων από leasing απαιτήθηκε σκληρή δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία σημειώνει εμφατικά σε ανακοίνωσή της όχι μόνο πως το deal πραγματοποιήθηκε μόνο με έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, την JPM, αλλά και ότι τα δύο μέρη δεν είχαν συνεργασία μέχρι σήμερα. 

 

  • Αντίστοιχο deal και το πρώτο που αφορούσε τιτλοποίηση μη τραπεζικών απαιτήσεων είχε πραγματοποιήσει η Autohellas και το 2018 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIB) και τη γερμανική KfW.   Μόνο που εκείνο ήταν μικρότερο (72 εκατ. ευρώ) και περιλάμβανε αναγωγή σε άλλα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας, κάτι που δεν ισχύει στη σημερινή συμφωνία.

 

  • Τις δυνατότητές της να παράγει αξία για τους μετόχους τους αρχίζει να δείχνει η Ideal με βάση τις proforma οικονομικές επιδόσεις εξαμήνου, όπως θα διαμορφώνονταν αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε πραγματοποιηθεί στην έναρξη της χρήσης δηλαδή την 01.01.2021 και όχι την 17.06.2021. Συγκρίνοντας λοιπόν σε proforma βάση τα δύο εξάμηνα του 2020 και του 2021 με τις ίδιες παραδοχές, έχουμε τις παρακάτω επιδόσεις: έσοδα 33,77 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,06 εκ. και κέρδη 4,426 εκ. (μετά από φόρους και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας) έναντι 2,489 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

  • Σαφή βελτίωση στα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το δεύτερο τρίμηνο βλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών που παρακολουθούν την εισηγμένη επισημαίνοντας όμως ότι το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί ο όμιλος εξακολουθεί να εμφανίζει προκλήσεις λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα. Τούτων λεχθέντων, τέσσερις στους πέντε οίκους που δημοσίευσαν εκτιμήσεις πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων σήμερα το απόγευμα,  τοποθετούν τα adjusted EBITDA μεταξύ 70 και 77 εκατομμυρίων κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης του 20% – 25% τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση. Τα βελτιωμένα περιθώρια στα πετροχημικά προϊόντα αναφέρονται ως οδηγός της βελτιωμένης κερδοφορίας από το σύνολο των αναλυτών. Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, ήδη από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου και ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας των ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

 

  • Βίζα για δώδεκα μήνες, σε πρώτη φάση, θα χορηγεί η Ελλάδα σε ψηφιακούς νομάδες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών κι επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν από απόσταση. Η σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου έχει μία «προσεγμένη» προϋπόθεση. Ο…νομάς θα πρέπει να έχει μηνιαίο σταθερό εισόδημα 3.500 ευρώ που θα προκύπτει από τη σύμβαση εργασίας που θα έχει συνάψει με τον εργοδότη του ή την ανάθεση έργου κτλ. Το ποσό αυτό θα πρέπει είναι αυξημένο κατά  20% για το σύζυγο ή συμβιούντα και κατά 15% για κάθε παιδί, εφόσον, ως ευκόλως εννοείται, ο αιτών δεν έρθει μόνος του στην Ελλάδα. Ορίζεται ρητά ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να εργαστούν στην Ελλάδα είτε ο ψηφιακός νομάς που συντηρεί την οικογένειά του είτε τα μέλη της.

 

  • Αφήνουμε κι αυτό εδώ και θα επανέλθουμε: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση  (στις 9:30 σημερα το πρωί) στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Robert Menendez. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News