Business Talk Τετάρτη 25/08/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Επιδοτήσεις για εγκλήματα, δράκους και συνωμοσίες

Επιδοτήσεις για εγκλήματα, δράκους  και συνωμοσίες
  • «Αυγατίζει» η λίστα με τις νέες οπτικοακουστικές παραγωγές που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς για επιδότηση του 40% των επιλέξιμων δαπανών. Οι νέες αφίξεις περιλαμβάνουν την ταινία «Crimes of the future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ η οποία έχει προϋπολογισμό 9,7 εκατ. ευρώ από τα οποία θα επιχορηγηθούν τα 3,8 εκατ. ευρώ. Το φιλμ «Αγία Έμυ» που έχει προϋπολογισμό 412 χιλ. ευρώ, με ποσό 144,2 χιλ. ευρώ να επιδοτείται, όπως και η τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων «Κομάντα και Δράκοι», που θα προβληθεί τη νέα σεζόν στο Mega. Από τον προϋπολογισμό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ του σήριαλ, αντιστοιχεί επιδότηση ύψους 684,8 χιλ. ευρώ. Δεν θα ήταν πάντως άσχημο να ρίχνουν και καμιά δεύτερη ματιά στο story πριν καταστήσουν επιλέξιμες τις ταινίες, στον βαθμό που μερικές φορές ενέχουν άδικη έως και συκοφαντική δυσφήμιση για τη χώρα – όπως λένε όσοι είδαν για παράδειγμα το «Beckett», μία ιστορία πολιτικής συνωμοσίας. Τα στρεβλά αυτά στοιχεία σε τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζουν ίσως και στην αμερικανική πρεσβεία. Από την άλλη όμως, έτσι είναι η ελευθερία έκφρασης.

 

  • Μην σας μπερδεύει το γεγονός ότι τα γυρίσματα σε πολλές από τις παραγωγές αυτές έχουν ολοκληρωθεί. Κατά την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο ΕΚΟΜΕ, οι παραγωγοί δηλώνουν το χρονοδιάγραμμα έναρξης και περάτωσης των γυρισμάτων. Αφότου αυτά ολοκληρωθούν, εντός ενός εξαμήνου δύνανται να προχωρήσουν στην αίτηση αποζημίωσης-επισυνάπτοντας τα τιμολόγια δαπανών- από το ΕΚΟΜΕ, η οποία, αφότου εγκριθεί, οδηγεί στην εκταμίευση των προβλεπόμενων ποσών. Συμπέρασμα; Αποφεύγει κανείς τις όποιες «κακοτοπιές» αν θέλει.
  • Επιδότηση της τάξης του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ εξασφάλισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το ΕΣΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την οργανωτική λειτουργία της. Πρόκειται ουσιαστικά για προϋπολογισμό που ως επί το πλείστον αφορά σε συμβουλευτικές υπηρεσίες τρίτων, εξοπλισμό πληροφορικής και λογισμικό με στόχο την ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της και του εποπτικού της έργου. Ωστόσο στο έργο εντάσσονται και η διαμόρφωση της νομοθετικής βάσης ( δικηγορική δουλειά) για την υλοποίηση και επιτυχή υιοθέτηση προτάσεων αναδιοργάνωσης του φορέα, όπως και η ανάλυση προδιαγραφών για τα απαιτούμενα πληροφοριακά συστήματα που θα υποστηρίξουν το νέο, βελτιωμένο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας της Επιτροπής.

  • Δεν πρόλαβε δυστυχώς να βοηθήσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η Λητώ Ιωαννίδου που έχασε τη μάχη με την επάρατο και κηδεύεται σήμερα στον Άγιο Νεκτάριο της Βούλας. Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αλλά και εκπρόσωπος του Δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και μάλιστα στην Επιτροπή Ελέγχου του, ήταν τραπεζίτης με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ρίσκου, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ κατείχε θέση και σε δεκάδες διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων ανά την σταδιοδρομία της. Στο ΤΑΙΠΕΔ τοποθετήθηκε μόλις πριν δύο μήνες και για την ώρα η θέση της χηρεύει. 

  • Ο αμερικανικός θεσμικός επενδυτής Fidelity συνεχίζει να δείχνει αποφασιστικότητα στην οικοδόμηση ενός χαρτοφυλακίου με ναυτιλιακές ξηρού χύδην φορτίου. Η Fidelity αποκάλυψε μια θέση 207 εκατομμυρίων δολαρίων στον μεγαλύτερο πλοιοκτήτη χύδην φορτίου της ΗΠΑ, την ελληνικής καταγωγής Star Bulk Carriers. Το αυξημένο μερίδιο αντιστοιχεί στο 10% της εταιρείας την οποίας επικεφαλής είναι ο Πέτρος Παππάς, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη κάτοχο μετά την Oaktree Capital Management, η οποία διαθέτει ποσοστό 25,4%. Νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό πως η Fidelity είχε αυξήσει τη θέση της Genco Shipping & Trading στο 12% υπερκεράζοντας, την Centbridge Partners, ως τον μεγαλύτερο μέτοχο. Αλλά επειδή η Star Bulk είναι πολύ μεγαλύτερη από την Genco – η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 2,2 δισ. δολάρια ή σχεδόν τριπλάσια από τα 750 εκατ. της Genco – η θέση της Fidelity στην Star Bulk είναι το μεγαλύτερο στοίχημά του επενδυτικού κεφαλαίου στην ποντοπόρο φορτηγό ναυτιλία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News