Business Talk Δευτέρα 23/08/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Άνεμοι αλλαγής

Άνεμοι αλλαγής
  • Μπορεί η άνοδος των τιμών των οικοδομικών υλικών να απειλεί τα περιθώρια κέρδους ουκ ολίγων projects στη χώρα, όμως την ίδια ώρα έρχεται να δώσει ανάσα στους ομίλους Στασινόπουλου και Μάνεση των οποίων οι μονάδες παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα ευνοούνται. Από τη µια η στροφή τους προς τις εξαγωγές, που επιβλήθηκε από τις περιστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, και από την άλλη η προοπτική αύξησης της ζήτησης ενόψει της εκκίνησης μεγάλων Ιδιωτικών και δημοσίων έργων στην Ελλάδα, μπορεί να αναστήσει έναν κλάδο που ταλαιπωρήθηκε επί 10 και πλέον έτη, εκτιμούν στην αγορά. Την ίδια ώρα, δικαιώνονται και οἱ τράπεζες που στήριξαν την επαναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων των ομίλων και τα funds που αγόρασαν μέρος των υποχρεώσεών τους, όπως στην περίπτωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Μένει βέβαια η άνοδος των τιμών του χάλυβα να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρατηρούν οι ψυχραιμότεροι.

 

  • Κάτι ακούγεται να συμβαίνει στα ψηλά κλιμάκια της Ελλάκτωρ. Αρχίζει, λέγεται, να πνέει, αεράκι αλλαγών. Φυσικά το ανεπαίσθητο, ακόμα, βοριαδάκι το αισθάνονται μόνον όσοι είναι πολύ μέσα στα πράγματα. Οι περισσότεροι άλλοι, είναι ευτυχισμένοι στην άγνοιά τους, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές. Τι συμβαίνει λοιπόν; Σύμφωνα με αυτές τις αφηγήσεις, το μεγάλο αφεντικό, ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, επανεξετάζει στρατηγικές και άλλες επιλογές . Έκανε, λένε, τώρα που είχε περισσότερο χρόνο ένα απολογισμό όσων έχουν συμβεί και το συμπέρασμά είναι απλό: μερικά πράγματα πήγαν καλά κι άλλα όχι. Και δείχνει έτοιμος να διορθώσει τα δεύτερα. Μεταξύ αυτών και κάποιες επιλογές στελεχών. «Ορισμένοι άνθρωποι αποδίδουν μόνον σε συγκεκριμένες αποστολές, σκέπτεται και ετοιμάζεται να αναλάβει και πάλι δράση, υλοποιώντας δύσκολες αποφάσεις», συμπληρώνουν με νόημα . Σε αυτό το πλαίσιο ψιθυρίζεται ένα σενάριο που θέλει  τον μη εκτελεστικό πρόεδρο Γ. Μυλωνογιάννη να «αναβαθμίζεται» σε νομικό σύμβουλο του ολλανδικού ομίλου ή κάτι άλλο αξιοπρεπές και να απομακρύνεται από το σημερινό του πόστο. Το σενάριο αυτό εδράζεται στην συνειδητοποίηση πως ενδέχεται να είναι καταλληλότεροι για τα επόμενα βήματα του ομίλου ποιο «διπλωματικοί και λιγότερο συγκρουσιακοί ρόλοι».

 

  • Πίσω όμως από αυτά τα ωραία ακούγεται πως βρίσκεται ο προβληματισμός του Χένρι Χόλτερμαν μεταξύ άλλων και για τον «αμφιλεγόμενο» τρόπο (που ίσως και να πάρει κόκκινη κάρτα από την δικαιοσύνη, ποιος ξέρει;) να αποκλειστούν από την γενική συνέλευση μετόχων οι επιχειρηματίες και μεγαλομέτοχοι Μπάκος- Καϋμενάκης, προκειμένου να εγκριθεί το stock option των στελεχών. Δεν είχε εγκρίνει το πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών με μετοχές ο Χένρι; Φυσικά, ωστόσο ψιθυρίζεται πως ξέχασαν να τον ενημερώσουν με τον εξαντλητικό κατάλογο όλων των στελεχών-δικαιούχων (συμπεριλαμβανομένου του μη εκτελεστικού πρόεδρου) που συνήθως αφορά μόνο σε εκτελεστικούς ρόλους . Το κατά πόσον όλα αυτά ισχύουν και θα μετουσιωθούν σε πράξεις θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

  • Σε ηλικία 99 χρόνων άφησε, προ ημερών, την τελευταία του πνοή ο Αριστείδης Δουζόγλου, ο οποίος, αν και ανήκει στην γνωστή επιχειρηματική οικογένεια από τη Βενεζουέλα, μοιάζει να έχει μακρινή μόνο σχέση με τον ομογενή επενδυτή Θεόδωρο Δουζόγλου. Ή τουλάχιστον ο αποθανών δεν εμφανίζεται σε κάποιο κλαδί του γενεαλογικού δέντρου του Θεόδωρου Δουζόγλου που έκανε αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά, το 2015 αποκτώντας το ξενοδοχείο Πεντελικόν. Ο Α.Δουζόγλου γεννήθηκε στην Κωνστάντζα το 1922 και να γλυτώσει από το ρουμανικό κομμουνιστικό καθεστώς μετακόμισε στο Περού το 1947 όπου ίδρυσε κατασκευαστική εταιρεία. Από εκεί, το 1963 μετεγκαταστάθηκε στην Αμερική, ιδρύοντας την Aris Estates που έκανε μπίζνες στο New Jersey.

 

  • Ωστόσο, όπως αναφέρει η βιβλική ρήση, οι νεκροί με τους νεκρούς και οι ζωντανοί με τους ζωντανούς. Γι’ αυτό, στην αγορά περιμένουν να δουν εάν ο Θόδωρος Δουζόγλου θα ανοίξει το βήμα του το επόμενο διάστημα, μιας και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 70 ακίνητα. Όσοι γνωρίζουν πάντως, μιλούν για ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, που θα απαιτήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα νομικό και τεχνικό «ξεσκαρτάρισμα» αρκετών μηνών.

 

  • Κοντά στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδιακσιών για την προώθηση της νέας επένδυσης στην Κρήτη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Sani/ikos. Ο ξενοδοχειακός όμιλος που «τρέχει» εκτενές πλάνο ανάπτυξης στο εξωτερικό και ειδικότερα σε Πορτογαλία και Ισπανία θα αναπτύξει και μία νέα (greenfield) μεγάλη μονάδα στα Χανιά. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου θα αλλάξει τα δεδομένα στον τουρισμό της Μεγαλονήσου, σημειώνουν όσοι βρίσκονται σε επαφή με το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.   

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News