Business Talk Τρίτη 3/08/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Άμυνα, διάστημα και ακίνητα

Άμυνα, διάστημα και ακίνητα
  • Μπορεί ο καύσωνας να μαίνεται αλλά η θερμοκρασία είναι υψηλότερη στους διαδρόμους της αμυντικής βιομηχανίας και ειδικότερα των επίδοξων προμηθευτών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Γάλλοι και οι Αμερικανοί έχουν κηρύξει πόλεμο επικοινωνίας προκειμένου να διαφημίσουν την διάχυση των επενδυτικών δαπανών που θα κάνουν, εάν το Δημόσιο προχωρήσει στην αγορά τεσσάρων φρεγατών. Μετά τους Γάλλους χθες ήταν η σειρά των Αμερικανών να συγκροτήσουν δημόσια σχήμα για την επιλογή των προμηθευτών σε περίπτωση που εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις. 

 

  • Τελειωμένη υπόθεση η μεταβίβαση του επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού λιμένος Πειραιώς στην Cosco παρότι ακόμα περιμένουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά τη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας. Τώρα το νέο μέτωπο είναι ο προβλήτας 4 για τα εμπορευματοκιβώτια καθώς οι Κινέζοι θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω την διακίνηση στον Πειραιά. Θα υπάρξει όμως μία ολιγόμηνη ανάπαυλα ωσότου αναλάβει καθήκοντα και εξοικειωθεί με τους φακέλους του ο νέος κινέζος πρέσβης.

 

  • Γέλαγαν χθες στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και έλεγαν τώρα που τελειώσαμε με την Amazon του Μπέζος για την συνεργασία στην αεροδιαστημική, σειρά έχει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ωστόσο, πλάκα-πλάκα και με τον Ελόν Mασκ να έχει ήδη φέρει την Starlink στην Ελλάδα, ο σπόρος της αεροδιαστημικής έχει φυτευτεί.

 

  • Παρασκηνιακές είναι ακόμα οι διεργασίες αναφορικά με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας αφού το σχέδιο εξυγίανσης με στρατηγικό επενδυτή έχει ναυαγήσει και το μοναδικό σενάριο που είναι ορατό αυτή τη στιγμή είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία, προκειμένου να σβηστούν οφειλές 400 εκατομμυρίων. Τώρα το ενδιαφέρον είναι αν θα μπορέσει σε δεύτερο χρόνο, μετά δηλαδή την εκκαθάριση, να τα αναλάβει ο Πάνος Ξενοκώστας ή ο Γιώργος Προκοπίου θα αποφασίσει να κινηθεί κι εκεί. Στο μεσοδιάστημα πάντως οι μετοχές από τον Ξενοκώστα θα επιστρέψουν στις εταιρείες συμφερόντων Ταβουλάρη…

 

  • Βελτιωμένα εκτιμά η Axia Ventures ότι θα είναι τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του ΟΤΕ, σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου διαστήματος του 2020 που είχαν επηρεαστεί σοβαρά από την ελεύθερη πτώση της κίνησης roaming. Η χρηματιστηριακή θέτει τον «πήχη» για έσοδα και λειτουργικά κέρδη ύστερα από μισθώσεις στα 800 εκατ. ευρώ και 308 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τοποθετεί τα καθαρά κέρδη στα 100,3 εκατ. ευρώ. Εκτιμά δε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021, η εισηγμένη θα εμφανίσει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, Ebitda (AL) 609 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 226 εκατ. ευρώ. Τα σπουδαία στις 5 Αυγούστου οπότε ο όμιλος θα ανακοινώσει αποτελέσματα.

 

  • Ασυγκράτητη μοιάζει να είναι η αύξηση των τιμών των ακινήτων στις 37 από τις συνολικά 40 χώρες που καλύπτει ο ΟΟΣΑ. Η συσσώρευση ρευστότητας από τα νοικοκυριά, τα χαμηλά επιτόκια και η ζήτηση για ευρύχωρα σπίτια ώστε να διευκολύνεται η τηλεργασία αποτελούν την “πρώτη ύλη” της αύξησης των τιμών σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Κι ενώ οι οικονομολόγοι διερευνούν εάν η αύξηση των τιμών-στις ΗΠΑ εμφανίζει ιστορικό υψηλό 30 ετών- είναι φούσκα ή όχι, για την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι η αναζήτηση στέγης αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Τα ενοίκια βρίσκονται στη στρατόσφαιρα και οι τιμές πώλησης είναι απλησίαστες για τους πολλούς.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News