Business Talk Τρίτη 27/07/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η «έξυπνη» συγγνώμη της Siemens και οι 14 μισθοί για 12 μήνες

Η «έξυπνη» συγγνώμη της Siemens και οι 14 μισθοί για 12 μήνες
  • Ανεβάζει στροφές το «Κύθνος – Smart island». Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 4 -δημόσια προσβάσιμα- σημεία, καθώς και 55 σύγχρονα φωτιστικά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού, όπως μας πληροφορεί το Δίκτυο ΔAΦΝΗ, ο φορέας υλοποίησης. Το project, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, είναι μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία Siemens. Όλοι θυμόμαστε τους λόγους. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έπεσε άπλετο φως στο ελληνικό σκέλος εκείνης της υπόθεσης. Το σίγουρο είναι ότι αυτές τις μέρες πέφτει άπλετο «πράσινο» φως στους οδικούς άξονες της όμορφης Κύθνου. Μία «έξυπνη» συγγνώμη με ένα «έξυπνο» νησί.
     
  • Υπάρχει άγχος στο υπουργείο Οικονομικών που να μην είναι άγχος για την αγορά; Η απάντηση είναι «σίγουρα όχι» όταν μιλάμε για έσοδα, δηλαδή για φόρους. Τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα υποχωρήσουν κάτω από τα 72 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας ουσιαστικά στο 2003. Τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις πιέσεις που ασκεί η πανδημία στα κρατικά ταμεία.
     
  • Κι αυτό μάλιστα όταν η κυβέρνηση επιμένει στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών παρά τις κρατικές δαπάνες για το πακέτο στήριξης της οικονομίας. Βεβαίως, υπάρχει η προσδοκία ότι οι χαμηλότεροι φόροι θα φέρουν υψηλότερα έσοδα, και καλώς υπάρχει. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά όπως αυτή που θα ακολουθήσει. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιστροφή των δηλωθέντων εισοδημάτων στα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, με βάση την παραδοχή ότι επιπλέον θα συνδράμουν και η ανάκαμψη του ΑΕΠ και η ενίσχυση των φοροελέγχων. Καλή δύναμη.
     
  • Καλλιεργείς την προσδοκία ότι δεν θα τον πειράξεις, βάζεις στο τραπέζι την εισήγηση του αρμόδιου φορέα ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση και την τελευταία στιγμή ανακοινώνεις μια μικρή έστω αύξηση. Αυτομάτως, έχεις «παίξει» καλά στην επικοινωνία και διατηρείς την επαφή σου με τους συμβολισμούς χωρίς να ρισκάρεις με την ανταγωνιστικότητα και τις δηλωμένες θέσεις εργασίας. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι δεν αυξάνεις δραστικά την αγοραστική δύναμη του χαμηλόμισθου, αλλά έτερον εκάτερον. Ο λόγος για τον χειρισμό της κυβέρνησης στον κατώτατο μισθό. Παρεμπιπτόντως, να το λέμε επιτέλους σωστά: Δεν είναι 663 αλλά 773 ευρώ τον μήνα. Γιατί οι μισθοί είναι 14 και οι μήνες 12.
     
  • Σε καιρούς πανδημίας, η Optima Bank ανέπτυξε 19 νέα σύγχρονα καταστήματα, αυξάνοντας το προσωπικό της κατά 23%. Πρόκειται για την εξαίρεση – βεβαίως η εταιρεία είναι σε φάση ανάπτυξης – που επιβεβαιώνει τον κανόνα των σαρωτικών περικοπών στο δίκτυο καταστημάτων των ελληνικών τραπεζών. Το 2022 τα καταστήματα υπό την κατοχή της εκάστοτε τράπεζας δεν θα ξεπερνούν τα 300. Ψηφιακός μετασχηματισμός λέγεται. Με τα καλά και τα κακά του.
     
  • Τρεις μέρες άδεια με αποδοχές δίνει η Creta Farms στους 600 υπαλλήλους της. Αρκεί να εμβολιαστούν. «Εξαγοράζονται» οι συνειδήσεις; Ας είναι κι έτσι, θα το μάθουμε. Ένα έχει σημασία αυτές τις ώρες: Να προλάβουμε την ανοσία προτού μας ξεφύγει εντελώς η «Δέλτα». Δηλαδή να εμβολιαστούμε. 
     
  • Μέσα σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει Marlboro. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η Philip Morris Ιnternational. «Απαγορεύεται το κάπνισμα» λοιπόν και στις επενδύσεις. Εξ ου και η στροφή της εταιρείας σε νέους τομείς με νέα προϊόντα.
     

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News