Business Talk Πέμπτη 22/07/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Αργεί η ανοσία; Γιατί «τελειώνουν» τα λεφτά

Αργεί η ανοσία; Γιατί «τελειώνουν» τα λεφτά
  • Αν κοιτάξει κανείς γύρω του βλέπει μια οικονομία που στέκεται στα πόδια της. Παρά τα lockdowns, παρά το πλήγμα στον τουρισμό, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα. Η εικόνα αυτή οφείλεται στα μέτρα στήριξης του κράτους. Η χορήγηση εξαιρετικά χαμηλότοκων δανείων, το «κούρεμα» και η επιδότηση ενοικίων, τα επιδόματα για εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή, η ρύθμιση οφειλών σε βάθος χρόνου, είναι μέτρα τα οποία έχουν σώσει την παρτίδα. Εκτιμάται ότι χρήση της κρατικής στήριξης στην Ελλάδα έχει κάνει πάνω από το 80% των ευάλωτων επιχειρήσεων αλλά και πάνω από το 30% των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι τα 2/3 των επιχειρήσεων συνολικά κατάφεραν να επιβιώσουν.

 

  • Όμως η στήριξη έχει κόστος, για το κράτος και την οικονομία, και ανέρχεται σε περισσότερο από 15% του ΑΕΠ μέχρι σήμερα. Η Ευρώπη, θεματοφύλακας του ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι εδώ έκανε τα στραβά μάτια, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να μην καταρρεύσει το σύστημα. Αλλά ο ιός επιμένει και ο χρόνος εξαντλείται. Ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για σαφώς πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης στην αγορά από εδώ και στο εξής, δεδομένου ότι το χρέος της Ελλάδας υπερβαίνει πια το 200% του ΑΕΠ. Μπαίνουμε δηλαδή στη φάση της «αποσωλήνωσης» χωρίς να έχει αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο ο «ασθενής», γεγονός που προκαλεί εύλογα στρες στους ανθρώπους που χειρίζονται τις οικονομικές υποθέσεις. Αν δεν τιθασευτεί σύντομα η μετάλλαξη «Δέλτα» – μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τα εμβόλια – τότε θα μπούμε σε περιπέτειες, αυτήν τη φορά, χωρίς τα λεφτά του κράτους. Και ο νοών νοείτω.

 

  • Ένα στα 3 δάνεια έχουν περάσει στην κυριότητα ξένων funds, τα οποία μέχρι το τέλος του έτους θα ελέγχουν το 50% του ιδιωτικού χρέους (βλ. ρεπορτάζ της «Κ» χθες). Το γεγονός ότι έχουν εξαγοράσει δάνεια στο 30%, έως και στο 5%, της αξίας τους δεν τους στερεί το κίνητρο να διεκδικούν την αποπληρωμή των οφειλών κοντά στα αρχικά επίπεδα της ονομαστικής τους αξίας και μάλιστα με πάθος. Τα δεδομένα δεν μπορούν παρά να μας θυμίζουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαγράφονται από τους ισολογισμούς των τραπεζών όχι όμως και από την πραγματική ζωή, δηλαδή από την πραγματική οικονομία.

 

  • «Γύρισαν» χθες οι αγορές – σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ελλάδα – με συνεδριάσεις που προς ώρας έδειξαν να επιβεβαιώνουν τον «χρησμό» διεθνών οίκων όπως η Capital Economics: «Η τελευταία πτώση δεν είναι η απαρχή μιας μεγάλης χρηματιστηριακής διόρθωσης. Η αγορά θα ανακάμψει σύντομα». Σε κάθε περίπτωση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι επενδυτές έβαλαν στην άκρη τις ανησυχίες για τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και επικεντρώνονται ξανά στον στόχο της ανάκαμψης αυτόν καθ’ αυτόν, εν μέσω της ξέφρενης πορείας της μετάλλαξης «Δέλτα». Μπρος πίσω τα κρούσματα, μπρος πίσω και οι αγορές. Βίοι παράλληλοι σε καιρούς πανδημίας.

 

  • «Απογαλακτισμός» της Αλουμίνιον Ελλάδος από τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια, καθώς το 2023 λήγει η τελευταία σύμβαση των δύο εταιρειών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα τον αποχωρισμό μας με τη ΔΕΗ. Και θα προχωρήσουμε στο πρασίνισμα της Αλουμίνιον και φθηνότερη ενέργεια θα έχουμε», έχει πει χαρακτηριστικά ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μέχρι το 2030, η Αλουμίνιον Ελλάδος θα καλύπτει από ΑΠΕ το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της. Εξέλιξη – σταθμός στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης.

 

  • 25.000 δολάρια. Δεν είναι το ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα. Είναι η αύξηση την οποία δίνει η Deutsche Bank σε νεαρούς αναλυτές που παίρνουν προαγωγή μόλις στα μέσα του χρόνου, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού στη διαχείριση κεφαλαίων ανάμεσα στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Βεβαίως, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν. Έτσι κερδίζουν όμως τη δυνατότητα για απολαβές άνω των 100.000 δολαρίων τον χρόνο. Value for money?

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News