Business Talk Δευτέρα 19/07/2021, 07:10
BUSINESS TALK

Τα γραφεία του 22ου ορόφου

Τα γραφεία του 22ου ορόφου
  • Το ενδιαφέρον της αγοράς δεν κεντρίζουν μόνο οι ουρανοξύστες που θα κατασκευάσει η Lamda Development στο Ελληνικό. Υπονοούμε το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της χώρας, τον Πύργο του Πειραιά, που έχει ύψος 84 μέτρα και 22 ορόφους. Στον 22ο όροφο του γνωστού και ως «Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά», που ανακατασκευάζουν η Dimand με την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), θα δημιουργηθούν γραφεία. Αυτό προβλέπει η πρόσφατη αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας. Όπως και ότι το κτήριο θα αποκτήσει εξωτερικούς ανελκυστήρες που θα χαρίζουν μοναδική θέα, ενώ, στο δώμα του θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για…καθαρόαιμο «πράσινο» project, ειδάλλως η EBRD δεν θα συμμετείχε.

 

  • Ο πολυμήχανος βέβαια, developer Δημήτρης Ανδριόπουλος και επικεφαλής της Dimand «τρέχει» και το άλλο έργο, την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος που απέχουν μόλις 8 λεπτά (περπατώντας) από τον Πύργο του Πειραιά. Εκεί και συγκεκριμένα το κτήριο αποθηκών της καπνοβιομηχανίας στην οδό Παπαστράτου 24 και Βάκχου 1 μετατρέπεται σε ξενοδοχείο, με την εταιρεία να έχει, πρόσφατα, προχωρήσει σε αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα.

 

  • Μένοντας…παραλία, αύριο η Lamda Development θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την ανάπλαση του Παράκτιου Μετώπου και την Marina Galleria, που φιλοδοξεί να μετατρέψει στο νέο προορισμό της Αθηναϊκής Ριβιέρας.  Όπως έχει δηλώσει στην Καθημερινή ο Οδυσσέας Αθανασίου, η Marina Galleria, θα είναι ένας εμπορικός χώρος με μαγαζιά για διασκέδαση και ψυχαγωγία στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Πάντως, η μετά την αυριανή παρουσίαση, η εταιρεία δίνει ραντεβού για τον Σεπτέμβριο.

 

  • Η WATT με ιδρυτή το Θανάση Κατρή, που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), υλοποιεί σταθερά το σχέδιό της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Το 2020 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 20 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ και «κυνηγά» αναλάβει την κατασκευή νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Ελάχιστοι ίσως, θα γνωρίζουν ότι ο Θ. Κατρής δεν ασχολείται μόνο με τη διαχείριση – ανακύκλωση απορριμμάτων. Το «μυστικό» βρίσκεται στο καταστατικό της Watt που προβλέπει τη δημιουργία κι εκμετάλλευση τουριστικών δραστηριοτήτων. Θυγατρική λοιπόν, της Watt εταιρεία εκμεταλλεύεται τουριστικές εγκαταστάσεις στην παραλία Φάραγγας στην Πάρο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε και την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στη Νάουσα της Πάρου. Στη θέση του έχει αναπτυχθεί πολυχώρος και το εστιατόριο Deck του οποίου το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Λουκάκος.

 

  • Τελικά, τήρησε την υπόσχεσή της η διοίκηση της MLS και δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή τις οικονομικές καταστάσεις του 2019. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του ορκωτού προκαλούν τρόμο. Με αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 12,2 εκατ. ευρώ δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει ότι υπάρχει αβεβαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας. Ωστόσο, η MLS αναφέρει ότι έχει σχέδιο και ότι στο μετοχικό της κεφάλαιο, μέσω ΑΜΚ 17,2 εκατ. ευρώ, θα μπει η Corinth Capital. Έτσι, όπως λέει, θα μετατρέψει τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, σε θετικά με ύψος 10,9 εκατ. ευρώ. Μην ξεχνάμε πάντως, ότι παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου του 2021 εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020. Θα ήταν ποτέ δυνατόν χωρίς τα μεγέθη του 2020 να μπει επενδυτής στην MLS; Κάποιοι διατείνονται ότι αρκούν τα pro forma μεγέθη, αλλά και πάλι…

 

  • Σειρά έργων αξιοποίησης, ανάδειξης και ενεργειακής αναβάθμισης δρομολογούνται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου, ένα από τα κτήρια του ΕΜΠ, προωθείται σειρά έργων, με στόχο την ανάδειξή του ως συνεδριακού κέντρου, αλλά και την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός του. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο ακίνητο θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα και θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις θερμομόνωσης κι εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε, πρόσφατα, σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και διαθέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Στο Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου βρίσκεται η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. 

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News