Business Talk Παρασκευή 16/07/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το νέο χτύπημα του Λιβανέζου στο Κολωνάκι και το μπιντάρισμα της Hines

Το νέο χτύπημα του Λιβανέζου στο Κολωνάκι και το μπιντάρισμα της Hines
  • Το έργο στο Ελληνικό είναι game changer όχι μόνον για την οικονομία, αλλά και για την Lamda Development. Όπως ανέφερε ο Οδυσσέας Αθανασίου σε ειδική παρουσίαση, που διοργάνωσε η Goldman Sachs με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε μία πενταετία, όσο δηλαδή διαρκεί η πρώτη φάση του έργου, η καθαρή εσωτερική αξία ανά μετοχή (NAV) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 25%, ή στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα τριπλασιαστεί. Οι καλές αυτές προσδοκώμενες επιδόσεις σχετίζονται με τις ιδιαίτερα υψηλές προπωλήσεις οικοπέδων και κατοικιών στο Ελληνικό, των οποίων η αξία τοποθετείται σε 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κάπως έτσι, η εταιρεία έχει καταφέρει, ήδη, να εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές, ενώ το project δεν έχει καν ξεκινήσει.

 

  • Όσον αφορά το εμπορικό κέντρο στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, το Vouliagmenis Mall, του οποίου τα σχέδια δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί επίσημα, παίκτες της λιανικής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον που ανέρχεται σε 60%.  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε χθες, τα έργα υποδομής θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η κατασκευή των κτηρίων τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

 

  • Σε θετικές ταμειακές ροές έχει επιστρέψει τους τελευταίους μήνες η Aegean. Δεν πρόκειται για αμελητέα υπόθεση, εάν λάβουμε υπόψη ότι η αεροπορική εμφάνιζε απώλεια ταμειακών ροών (cash burn) από 18 έως 20 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, με το συγκεκριμένο μέγεθος να τοποθετείται σε 280 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί, καθώς η αεροπορική και ευρύτερα ο κλάδος των αερομεταφορών έχουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

 

  • Σημαδιακή ήταν η χθεσινή ημέρα για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» η κυβέρνηση, αφού η πρώτη εξ’ αυτών, αυτή της ΔΕΠΑ Υποδομών, μπήκε στην τελική ευθεία με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από δυο ομίλους, που -όπως όλα δείχνουν- ενδιαφέρονται σοβαρά για την εταιρεία που μέσω των τριών θυγατρικών της (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής), προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να αναδειχθεί το φθινόπωρο και η σύμβαση πώλησης να υπογραφεί προς τα τέλη του έτους. Καθώς η «δίδυμη» ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας –που ξεκίνησε μαζί με αυτή της ΔΕΠΑ Υποδομών στα τέλη του 2019, αλλά «σκόνταψε» στην δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE-  έχει μπει στο «ψυγείο», το επόμενο «μέτωπο» όπου θα υπάρχουν εξελίξεις είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπου μέσα στον Αύγουστο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές, με τη ΔΕΗ να προσβλέπει σε τουλάχιστον τέσσερις ενδιαφερομένους. Από εκεί και πέρα, ο ορίζοντας….θολώνει, καθώς τόσο η  ιδιωτικοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας όσο και ο διπλός διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ εμφανίζουν υψηλή πολυπλοκότητα και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο ολοκλήρωσής τους είναι παρακινδυνευμένη…

 

  • Ένα νέο χτύπημα, που παραμένει κάτω από το ραντάρ της αγοράς, ετοιμάζει ο Λιβανέζος Ralph Yazbek στην ελληνική αγορά ακινήτων. Για τους μη μυημένους, ο Yazbek είναι ο επικεφαλής της YHE Hotel Establishment που εγκαινίασε τον Φεβρουάριο του 2020- λίγο πριν τα γκρίζα σύννεφα του κορωνοϊού επισκιάσουν τα πάντα-  το πολυτελές ξενοδοχείο Academia Hotel στην συμβολή της Ακαδημίας με την Ομήρου στο Κολωνάκι. Δίπλα σε αυτό, στην οδό Ακαδημίας 36 ο Yazbek μετατρέπει το ιστορικό δέκα ορόφων κτίριο που φιλοξενούσε την έδρα της Χριστιανικής Αδελφότητος Νέων (ΧΑΝ) σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.  Τα projects αυτά όμως, είναι γνωστά.

 

  • Το επόμενο λοιπόν, (άγνωστο) βήμα του Yazbek αφορά ένα ακόμη ιστορικό ακίνητο της ΧΑΝ, το οποίο εκτιμάται ότι θα μετασκευαστεί σε boutique hotel. Όσοι έχουν περάσει από την οδό Αναπήρων Πολέμου 3 στο Κολωνάκι, θα έχουν, ίσως, δει ένα οίκημα που αν κι έχει εγκαταλειφθεί, καταφέρνει να διατηρεί κάτι από την παλιά αίγλη του. Στο ακίνητο αυτό ζούσε η οικογένεια του Αντώνιου Στεφανόπολι με την κόρη του Ιωάννα να είναι η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η πρώτη γενική διευθύντρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η θρυλική αυτή φιγούρα της δημοσιογραφίας πέθανε τον Μάρτιο του 1961, έχοντας δωρίσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της, την περιουσία της στην ΧΑΝ. Ο Yazbek θα επιχειρήσει να πιάσει το νήμα από εκεί που είχε μείνει. Και να δούμε εάν όσα σχεδιάζει για το ακίνητο θα είναι αντάξια της ιστορικότητάς του. Πάντως, για την ώρα, εταιρεία ειδικού σκοπού του Λιβανέζου πραγματοποιεί πρόδρομες, γεωτεχνικές εργασίες στο ακίνητο.  

 

  • 125 εκατ. ευρώ πρόσφερε η αμερικανικών συμφερόντων Hines για το ξενοδοχείο “Οut of the Blue Capsis Elite Resort” στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Αναμφισβήτητα το deal είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά ακινήτων και τις προοπτικές της. Αλλά, ορισμένοι… κακεντρεχείς που κρίνουν τα πάντα με βάση τους αριθμούς, διερωτώνται κατά πόσο το “μπιντάρισμα” είναι επιτυχημένο, όταν απέχει όχι 10 ούτε 20, αλλά 38 εκατομμύρια ευρώ από την δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά; Αυτήν δηλαδή (87 εκατ. ευρώ) της MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited, των Prodea Investments, Invel Real Estate και Yoda του Γιάννη Παπαλέκκα.   

 

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News