Business Talk Πέμπτη 15/07/2021, 07:03
BUSINESS TALK

Η υπερκινητικότητα των εταιρειών και οι εκλογές των μεσιτών

Η υπερκινητικότητα των εταιρειών και οι εκλογές των μεσιτών
  • Μπορεί να έχουμε ξοδέψει ήδη το μισό καλοκαίρι όμως, στις επιχειρήσεις υπάρχει μία, κάπως πρωτόγνωρη, κινητικότητα. Αυτό φαίνεται από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή τις εκδόσεις ομολογιακών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται, όπως αυτές της Prodea, της Premia,  της Ελλάκτωρ, της ΔΕΗ και της Sani / Ikos. Χθες, βράδυ δημοσιεύθηκε το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 13 Αυγούστου με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

 

  • Σήμερα θα πραγματοποιηθούν περίπου δέκα γενικές συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών από τις οποίες οι περισσότερες είναι έκτακτες και σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Ξεχωρίζει η γενική συνέλευση της Aegean, που πραγματοποιείται με καθυστέρηση, επειδή έπρεπε να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Λόγω όμως, timing, δηλαδή στην αρχή της κορύφωσης του καλοκαιριού, ενδιαφέρον έχουν όσα θα αναφέρει η διοίκηση της Aegean για τις έως τώρα επιδόσεις, τις προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού και κατά πόσο ανησυχεί για τις μεταλλάξεις.

 

  • Στη Ρόδο πάντως, καταγράφεται αισθητή βελτίωση της τουριστικής κίνησης. Τοπικοί παράγοντες υπολογίζουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν περισσότερες από 65 χιλ. αφίξεις τουριστών, με το peak της κίνησης να εμφανίζεται-ευλόγως- το Σαββατοκύριακο. Οι προοπτικές διαγράφονται θετικές, αρκεί βέβαια, η μετάλλαξη του ιού να μην προκαλέσει ανατροπές.

 

  • Τα σπουδαία αναμένονται και από το μέτωπο του διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού, καθώς, σήμερα, θα ξεκινήσει η αποσφράγιση των φακέλων των προσφορών που έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα-EGIS Projects  και Vinci -Μυτιληναίος-Άβαξ. Αρχικά, στο ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν εάν οι φάκελοι περιέχουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στη συνέχεια θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές και θα ζητηθεί από τους υποψήφιους βελτιωμένη προσφορά αναλόγως των δεδομένων. Η ιστορία της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού «σέρνεται» περισσότερα από δέκα χρόνια. «Προτίθεται το υπουργείο Υποδομών να παραχωρήσει τη λειτουργία και την ελαφρά συντήρηση ενός νέο-κατασκευασμένου σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα την είσπραξη των διοδίων;» ανέφερε τον Ιούνιο του 2010 σε κοινοβουλευτική ερώτησή του βουλευτής της τότε Αντιπολίτευσης. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουμε οριστικό ανάδοχο για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος έχει ανάγκη και από έργα βαριάς συντήρησης.

 

  • Ανάμεσα στα υπόλοιπα στις 16:00  έχει γενική συνέλευση και ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής ενόψει των εκλογών του φορέα στις 22 και 23 Ιουλίου. Τα μέλη του θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην Ομοσπονδία Ελλάδος και στην CEPI, τον ευρωπαϊκό φορέα. A propos, η στήλη έχει να διηγηθεί, εάν θέλει, ιστορίες για αγρίους με πρωταγωνιστές μεσίτες. Κάποιοι αν κι έχουν να πουλήσουν έστω γκαρσονιέρα εδώ και χρόνια, εμφανίζονται ως άριστοι γνώστες του real estate. Άλλοι, πάλι, είχαν προβλέψει, στην πρώτη καραντίνα, με τη βεβαιότητα του Μάντη Κάλχα – που γνώριζε τα του παρελθόντος, του παρόντος, και του μέλλοντος- ότι θα γίνει ο κατακλυσμός του Νώε στην αγορά ακινήτων λόγω Covid-19. Ευτυχώς που δεν επιβεβαιώθηκαν.

 

  • Η AVE μέσω της θυγατρικής της Teleunicom, ίδρυσε την Retail & More με ποσοστό συμμετοχής 51%. Έχει ως βασική δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων), έχοντας υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.  Επίσης, η AVE μεταβίβασε το ποσοστό του 29,57% που κατείχε στην “Funtastic Land” προς 30 χιλ. ευρώ. Έτσι, ολοκλήρωσε την αποεπένδυσή της από τον κλάδο της εκμετάλλευσης των ψυχαγωγικών πάρκων και εισήλθε στο χώρο της διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News