Business Talk Τετάρτη 14/07/2021, 07:07
BUSINESS TALK

Η Μέρα της Μαρμότας, η ΑΜΚ των Ελλάκτωρ, Premia και ο χρυσός

Η Μέρα της Μαρμότας, η ΑΜΚ των Ελλάκτωρ, Premia και ο χρυσός
  • Θυμάστε την ταινία η «Μέρα της Μαρμότας»; Όπου ο Φιλ Κόνορς, ένας αλαζονικός μετεωρολόγος της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια «Μέρα της Μαρμότας», παγιδεύεται στο χρόνο και ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων της MLS, μια από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Κάθε φορά, τουλάχιστον από το περασμένο Φθινόπωρο, αυτού του είδους οι συνευρέσεις έχουν μία τυπολογία που παραπέμπει σε τελετουργία.

 

  • Μαζεύονται με καθυστέρηση λιγοστοί ομολογιούχοι, οι οποίοι αφού γκρινιάξουν, ακούνε λόγια παρηγοριάς από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Ποτέ δεν σχηματίζεται η αναγκαία υψηλή απαρτία των 2/3 κι έτσι η λήψη νομικών μέτρων είναι αδύνατη. Σήμερα, στη γενική συνέλευση, η MLS θα ζητήσει την παράταση, κατά ένα χρόνο, της ισχύος του ομολόγου ΜΛΣ01 που είναι σε καθεστώς default από την περασμένη Δευτέρα. Δεν αναμένεται όμως, να την εξασφαλίσει, καθότι, πάλι δεν θα υπάρξει απαρτία.

 

  • Και μια λεπτομέρεια που λίγοι γνωρίζουν. Εάν δεν υπάρξει απαρτία για την λήψη απόφασης για την καταγγελία του ομολόγου και την λήψη νομικών ενεργειών, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει, για τυπικούς και μόνο λόγους, δίκιο στους ομολογιούχους που τυχόν προσφύγουν κατά της εταιρείας. Κι αυτό επειδή απουσιάζει η απόφαση της γενικής συνέλευσης που δεν είναι δυνατόν να ληφθεί ελλείψει απαρτίας. Φαύλος κύκλος…  Γι’αυτό όσοι γνωρίζουν αναμένουν να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του 2019, ώστε να «πατήσουν» σε αυτά κι αναλόγως του εάν υπάρξει «going concern» από τον ορκωτό να λάβουν τα μέτρα τους, όπερ εστίν μεθερμηνευόμενον να ξεκινήσουν τσουνάμι προσφυγών. Γι’αυτό έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ να δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα. Πάντως, το εάν θα συνεχιστεί η «Μέρα της Μαρμότας» θα κριθεί μέχρι και την Παρασκευή.

 

  • Ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη δημόσια προσφορά έως 133.920.002 νέων μετοχών της, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ποσού έως 120,5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Τι λέει η εφημερίδα της Κολάσεως (η αντιπολιτευόμενη της εφημερίδας του Παραδείσου στον Αρκά); Ότι προηγήθηκε μία μακρά συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι να καταλήξει σε απόφαση λόγω των καταγγελιών που έχει υποβάλει η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη. Το ζητούμενο είναι ότι η αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωράει, με την Αφροδίτη Αβραμέα να έχει αναλάβει, από τη Δευτέρα τη καθήκοντα επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου.

 

  • Προχωρούν και τα σχέδια της νέας διοίκησης της Premia, η οποία, από σήμερα, προχωράει σε δημόσια προσφορά νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών της ονομαστικής αξίας €0,50 εκάστης, με τιμή διάθεσης €1,44 ανά μετοχή σε μετρητά. Η δημόσια προσφορά για την ΑΜΚ έως 75 εκατ. ευρώ θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Ιουλίου, με την εισηγμένη να θέτει τον πήχη στην απόκτηση χαρτοφυλακίου ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα σε μία πενταετία. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων logistics 175.000 τ.μ.- αναμένεται να αυξηθεί σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Σίνδος. Στόχος είναι μέχρι τέλος του 2021 να αυξήσει τις επενδύσεις ξεπερνώντας τα 200.000 τ.μ. στον κλάδο των logistics.

 

  • Στις 116.066 ουγκιές διαμορφώθηκε η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το μέγεθος συνάδει με τις προβλέψεις του καναδικού ομίλου για παραγωγή από 430.000 έως 460.000 ουγκιών συνολικά για το 2021. Πώς διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα; Στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, η πρόοδος των εργασιών επιβραδύνθηκε λόγω του σχεδίου μετασχηματισμού που εφαρμόζει η Eldorado στη χώρα μας. Υιοθετεί δηλαδή, ένα ευρύτατο σχέδιο βελτιστοποίησης της δραστηριότητάς της που αφορά από την εκπαίδευση των υπαλλήλων της μέχρι την αναβάθμιση του εργοστασίου και των συστημάτων της. Αυτού του μεγέθους ο μετασχηματισμός, σύμφωνα με την Eldorado Gold, δεν μπορεί να μην επηρεάσει τις υφιστάμενες δραστηριότητές της, όπως αυτή της Ολυμπιάδας. Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη κυρώθηκε από τη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας που προβλέπει άμεση ξένη επένδυση της τάξεως του 1 δισ. δολ. κατά την πρώτη πενταετία.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News