Business Talk Παρασκευή 2/07/2021, 10:15
BUSINESS TALK

Tα βλέμματα στo «ελληνικό Μονακό»

Tα βλέμματα στo «ελληνικό Μονακό»
  • Για τις 7 Ιουλίου «κλείδωσε», όπως είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση από την Lamda Development του Marina Tower, του ουρανοξύστη κατοικιών και γραφείων που θα αναπτυχθεί στην έκταση. Όσοι έχουν δει τις μακέτες αλλά και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις μιλούν για κάτι μοναδικό όχι στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Αυτή η μοναδικότητα φαίνεται, ίσως, να είναι η αιτία για την οποία οι αγοραστές κατοικιών, εύποροι ξένοι, αλλά και πολλοί Έλληνες, αγοράζουν από τα σχέδια πολυτελή διαμερίσματα στο «ελληνικό Μονακό».

 

  • Οι προβολείς είναι στραμμένοι στο Ελληνικό, αλλά μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου η Grivalia δημιουργεί ένα υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο, οι πληροφορίες μας λένε ότι σχεδόν όλες οι τουριστικές βίλες, έχουν πουληθεί, ήδη, όχι μόνο από τα σχέδια, αλλά και σε τιμές απλησίαστες για τους πολλούς.

 

  • Στην πράσινη χρηματοδότηση επιμένει η ΔΕΗ. Με την έκδοση του πράσινου ομολόγου του περασμένου Μαρτίου να έχει στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, τώρα η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει και πάλι στις αγορές με έναν τίτλο 7ετους διάρκειας, που θα έχει και πάλι ρήτρα αειφορίας. Στόχος της να αντλήσει έως και τα 300 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της.

 

  • Μεγαλώνει συνεχώς ο στόλος φορτηγών πλοίων της Costamare. Η εισηγμένη στη Wall Street ελληνική ναυτιλιακή έχει πλέον 28 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Η συνολική μεταφορική δυναμικότητα των 28 πλοίων που έχει αποκτήσει αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο τόνους DWT.

 

  • Ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε για να μείνει. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μονιμοποίηση ορισμένων φοροεαλαφρύνσεων, όπως είναι ο ΦΠΑ του 13% για καφέ, ροφήματα, μη αλκοολούχα ποτά σε επιχειρήσεις εστίασης, εισιτήρια μέσων συγκοινωνίας, όπως και εισιτήρια κινηματογράφων και θεάτρων. Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει έως τέλη Σεπτεμβρίου και για το τουριστικό πακέτο έως τα τέλη του έτους. 

     

  • Πληθαίνουν τα καμπανάκια για ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμες και ηλεκτρικό ρεύμα. Το πιο πρόσφατο ήρθε από την ΓΣΕΒΕΕ, η οποία μάλιστα έστειλε σχετική επιστολή στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ενημερωθεί τι σκοπεύουν να κάνουν για να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές. 

 

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News