Business Talk Δευτέρα 28/06/2021, 07:15
BUSINESS TALK

Ακολουθώντας το χρήμα

Ακολουθώντας το χρήμα
  • Δεύτερη μεγάλη επένδυση σε ελληνικό ξενοδοχείο σχεδιάζει το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο York Capital διά του βραχίονα του Cedar Capital Partners. Η Cedar μαζί με την Raven συμφερόντων Βασίλη Κερτσικώφ προχώρησε σε επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Κέρκυρα στο Angsana Corfu Resort & Spa. Το ποσό των 100 εκατομμυρίων της επένδυσης αφορά τόσο στο τίμημα απόκτησης του συγκροτήματος και την ανάληψη των χρηματοδοτικών του υποχρεώσεων προς την Εθνική Τράπεζα όσο και το κόστος της εκτεταμένης ανακαίνισης του ξενοδοχείου. Η Cedar της York Capital ελέγχει το 51% του σχήματος ενώ το 49% διακρατά η Raven International. Τωρα η Cedar φέρεται να έχει προσεταιριστεί άλλον έλληνα επιχειρηματία και σύντομα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

  • Η εβδομάδα που ξεκινάει δεν αναμένεται να είναι τόσο συναρπαστική όσο η προηγούμενη, οπότε έπεσαν υπογραφές για τρία πολύ μεγάλα έργα: Τη γραμμή 4 του Μετρό (1,2 δισ. ευρώ) με ανάδοχο την κοινοπραξία Άβαξ-Ghella, Alstom, το βόρειο τμήμα του Ε-65 (442 εκατ. ευρώ) που θα υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το Ελληνικό με ανάδοχο την Lamda Development.

 

  • Τα έργα στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα αλλά η επένδυση είναι χωρισμένη σε τρεις πενταετείς επενδυτικές περιόδους.  Στο Ελληνικό, έκταση που σε μέγεθος είναι τρεις φορές το Μονακό, θα χτιστούν περίπου 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Αυτά τα 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά είναι τα δομήσιμα ενώ η ακτογραμμή της ανάπτυξης έχει μήκος πάνω από 3,5 χιλιόμετρα. Όσον αφορά στα έργα υποδομών της πρώτης φάσης, που θα ξεκινήσουν άμεσα (μέσα στον Ιούλιο αρχίζουν οι δημοπρατήσεις σύμφωνα με την Lamda) ο προϋπολογισμός τους κατά την πρώτη πενταετία ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα δημοπρατηθούν το 2021 και το 2022. Τα έργα αυτά, αφορούν τα οδικά δίκτυα, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και υποδομές σε ρέματα κλπ και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και άλλα που βοηθούν γενικότερα τη λειτουργία της ανάπτυξης όπως τα δίκτυα αποχέτευσης κλπ.

 

  • Όσον αφορά στις κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο. Αυτά είναι ποσά που θα καταβάλλει η Lamda, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή ποσά που θα μπουν από τρίτους στο Ελληνικό. Μεταξύ των παραπάνω έργων είναι όλο το παραλιακό μέτωπο και το κομμάτι του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα ενώνει την παραλία από την περιοχή του Άγιου Κοσμά μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι σταθμοί του μετρό Αργυρούπολης και Ελληνικού. Σε αυτή την έκταση του Πάρκου θα έχουν αναπτυχθεί και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα εκτείνονται σε 250 στρέμματα και θα αποδοθούν στο κοινό.

 

  • Περνώντας στις επενδύσεις τρίτων στο Ελληνικό για την ωρα δυο έχουν γίνει γνωστές. Η πρώτη είναι της ΤΕΜΕΣ η οποία θα αναλάβει δύο μεγάλες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο: Η πρώτη, έχει να κάνει με το ξενοδοχείο στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και τις κατοικίες που θα είναι στη διπλανή προβλήτα και οι οποίες θα εξυπηρετούνται πλήρως από το ξενοδοχείο και επίσης θα φέρουν το brand name του ξενοδοχείου. Η άλλη ανάπτυξη της ΤΕΜΕΣ είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο που αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά. Περιλαμβάνει άλλο ένα ξενοδοχείο και αντίστοιχα κατοικίες που θα εξυπηρετούνται από αυτό.

 

  • Η δεύτερη στρατηγική συνεργασία της Lamda είναι αυτή με τον όμιλο Fourlis SA. Αφορά στην πώληση ενός τμήματος της έκτασης του Ελληνικού για την ανάπτυξη retail park, δίπλα στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που σκοπεύει να αναπτύξει η Lamda και ειδικότερα αυτό των 72.000 τετραγωνικών στην Βουλιαγμένης. Η συνολική επένδυση της Fourlis είναι 55 εκατομμύρια ευρώ, Η αγορά της γης και η ανάπτυξη του retail park γίνεται μέσω του βραχίονα του ομίλου Fourlis, που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, την Trade Estates. Το retail park θα αναπτυχθεί δίπλα στο μεγάλο εμπορικό του της Lamda. Τα 55 εκατομμύρια αφορούν και την αγορά της γης αλλά και την κατασκευή και ανάπτυξη του πάρκου. Τα 12.000 τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας σχεδιάζεται να καλυφτούν από κατάστημα ΙΚΕΑ ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει και ένα μεγάλο Intersport.

 

  • Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες συνεργασίες όπως για τα εμπορικά κέντρα στη Βουλιαγμένης και στην Μαρίνα (Marina Galleria) που θα αναπτύξει η Lamda στα οποία αναμένεται καταρχήν η Attica Department Stores να είναι εκ των βασικότερων anchor tenants.  

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News