Business Talk Τετάρτη 23/06/2021, 07:11
BUSINESS TALK

H κάθοδος Φουρλή στο Ελληνικό, η νέα μάχη της Ελλάκτωρ και το μυστικό της Ideal

H κάθοδος Φουρλή στο Ελληνικό, η νέα μάχη της Ελλάκτωρ και το μυστικό της Ideal
  • Την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία στο χώρο του λιανεμπορίου στο Ελληνικό ανακοίνωσε η Lamda Development με στρατηγικό επενδυτή την Fourlis SA. Για να κάνουμε λίγο πιο κατανοητή την ανακοίνωση αξίζει να μοιραστούμε τα παρακάτω: Η συμφωνία (MoU προσώρας) αφορά την πώληση ενός τμήματος της έκτασης του Ελληνικού για την ανάπτυξη retail park, δίπλα στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που σκοπεύει να αναπτύξει η Lamda και ειδικότερα αυτό των 70.000 τετραγωνικών στην Βουλιαγμένης. Η συνολική επένδυση της Fourlis είναι 55 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η  αγορά της γης και η ανάπτυξη του retail park γίνεται μέσω του βραχίονα του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, της Trade Estates. Το retail park θα αναπτυχθεί δίπλα στο μεγάλο εμπορικό του της Lamda. Τα 55 εκατομμύρια αφορούν και την αγορά της γης αλλά και την κατασκευή και ανάπτυξη του πάρκου. Τα 12.000 τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας σχεδιάζεται να καλυφτούν από κατάστημα ΙΚΕΑ ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει και ένα μεγάλο Intersport.
  • Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η χθεσινή γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ όπου τηρήθηκε η… παράδοση της (λεκτικής) αψιμαχίας μεταξύ του προεδρείου υπό τον Γ. Μυλωνογιάννη και της Greenhill Investments. Η τελευταία δεν κατάφερε να προσκομίσει έγγραφο που να αναφέρει ρητά ότι το Aeolus που συνδέεται με τη Farallon κι έχει ενεχυριάσει 54.815.876 μετοχές, έχει προχωρήσει στην εκχώρηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου στην Greenhill, σημειώνει η πλευρά που πρόσκειται στο management.
  • Και με τον κ. Μυλωνογιάννη (ευλόγως) να μη δύναται να παρακάμψει τα όσα προέκυπταν από τον κατάλογο του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, ότι, δηλαδή, τα δικαιώματα ψήφου για τις 54.815.876 μετοχές ανήκουν στη Aeolus- που δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση (power of attorney) για να εκπροσωπηθεί από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο- η κατάσταση μετατράπηκε σε διελκυστίνδα. Με αυτά και μ’ εκείνα δεν μάθαμε ποτέ τι σχεδιάζει η διοίκηση της Ελλάκτωρ ενόψει και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.
  • Βεβαίως η πλευρά της Greenhill ισχυρίζεται πως προσκόμισε ακριβώς τα ίδια έγγραφα που είχε προσκομίσει και στην προηγούμενη γενική συνέλευση όπου της είχε επιτραπεί να ψηφίσει. Άλλωστε το 25% ελέγχουν γράφει και η επίσημη σελίδα του Χρηματιστήριου. Και γι’ αυτό μαθαίνουμε πως θα γίνουν προσφυγές άμεσα. Επίσης ψιθυρίζεται πως η άρνηση του προέδρου της γενικής συνέλευσης να αφήσει την Greenhill να ψηφίσει προήλθε από την εκτίμηση πως θα καταψήφιζε τις αποφάσεις για τα stock options των στελεχών.
  • Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν πράγματι γίνει προσφυγή και γίνει δεκτή από το δικαστήριο τι θα συμβεί. Ακόμα πιο περίπλοκο θα είναι το θέμα αν δε γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προσφυγή της Greenhill. Γιατί; Μα γιατί τότε είναι πιθανόν να εγερθεί θέμα νομιμότητας και για την προηγούμενη γενική συνέλευση, λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της αγοράς, ειδικά καθώς εκείνη είναι που ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου.
  • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας των υφιστάμενων μετόχων, λένε πηγές κοντά στην Ideal, ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 56,1 εκατ. ευρώ της εταιρείας. Η αύξηση γίνεται με έκδοση νέων μετοχών μόνο για τους νέους μετόχους σε προκαθορισμένη τιμή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής της εταιρείας και να μην επηρεάζονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, το Virtus South European Fund έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε πώληση των μετοχών που θα λάβει μέσω της ΑΜΚ, καθώς θα τις διανείμει στους επενδυτές του μέχρι το τέλος του 2021.
  • Ωστόσο το όλο εγχείρημα είναι πολύ πιο μεγαλεπήβολο από ότι φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι. Εδώ γεννιέται ένα ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο και μάλιστα εισηγμένο που δεν θα μείνει σε αυτά που φαίνονται τώρα αλλά θα προχωρήσει σε πολύ πιο μεγάλα πράγματα με νέες εξαγορές, επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News