Business Talk Πέμπτη 17/06/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ και ο πανικός του ΤΑΙΠΕΔ

Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ και ο πανικός του ΤΑΙΠΕΔ
  • Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία αλλά όπως φαίνεται καμιά φορά πεθαίνει κι αυτή: Μαθαίνουμε από πάρα πολύ καλά ενημερωμένες πηγές πως στο ΤΑΙΠΕΔ από χθες το μεσημέρι επικρατεί ένας πανικός μεταξύ ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών που, όπως λέγεται, δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την «καθημερινότητα» των project. Τα στελέχη αυτά, που φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση, ακούγεται πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος θα παρέμενε στην θέση του για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα.

 

  • Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι οπότε και το υπερταμείο ανακοίνωσε και επίσημα νέα διοίκηση με πλήρη απομάκρυνση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου. Κάτι που όσοι ασχολούνται, ξέρουν εδώ και τουλάχιστον μία βδομάδα. Αποτέλεσμα ήταν τα στελέχη αυτά τα «παραπλανημένα» να ζητούν χθες με επιτακτικό τρόπο αναλυτικές ενημερώσεις από τους project manager και τα άλλα στελέχη του Ταμείου για κάθε ένα project προκειμένου να μην πιαστούν αδιάβαστοι από τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, που αναλαμβάνει ενδιάμεσος διευθύνων σύμβουλος για τρεις μήνες, εωσότου δηλαδή αναλάβει ο Δημήτρης Πολίτης.

 

  • Η συμφωνία της Kerzner International με την Grivalia Hospitality για τα Αστέρια της Γλυφάδας ενδέχεται να μην είναι τελικά η μόνη που θα κλείσουν οι δύο πλευρές. Στην αγορά συζητείται πως ταμπέλα One & Only μπορεί να σηκώσει και άλλο project τουριστικό της Grivalia Hospitality σε εμβληματικό ελληνικό προορισμό.

 

  • Καλά νέα θα έχουμε σήμερα από τον από την Δυτική Αττική όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί σημαντικού ύψους επένδυση από πολυεθνική. Η Παπαστράτος ανακοινώνει νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας κατά 115 εργαζομένους, μόλις τρία χρόνια μετά τη μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets). Επιπλέον, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες 6 γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS, ενώ εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης μέσω δύο νέων γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης.

 

  • Αποκαλύψεις, κυριολεκτικά, υπόσχεται η Lamda Development τις επόμενες εβδομάδες καθώς αφού θα κλείσει η συναλλαγή για το Ελληνικό (την ερχόμενη Παρασκευή) θα προχωρήσει σε παρουσιάσεις τόσο των αρχιτεκτονικών μελετών των επιμέρους έργων όσο και στην ανακοίνωση των συνεργατών που έχει επιλέξει για να κινηθεί τόσο επενδυτικά όσο και κατασκευαστικά. Δύο σε γενικές γραμμές μέτωπα έχει μπροστά της: πρώτον το μητροπολιτικό πάρκο, και όλες τις υποδομές κοινωφελών υπηρεσιών της έκτασης, και δεύτερον την ανάπτυξη των κατοικιών από τις οποίες και περιμένει άμεσα χρήματα και τα εμπορικά κέντρα και τα ξενοδοχεία.

 

  • Αν θες να ασχοληθείς με το real estate το μέγεθος μετράει ανέφερε, χθες, ο Κώστας Μαρκάζος διευθύνων σύμβουλος της Premia που μετά την είσοδο στην εταιρεία της σουηδικής Sterner Stenhus, έχει ανεβάσει στροφές. Στην Ελλάδα, όπου το 90% του πλούτου έχει επενδυθεί σε real estate, είναι πολλοί οι ερασιτέχνες επενδυτές-εραστές των ακινήτων, είπε χαρακτηριστικά. «Η ελληνική αγορά είναι κατακερματισμένη και ανώριμη και ένας ιδιοκτήτης 100 διαμερισμάτων θεωρείται μεγαλοεπενδυτής». Πρόκειται για αλήθειες που δύσκολα ακούγονται.

 

  • Στο δια ταύτα, η Premia θα πραγματοποιήσει μέσα στον Ιούλιο την τρίτη, κατά σειρά, Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, έως 75 εκατ. ευρώ στην τιμή των 1,44 ευρώ ανά μετοχή. Στόχος είναι να αυξηθεί η ευρεία διασπορά (free float) με είσοδο νέων μετόχων, με την εισηγμένη να επιδιώκει την μετατροπή της σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Για να δούμε.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News