Business Talk Τρίτη 15/06/2021, 06:38
BUSINESS TALK

Ο «άλλος» Πειραιάς και τα 10 νέα στελέχη από την Κίνα

Ο «άλλος» Πειραιάς και τα 10 νέα στελέχη από την Κίνα
  • Μπορεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την COSCO, για να αποδοθεί στην δεύτερη το 16% του ΟΛΠ που έχει ήδη πληρώσει αλλά δεν έχει λάβει επειδή δεν τελείωσε τις επενδύσεις, να είναι θέμα ενός-δύο μηνών, ωστόσο μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής, και λογιών λογιών παροχών υπηρεσιών που σχετίζονται με το λιμάνι και την ναυτιλία, βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό. Καταγγέλλουν τους πάντες για το γεγονός, όπως λένε, πως οι δουλειές έχουν περιοριστεί, καράβια δεν έρχονται όπως παλιά και δυο τρεις όμιλοι φαίνεται να απολαμβάνουν, λένε, την μερίδα του λέοντος στην εξασφάλιση όσον δουλειών κυκλοφορούν. Κατηγορούν κινέζους, κυβέρνηση, ανταγωνιστές τους και σχεδόν ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και εκπέμπουν μία γκρίνια που αναμφίβολα, δεν μπορεί, πρέπει να έχει κάποια βάση.

 

  • Κάποιοι βέβαια ερμηνεύουν όλον αυτόν τον αναβρασμό ως αδυναμία της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων του Περάματος και γενικότερα όσων βγάζουν το ψωμί τους από το λιμάνι του Πειραιά, να εκσυγχρονιστούν να καταστούν ανταγωνιστικοί και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η (προ πενταετίας) ιδιωτικοποίηση. Και αυτή η προσέγγιση όμως μοιάζει να πάσχει αφού όπως σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι υπάρχουν πολλές υγιείς εταιρείες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δουλειές λόγω έλλειψης, ας το πούμε, καλών δημοσίων σχέσεων με τους Κινέζους και τους συν αυτώ.

 

  • Είναι άγνωστο αν θα ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά τα 10 νέα στελέχη από την Κίνα που ακούγεται πως έφτασαν στην ακτή Μιαούλη τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο αν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις της νέας διοίκησης , τουλάχιστον με την πλειοψηφία όσων έχουν σημαντική επιρροή στην περιοχή, δύσκολα θα ωριμάσει και το έργο της κατασκευής ενός τετάρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων που τόσο πολύ θέλουν να προχωρήσουν στον ΟΛΠ. Διότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται και τον κόσμο, όχι μόνον τους επενδυτές.

 

  • Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Vanguard Group, Capital Research, Blackrock, Norges Bank, Schroders και Glass Lewis θα στηρίξουν όλοι σύμφωνα με πληροφορίες στην σημερινή γενική συνέλευση της Alpha Bank την πρόταση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Όχι όμως και ο John Paulson ή όσοι ξένοι θεσμικοί ακούν την Institutional Shareholders Services (ISS) έναν ανεξάρτητο, διεθνή οίκο τον οποίον συμβουλεύονται πολλοί διεθνείς επενδυτές. Κοντός ψαλμός αλληλούια: Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε…

 

  • H FF Group, που κάποτε ήλεγχε στην Ελλάδα εμπορικά σήματα-κολοσσούς, όπως της Nike ή του Emeriglio Zegna, σήμερα (αντιγράφουμε από σχετική ανακοίνωση της υπο εξυγίανση εταιρείας) «συνεχίζει την δυναμική της ανάπτυξη και φέρνει στη νοτιοανατολική Ευρώπη τα καταστήματα Beverly Hills Polo Club» με συμφωνία που υπογράφτηκε με την (ελληνική διανομέα του brand) International Celebrity Brands και της Blue Ocean, ιδιοκτήτριας του brand. Μακάρι να πάνε όλα κατ’ ευχή για όλους στην FF αλλά όχι και «δυναμική ανάπτυξη». Κάποιοι αυστηρότεροι θα έλεγαν «κρείττον του λαλείν το σιγάν» τουλάχιστον μέχρι να δούμε τίποτα οικονομικές καταστάσεις.

 

  • Έστω ύστερα από πολλά χρόνια στασιμότητας-λόγω κι ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης που πάγωσε πολλά projects- τα μεγάλα έργα στα απορρίμματα παίρνουν μπροστά. Το ενδιαφέρον λοιπόν, των παικτών της αγοράς δεν θα μπορούσε να μην είναι ιδιαίτερα έντονο και να μην εκδηλώνεται είτε μέσω συμμαχιών είτε μέσω…προσφυγών.

 

  • Ενδεικτική περίπτωση, είναι αυτή του διαγωνισμού των 44 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με δυναμικότητα 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος δυναμικότητας 12.500 τόνων ετησίως. Στο διαγωνισμό αυτόν της Κέρκυρας κατέβηκαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Μεσόγειο, η Watt του Θανάση Κατρή με την Intrakat και η Thalis.

 

  • Ένα ακόμη από τα επόμενα μεγάλα έργα που περιμένει η αγορά είναι αυτό στο Γραμματικό που έχει προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή δύο μονάδων. Εάν όλα πάνε καλά ο διαγωνισμός-καθυστέρησε λόγω προσφυγών- για το Γραμματικό θα βγει στον αέρα προς τα τέλη Ιουνίου.

 

  • Πάντως ολοκληρώθηκε από την κοινοπραξία των ΑΒΑΞ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, και μάλιστα έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηλείας προϋπολογισμού 31,2 εκατ., η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια έργα στην Ελλάδα. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News