Business Talk Τετάρτη 9/06/2021, 06:50
BUSINESS TALK

Τα  άσωτα πάρτι της αφαλάτωσης και το défilé του Dior

Τα  άσωτα πάρτι της αφαλάτωσης και το défilé του Dior
  • Όσοι έχουν δει το μπλοκμπάστερ «8mm» με τον Nicolas Cage θα θυμούνται, ίσως, ότι σε κάποιο σημείο της ταινίας, ο πρωταγωνιστής ρωτάει τον αντίπαλό του “γιατί είσαι τόσο κακός;”. Για να εισπράξει ως απάντηση “επειδή, απλώς, μπορώ”. Επειδή λοιπόν, απλώς, μπορούν, ορισμένοι -ονόματα δεν λέμε (για την ώρα)- έχουν στήσει πανηγύρι με τα έργα των μονάδων αφαλάτωσης.

 

  • Για παράδειγμα, σε νησί που υπάγεται σε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια τριών μονάδων αφαλάτωσης. Το έργο με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ, προχωράει με συνοπτικό διαγωνισμό, όπως δηλαδή, προβλέπεται για προμήθειες έως 60 χιλ. ευρώ.

 

  • Τι φανερώνουν όμως, αντίστοιχοι διαγωνισμοί; Ότι οι τιμές (με ΦΠΑ) μιας μονάδας αφαλάτωσης 300 κ.μ. ήταν 290.000 ευρώ για την Νίσυρο ή 300.000 ευρώ για τους Φούρνους Ικαρίας, ενώ για δύο μονάδες αφαλάτωσης δυναμικότητας 360 κ.μ., στην Φολέγανδρο, η τιμή ήταν 600.000 ευρώ ή 300.000 ευρώ η μία. Στο γραφικό όμως, νησί της περίπτωσής μας, ο προϋπολογισμός για τις τρεις μονάδες είναι -μάλλον συμπτωματικά- τουλάχιστον υπερδιπλάσιος.

 

  • Αλλά και το πάρτι με τις συμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης ή αλλιώς των εργων αναβάθμισης οδοφωτισμού χάλασε χθες μαθαίνουμε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μετά από σωρεία καταγγελιών εδώ και ένα και πλέον έτη έγινε έφοδος των ελεγκτών στα γραφεία δύο εταιριών το όνομα των οποίων έχει εμπλακεί σε συζητήσεις περί φωτογραφικών διαγωνισμών και άλλον τέτοιων πρακτικών. Βέβαια έφοδος πρέπει να γίνει και στις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης και τους διάφορους σύμβουλος ορισμένων αιρετών διάσπαρτών ανά την επικράτεια που υποκύπτουν στον πειρασμό. Μένει να φανεί και το αποτέλεσμα της εφόδου όπως και αν τελικά κάτι θα διορθωθεί διότι διαφορετικά…

 

  • Βεβαίωση παραγωγού έλαβε η Motor Oil από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 57 MW στο διυλιστήριο της Κορίνθου. Πρόκειται για ένα από τα «πράσινα» έργα που ωριμάζει ο Όμιλος, στα πλαίσια του σχεδιασμού του για βελτίωση του προφίλ του διυλιστηρίου και δραστικής μείωσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η Motor Oil είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση στον Ρυθμιστή στα τέλη του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι διαθέτει ήδη Σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Ατμού ισχύος 85 MW, μετά την προσθήκη πέμπτου αεριοστρόβιλου το 2011, χάρη στον οποίο αποφεύχθηκε η εκπομπή 370.513 τόνων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

 

  • Μάχες σώμα με σώμα  δίδονται (ασκόπως) για την εξασφάλιση πρόσκλησης στην επίδειξη του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο στην οποία θέλουν να παραστούν όλες εκείνες οι κυρίες που είτε γνήσιο ενδιαφέρον έχουν είτε απλώς σέβονται τη θέση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Όμως οι περιορισμοί της πανδημίας περιορίζουν και τις διαθέσιμες θέσεις και το ζήτημα εξελίσσεται σε εφιάλτη για όσες και όσους το έχουν πάρει πατριωτικά. Εκών άκων σύρονται στον αγώνα και σύζυγοι που έχουν αναλάβει (υποχρεωτικά) το δύσκολο έργο της εξευρέσεως των μαγικών προσκλήσεων. Η εκδήλωση στις 17 του μήνα, που φέρει τίτλο «Croisière 2022» και επικεφαλής σχεδιάστρια έχει την Maria Grazia Chiuri, διαθέτει ωστόσο όλα τα εχέγγυα να λαμπρύνει πραγματικά την Αθήνα και την απήχησή της στην διεθνή σκηνή υψηλής ραπτικής και όχι μόνο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News