Business Talk Τετάρτη 2/12/2020, 06:53
BUSINESS TALK

Νέες ελεύσεις, αλλά και τάσεις φυγής

  • Μπορεί ο Νοέμβριος να αποδείχτηκε ιδιαίτερα κακός για την πραγματική οικονομία εξαιτίας του δεύτερου lockdown πλην όμως για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν ο μήνας κατά τον οποίον αυτή ανέκαμψε 29,4% και μάλιστα με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κέρδη σχεδόν 70% στο μήνα. Η αγορά προεξοφλεί πως τα εμβόλια και τα μέτρα θα αποδώσουν και σπεύδει να τοποθετηθεί ενόσω οι αποτιμήσεις παραμένουν, κατά την άποψή της, ελκυστικές.

 

  • Την είσοδό της στην ελληνική αγορά Real Estate και συγκεκριμένα στους χώρους εξυπηρετούμενων γραφείων όπου και δραστηριοποιείται δρομολογεί η IWG (πρώην Regus). O τρόπος που θα επεκταθεί είναι μέσω franchise, μέσα από επιχειρηματικά κέντρα. Δηλαδή θα συνάπτει συμφωνίες δικαιόχρησης με τρίτους με σκοπό την εξάπλωσή της στην ελληνική αγορά. Στόχος, όπως μαθαίνουμε, είναι η επέκταση σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο στόχαστρο έχουν μπει τα εμπορικά ακίνητα.

 

  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σήμερα θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων ή αν προτιμάτε εξάμηνα. Οι εξάμηνης διάρκειας τίτλοι θα ωριμάσουν τον Ιούνιο του 2021 και το ποσό που θέλει να συγκεντρώσει το δημόσιο είναι 625 εκατομμύρια. Μπορεί όμως και να δεχθεί επιπλέον 30% από τη ζήτηση και άλλο 30% έχουν δικαίωμα να ζητήσουν οι primary dealers. Πηγαίνει δηλαδή για 1 δισεκατομμύριο με αρνητικό επιτόκιο. Η αντίστοιχη εξάμηνη έκδοση που λήγει το Μάιο του ‘21 έχει αυτή τη στιγμή απόδοση – 0,12%.

 

  • «Με ελαφρά πηδηματάκια» ανησυχούν κάποιοι μήπως ετοιμάζεται να φύγει από την Ελλάκτωρ ο περιβόητος Ολλανδός, ο οποίος φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από την παρουσία νέων επενδυτών, φίλων, λέγεται στην αγορά, του βασικού μετόχου. Εντύπωση, επιπλέον, προκαλεί η πληροφορία ότι η εγγυητική των συγκεκριμένων ήρθε από την Εθνική Τράπεζα, μέσω Λονδίνου. Δηλαδή τι περίμεναν; Να του δώσουν τη διοίκηση της εισηγμένης αμαχητί; Βέβαια το ολλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο έχει Ιώβειο υπομονή. Κι αυτή όμως θα δοκιμαστεί στην βάσανο της «ελληνικής επιχειρηματικότητας».

 

  • Μαζί με το χρηματιστήριο ανεβαίνουν και οι τιμές των οικιστικών ακινήτων. Το τρίτο τρίμηνο φέτος οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση μετά κι από το 4,1% το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Όλα αυτά έρχονται μετά από την άνοδο κατά 7,2% των τιμών πέρσι. Φυσικά ταχύτερα ανεβαίνουν τα νεόδμητα.

 

  • Όπως πληροφορούμαστε, κυοφορούνται νέες εξαγορές στον κλάδο της Υγείας. Ξένες εταιρείες φέρονται να ενδιαφέρονται για νοσοκομεία, ενώ η πανδημία σε συνδυασμό με τα υπέρογκα clawback, έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις των ελληνικών νοσοκομείων σε ανάλογες επαφές με δυνητικούς επενδυτές. Βεβαίως ο ελέφαντας στο δωμάτιο του κλάδου της Υγείας είναι η CVC. Αλλά, ως ελέφαντας, μοιάζει να άνοιξε τον δρόμο. 

 

  • Σήμερα θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής οι διατάξεις της τροπολογίας που αφορά, μεταξύ άλλων, την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της θυγατρικής τους ΕΛΤΑ Courier. Σημαντική παθογένεια της εταιρείας είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος που πρόκειται να αντιμετωπιστεί με εθελούσια αποχώρηση 2.000 ατόμων, όπως και μείωση αποδοχών σε ποσοστό 8%. Θα πραγματοποιηθεί ακόμη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Μένει να φανεί εάν η Eurobank, που ελέγχει το 10% των ΕΛΤΑ, συμμετάσχει στη διαδικασία με σενάρια να κάνουν λόγο περί του αντιθέτου.

 

  • Με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αλλά και τους επικεφαλής των Philip Morris International, Ανδρέα Καλατζόπουλο και Deloitte Global, Punit Renjen θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει απόψε, στις 20:00, ο πρωθυπουργός μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Θα τη συντονίσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, ενώ θα συμμετάσχει και ο ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News