Business Talk Τετάρτη 26/05/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Μπάιντεν και οι φρεγάτες

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Μπάιντεν και οι φρεγάτες
  • Ασφαλώς και οι τεχνικές προδιαγραφές των υποψηφίων προμηθευτών των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία επιλογής. Ωστόσο η ενδιάμεση λύση, δηλαδή ποιες φρεγάτες που βρίσκονται ήδη στο νερό θα μας παραχωρήσουν μέχρι να παραλάβουμε τις νεότευκτες, αποτελεί εξίσου σημαντικό κριτήριο. Έτσι κανείς δεν πρέπει να στοιχηματίζει στο ποιος θα κερδίσει το εξοπλιστικό του Πολεμικού Ναυτικού τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου οπότε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο. Η ημερομηνία είναι 14 Ιουνίου και εξ όσων ψιθυρίζονται το ραντεβού στις Βρυξέλλες έχει ήδη κλειστεί.

 

  • Σε άλλα νέα για τις φρεγάτες, κάποιοι στοιχηματίζουν πως θα σχηματιστεί σύντομα short list με τους επικρατέστερους υποψήφιους που θα περιλαμβάνει τρεις. Κι αυτοί θα είναι οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Αμερικάνοι. Με την Άγκυρα όμως έτοιμη να βγάλει πάλι στην ελληνική ΑΟΖ τα ερευνητικά της πλοία, το ποιος μπορεί να φέρει εδώ ταχύτερα πολεμικά πλοία έχει τη σημασία του, ακούγεται ολοένα και περισσότερο.

 

  • Greekonomics όπως Bidenomics. Η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ κοντά στην αντίστοιχη της νέας προεδρίας στις ΗΠΑ, σχολίαζε χθες ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας για έμφαση στις επενδύσεις και στην «πράσινη» ατζέντα, καθώς και για θαρραλέα πακέτα στήριξης όταν και όπου χρειάζεται. Δίπλα του καθόταν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλούσε με διθυραμβικά λόγια για το rebranding της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μένει να φανεί αν την ίδια άποψη συμμερίζονται τα 71 επενδυτικά funds και οι 112 διαχειριστές κεφαλαίων που θα κληθούν να πείσουν οι 29 εισηγμένοι όμιλοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, τον Ιούνιο, στο 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης.

 

  • Χρειαστήκαν παρεμβάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά τελικά η παραχώρηση των 600 στρεμμάτων του Θριάσιου Πεδίου στην κοινοπραξία της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ (δημόσιο και Πειραιώς οι μέτοχοί της) με την Goldair διασώζεται. Όχι όμως πριν τετραπλασιαστεί πρακτικά το τίμημα κατόπιν απαιτήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θεώρησε πως η παραχώρηση για 60 χρόνια έναντι 31 εκατομμυρίων δεν αποτελούσε ικανοποιητικό αποτέλεσμα ούτε για το Δημόσιο ούτε για την ΕΕ η οποία έχει χρηματοδοτήσει με 220 περίπου εκατομμύρια τις γειτονικές σιδηροδρομικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Έτσι ο χρόνος παραχώρησης μειώθηκε σχεδόν στα δύο ( 37 έτη) και το τίμημα διπλασιάστηκε στα 62 εκατομμύρια και μέσα σ’ όλα αυτά η Goldair αύξησε και την συμμετοχή της από το 20% στο 40% στην κοινοπραξία για να μειωθεί η έστω και έμμεση συμμετοχή του δημοσίου (μέσω Πειραιώς και υπερταμείου στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ).

 

  • Στην φάση της υποβολής ενστάσεων εισήλθε ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός, προϋπολογισμού ύψους 515 κάτω ευρώ (με τον Φ.Π.Α.), για την προμήθεια των νέων ταυτοτήτων (νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εντύπων ασφαλείας, λέγεται). Προκρίθηκαν τρεις κοινοπραξίες (ο ΟΤΕ με την γερμανική Veridos Matsoukis και την Byte, η κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems και την ιαπωνική Toppan και τέλος η κοινοπραξία της βελγικής Zetes με την Space Hellas) ενώ αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι οι οποίοι αναμένεται να αξιοποιήσουν την δυνατότητα ενστάσεων. Ωστόσο ο διαγωνισμός είναι δομημένος έτσι ώστε αυτές να εκδικαστούν με ταχύτατο ρυθμό ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει οσονούπω η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Λογικά στα τέλη του 2022 αρχές 2023 μπορεί, αν όλα πάνε πολύ καλά, να αρχίσει δειλά δειλά η διάθεση των νέων πλαστικών ταυτοτήτων.

 

  • Άδειες διεξαγωγής τυχερών διαδικτυακών παιγνίων χορήγησε, χθες, η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στον ΟΠΑΠ και τη Stoiximan. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο εταιρείες κατέβαλαν το σύνολο του απαιτούμενου ποσού, δηλαδή δέκα εκατομμύρια, για την απόκτηση των αδειών τύπου Α (διαδικτυακό στοίχημα) και τύπου Β για τα online τυχερά παίγνια (πόκερ, μπλακ τζακ κτλ.) που συνοδεύονται με τίμημα 3 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι κατά τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, η συνεισφορά των διαδικτυακών δραστηριοτήτων στα μεγέθη του ΟΠΑΠ κατέγραψε ρεκόρ και ανήλθε σε 122 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί περαιτέρω από την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan.

 

  • «Αυγατίζει» η λίστα των εταιρειών που είτε παίρνουν το πράσινο φως για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης είτε εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, μία δραστηριότητα με πολλά υποσχόμενα περιθώρια κέρδους. Στο καθεστώς ενίσχυσης του νόμου 4399/2016 εντάχθηκε, πρόσφατα, το επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας Canna Global Path με αντικείμενο την ίδρυση νέας μονάδας μεταποίησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη Θήβα. Αλλά και η εταιρεία Agromedicann έλαβε πενταετούς διάρκειας έγκριση εγκατάστασης σε έκταση 34 στρεμμάτων στην Λάρισα.

 

  • Ενδεικτικό της κινητικότητας που εμφανίζει η συγκεκριμένη αγορά είναι ότι, χθες, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που επιτρέπει την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L. Το νομοσχέδιο όχι μόνο αλλάζει το παιχνίδι, αλλά επιτρέπει τη νόμιμη διάθεση στα φαρμακεία της φαρμακευτικής κάνναβης μαζί με τα υπόλοιπα ναρκωτικά φάρμακα με ευθύγραμμη ιατρική συνταγή, ώστε να μην μπορεί να πάει στα χέρια κανενός που δεν την διαθέτει, όπως έχει πει και ο Άδωνις.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News