Business Talk Παρασκευή 14/05/2021, 07:00
BUSINESS TALK

Ο ελληνικός χρυσός, το Ελληνικό και το come back Μπουρλά

Ο ελληνικός χρυσός, το Ελληνικό και το come back Μπουρλά
  • Πυκνές θα είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα όσον αφορά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, την μεγαλύτερη ξένη επένδυση-αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ- στην Ελλάδα που ήταν για την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το κόκκινο πανί για τον ταύρο. Η στήλη πληροφορείται πως το ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου στις Σκουριές είναι ισχυρότατο και προέρχεται από πολλές (υποψήφιες) πλευρές. Το deal όταν κλείσει -έως τα τέλη της χρονιάς βάσει του χρονοδιαγράμματος της Eldorado Gold- θα απασχολήσει, σίγουρα, τα διεθνή επενδυτικά φόρα. Στις δουλειές αυτές η σιωπή είναι χρυσός. Η στήλη όμως, κατάφερε να μάθει ότι υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από (διεθνή) χρηματοδοτική πηγή, η οποία συνηθίζει να τοποθετεί τα κεφάλαιά της σε έργα που όχι μόνο έχει «ξεσκονίσει», αλλά και που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας. 

 

  • Ότι το ενδιαφέρον της Mohegan Gaming & Entertainment παραμένει ισχυρό για το project του Ελληνικού-δεν αναμενόταν και κάτι διαφορετικό- διαβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συναντά ο Κωνσταντάτος στην οικία του τον Πρέσβη, ύστερα από πρόσκληση του Αμερικανού. Η αλήθεια είναι ότι ο (εκάστοτε) Δήμαρχος της περιοχής θα βρεθεί να διαχειρίζεται μία νέα πόλη, δηλαδή είναι βασικό κομμάτι του παζλ «Ελληνικό». Βέβαια, το ζητούμενο, επί του παρόντος, είναι να φτάσουμε στο οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ. Οι υπογραφές αναμένονται σε περίπου ένα μήνα, σύμφωνα και με όσα δήλωσε, πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. A propos, σήμερα, ένα από τα fire chat που θα λάβουν χώρα στο Φόρουμ των Δελφών θα είναι με το Δήμαρχο του Ελληνικού.

 

  • Οικογενειακοί-όχι τόσο ευχάριστοι- λόγοι υποχρεώνουν τον Joern Taubert να επιστρέψει στη Γερμανία και να παραιτηθεί- ύστερα από θητεία έξι μηνών – από διευθύνων σύμβουλος της Public-Media Markt. Στη θέση του CEO επιστρέφει ο έμπειρος-και διαρκώς ετοιμοπόλεμος- Ρόμπυ Μπουρλά που θα συνεχίσει να υλοποιεί το πλάνο ανάπτυξης του μεγαλύτερου στη χώρα omni-channel retailer. H γνωστή πάντως, αλυσίδα όχι μόνο προσαρμόστηκε στις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία, αλλά απάντησε και με νέες επενδύσεις, πατώντας γκάζι και ως προς την ανάπτυξη του Public Marketplace. Ίσως να μην είναι τυχαίο που ο όμιλος έχει αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχημένου επιχειρηματικού μετασχηματισμού.

 

  • Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ. Το μεγάλο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε διάστημα πέντε χρόνων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα αποχέτευσης και ύδρευσης. Την υλοποίησή του θα αναλάβει η νέα Γενική Διεύθυνση μεγάλων έργων της εταιρείας με επικεφαλής τη Γεωργία Στεφανάκου. Μετά και από τη συμφωνία της εταιρείας με το Δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού-στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης- κάτι έχει αρχίσει, πραγματικά, να αλλάζει στις δημόσιες επιχειρήσεις. Λέτε να είναι οριστικά παρελθόν εκείνες οι εποχές όπου σε κρατικές εταιρείες διορίζονταν CEO’s που είχαν ως βασικά προσόντα τη διοίκηση καφετέριας; Για να μην παρεξηγηθούμε, το διοικείν στην καφεστίαση είναι δύσκολη και επίπονη υπόθεση, αλλά ουδεμία σχέση έχει με το μάνατζμεντ μίας ΔΕΚΟ.

 

  • Τη γενική αντιπροσωπεία πωλήσεων στην Ελλάδα της LOT Polish Airlines, του πολωνικού εθνικού αερομεταφορέα ανέλαβε η Goldair Handling. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την πρόθεση των Πολωνών να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την εν λόγω χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τα της Goldair, μαθαίνουμε ότι η εταιρεία επιδιώκει να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της εκτός ελληνικών συνόρων. Έχοντας αναλάβει την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών-το γνωστό handling- για λογαριασμό αεροδρομίων του εξωτερικού, διεκδικεί νέες συμβάσεις στην μακρινή Ασία. Ο τομέας του handling, λένε όσοι γνωρίζουν, είναι μία ολιγοπωλιακή και καλά ρυθμισμένη, διεθνώς, αγορά.

 

  • Εντυπωσιασμένος με τα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης που προωθούν στην Ελλάδα Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας δήλωσε, σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.  Κάτι θα γνωρίζει παραπάνω ο external senior advisor της EY και πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, όπου η αναλογία ποδηλάτων προς κατοίκους ξεπερνά το 1 προς 1.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News