Business Talk Πέμπτη 29/04/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το θησαυροφυλάκιο της Καρέλιας, τα καλά νέα για την Κρι-Κρι

Το θησαυροφυλάκιο της Καρέλιας, τα καλά νέα για την Κρι-Κρι
  • Σε υψηλά επίπεδα κατάφερε να διατηρήσει και το 2020 τη ρευστότητά της η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, που έχει στο ταμείο -κυρίως σε διεθνείς τράπεζες-467 εκατ. ευρώ. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι πέρυσι, σε σχέση με το 2019, αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 13,24% του καπνού για στριφτό τσιγάρο. Ωστόσο, η ιστορική καπνοβιομηχανία είδε τις πωλήσεις της από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free) να υποχωρούν. Αναμενόμενο, μιας και ο τουρισμός έχει καταρρεύσει.

 

  • Εκτός από τις απώλειες του Duty Free η καπνοβιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα νέα δεδομένα που δημιουργήσει η ευρωπαϊκή οδηγία 2019 / 904 / EU (για την μείωση των συνεπειών από την χρήση ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον) που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στη χρονιά.  Λόγω των φίλτρων στα τσιγάρα, η Καρέλιας θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο μερικό επανασχεδιασμό των πακέτων και σε αυξημένο κατακερματισμό της παραγωγικής της διαδικασίας, η οποία επιφέρει αύξηση κόστους παραγωγής και μείωση οικονομιών κλίμακος.  

 

  • Αύξηση λειτουργικών κερδών στα 306,3 εκατ. ευρώ, (από 285,1 εκατ. ευρώ) πέτυχε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2020, η οποία πολύ σύντομα θα έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ. Ο λόγος;  Το κρίσιμο αυτό μέγεθος, που φανερώνει πόσο εύρωστη είναι μία τεχνική εταιρεία, στις 31.12.2020 ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ, μέγεθος που αυξάνεται σε 2,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή νέων συμβάσεων. Όταν όμως-εκτιμάται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα- υπογραφούν έργα, όπως το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, το ανεκτέλεστο θα αυξηθεί στα 3 δισεκατομμύρια, με την ΤΕΡΝΑ να εκτελεί το 100% της κατασκευής του project. Η ανάγνωση «πίσω από τις γραμμές», αποκαλύπτει το ισχυρό αποτύπωμα στα μεγέθη της ενέργειας και των παραχωρήσεων, σηματοδοτώντας την απεξάρτηση των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών. Έτσι, όταν η εισηγμένη ξεκινήσει να υλοποιεί τα έργα που έχει αναλάβει ή αυτά που διεκδικεί και συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μεγέθη θα κάνουν άλμα.

 

  • Καλά νέα επεφύλασσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ. Και τούτο διότι δημοσιοποιήθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, την αύξηση της  δυναμικότητας της εγκατάστασης ως προς την εισερχόμενη ποσότητα γάλακτος και –το κυριότερο- την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία παγωτού και γιαούρτης με στόχο την παραγωγή βιοαερίου.

 

  • Ως αποτέλεσμα, θα προκύπτει εξουδετέρωση ρυπαντικού φορτίου, καθώς και παραγωγή βιοαερίου για χρήση σε μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, που επίσης προβλέπεται στο project. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

 

  • Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 4,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΚΡΙ-ΚΡΙ είχε αποφασίσει ήδη από τα τέλη του 2018 την τροποποίηση του καταστατικού της, προκειμένου να προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας μονάδας παραγωγής βιοαερίου από τα υγρά λύματα και παραγωγής και εμπορίας (εκμετάλλευσης) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδίως βιομάζας.

 

  • Υποχώρησαν από το 1,1 εκατ. ευρώ, αλλά παρέμειναν θετικά στα 810 χιλ. τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda), της Unibios το 2020. Για όσους παρακολουθούν τα της κλιματικής αλλαγής, η εταιρεία δεν περνάει απαρατήρητη. Η εισηγμένη, μέσω της θυγατρικής της Watera, κατασκευάζει εργοστάσια αφαλάτωσης, δραστηριότητα με σημαντικές προοπτικές – αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι στην Αμερική μετοχές ομοειδών εταιρειών, όπως η Consolidated Water Co. είναι περιζήτητες.

 

  • Ένα τόμο (τουλάχιστον) θα μπορούσε να καταλάβει η βιογραφία του Charles Pictet, του Ελβετού τραπεζίτη και Φιλέλληνα στον οποίο απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο «Λόρδος Βύρων», για το έτος 2021.  Ως πρόεδρος της Pictet Bank και απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont, μεταξύ άλλων, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση των μύλων της Πάτμου, την οποία επισκέπτεται συχνά.  

  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News