Business Talk Τρίτη 20/04/2021, 06:20
BUSINESS TALK

Το τάκλιν της JP Morgan στο Champions League και η επανεκκίνηση της Eldorado

Το τάκλιν της JP Morgan στο Champions League και η επανεκκίνηση της Eldorado
  • H JP Morgan ιστορικά έχει χρηματοδοτήσει πολύ μεγάλες ανατροπές. Η περίπτωση των αμερικανικών σιδηροδρόμων στα τέλη του 19ου αιώνα και της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Αμερική είναι μόνον δυο μόνο από αυτές. Έτσι λοιπόν συνεπής με τις ιστορικές καταβολές της είναι τώρα η τράπεζα που χρηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει ζήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εδώ και 70 χρόνια. Το «σχίσμα» των πλούσιων ομάδων δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το δάνειο των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την JP Morgan, το οποίο, βεβαίως, η αμερικανική τράπεζα σκέφτεται να πουλήσει σε επενδυτές σε δεύτερη φάση.

 

  • Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς sport business δεν εκπλήσσονται που η JP Morgan βάζει το χέρι της. Πρόκειται, άλλωστε, για την τράπεζα που τα τελευταία 20 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά deals. Το 2003 συμβούλευσε την οικογένεια των Αμερικανών Γκλέιζερ για την εξαγορά της Manchester United και μία δεκαετία αργότερα δούλεψε για την είσοδο της ομάδας στο χρηματιστήριο. Τα τελευταία χρόνια, λειτούργησε ως σύμβουλος του Ιταλο-αμερικανού Ρόκο Κομίσο για την εξαγορά της Φιορεντίνα, αλλά και του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Νταμ Φρίντκιν για την απόκτηση της Ρόμα. Η JP Morgan είναι και η τράπεζα που βοήθησε την Ίντερ και τη Ρόμα να πουλήσουν ομόλογα έναντι των δικαιωμάτων που θα εισέπρατταν μελλοντικά, αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του Σαντιάγο Μπερναμπέου.

 

  • Ως μεγαλεπήβολο, για τα ελληνικά δεδομένα, το εγχείρημα της μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ δεν μπορεί παρά να χρειασθεί χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε, η αγορά ακινήτων του κέντρου της Αθήνας θα επωφελείται από τις συχνές ευκαιρίες που δημιουργούνται και σχετίζονται με την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών του δημοσίου.Έτσι, το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π, το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ και η Φ.Α.Ε. Αθηνών, που υπάγονται στην ΑΑΔΕ, αναζητούν γραφεία επιφάνειας 7.308 τ.μ., τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε μετρό, ΗΣΑΠ ή τραμ. Το ανώτατο μηνιαίο ενοίκιο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς ανέρχεται σε 86.200 ευρώ. Προκύπτει όμως, κι ένα ερώτημα. Μια και η σύμβαση θα έχει διάρκεια 12 χρόνων, οι τρεις αυτές υπηρεσίες δεν ανήκουν σε αυτές που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στους χώρους της πρώην Πυρκάλ;

 

  • Σχέδιο για ανάπτυξη χρήσεων φιλοξενίας και ψυχαγωγίας ενδεχομένως ακόμα και ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, κυοφορεί το υπερταμείο για την διώρυγα της Κορίνθου. Εκτιμάται πως για λόγους ιστορίας αλλά και φυσικής ομορφιάς η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει μία τέτοιας ήπιας χρήσης ανάπτυξη η οποία θα προσθέσει έσοδα στην εταιρεία εκμετάλλευσης της διώρυγας αλλά και στην τοπική οικονομία. Έτσι κι αλλιώς η διαχρονική μεγέθυνση των εμπορικών πλοίων σε ολοένα και πιο ογκώδη σκαριά αφήνει μικρά μόνο περιθώρια εισπράξεων από τέτοιες διελεύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα κρουαζιερόπλοια. Όχι όμως και για τις θαλαμηγούς. Περισσότερα προσεχώς.

 

  • Με προσοχή παρακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι την συζήτηση για τα έργα στο Ελληνικό, η οποία επικεντρώνεται στα ξενοδοχεία, τις κατοικίες και τα ψηλά κτίρια γραφείων και άλλων χρήσεων. Αυτά για το οποία όμως καμιά ευρύτερη κουβέντα δε γίνεται είναι εκείνα που είχαν αρχικά γοητεύσει πολλούς: τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, το πάρκο και κυρίως το ενυδρείο: σύμφωνα με όσα έχουν διαφημιστεί και επικοινωνηθεί αρμοδίως στο άκρο της νέας παραλίας, εκεί όπου το μητροπολιτικό πάρκο αγγίζει την θάλασσα, θα ανεγερθεί ένα μεγάλο ενυδρείο με σημαντικό αριθμό θαλάσσιων ειδών. Μάλιστα στην ιστοσελίδα της εταιρείας για το project αναφέρεται πως η ολοκλήρωση του θα γίνει εντός της πρώτης πενταετίας. Όσοι όμως γνωρίζουν λίγα περισσότερα από τέτοιου είδους αναπτύξεις διατυπώνουν ανησυχία για το κατά πόσον επαρκεί ο χρόνος για να γίνει μία τέτοια δουλειά με τέτοιο σοβαρό τρόπο που να αποτελέσει πολλά έλξης διεθνών επισκεπτών.

 

  • Κινητικότητα παρατηρείται στις αδειοδοτήσεις της επένδυσης της “Ελληνικός Χρυσός”, που προϊδεάζει για επιτάχυνση της επένδυσης μετά την κύρωση της αναθεωρημένης σύμβασης και του business plan από τη Βουλή. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια” η απόφαση για την παράταση -για 18 μήνες- της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολισμό, αφού ήταν μια από τις πρώτες που δόθηκε στην “Ελληνικός Χρυσός” από την σημερινή κυβέρνηση (στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ), θέλοντας να στείλει τότε μήνυμα επανεκκίνησης της επένδυσης μετά τις περιπέτειες που είχε περάσει τα περασμένα χρόνια. Η απόφαση αυτή συνέπεσε με την αλλαγή της σύνθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων, αφενός για τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αφετέρου για την αποκατάσταση του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας.

 

  • Στη νέα Επιτροπή –όπου προεδρεύει ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Παντράκης- συμμετέχουν νέα πρόσωπα και εκπροσωπούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο. Ειδικό βάρος έχει η συμμετοχή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) που είναι ο σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, μέσω του προέδρου του Κ. Σάλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της “Ελληνικός Χρυσός» Εμμ. Δαφτσής παραμένει και είναι πλέον το παλαιότερο μέλος της Επιτροπής. Σημαντική είναι και η παρουσία του ΑΠΘ με τη συμμετοχή 3 καθηγητών. Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Όπως επισημαίνουν πηγές πολύ κοντά στο project, «Σημαίνουν πολύ απλά ότι η επένδυση προχωρά και ανανεώνεται και ότι η Ελληνική Πολιτεία θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε στη Βουλή κατά την κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης. Επενδύσεις και σεβασμός στο περιβάλλον μπορούν να συνυπάρχουν».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News