Business Talk Δευτέρα 5/04/2021, 05:50
BUSINESS TALK

Η «επιχείρηση του μήνα» και τα μερίσματα του υπερταμείου

Η «επιχείρηση του μήνα» και τα μερίσματα του υπερταμείου
  • Η πανδημική κρίση δεν θα μπορούσε να μην πλήξει τα μεγέθη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η οποία το 2020 εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερα έσοδα και από μερίσματα, σε σύγκριση με το 2019. Το σύνολο των εσόδων από μερίσματα που διαμορφώθηκε το 2020 σε 35,2 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

  • Παρόλ’ αυτά, από τις συνολικά δέκα εταιρείες του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ, στις οκτώ, δηλαδή ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΓΑΙΑΟΣΕ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Ελληνικές Αλυκές, ΑΕΔΙΚ (Διώρυγα της Κορίνθου) τα έσοδα από μερίσματα αυξήθηκαν το 2020, έναντι του 2019. Ενδεικτικά, το εν λόγω μέγεθος αυξήθηκε (+41%) σε 20,2 εκατ. ευρώ και σε 4,8 εκατ. ευρώ (+113%) για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αντίστοιχα. Στην περίπτωση της ΚΑΘ εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 273%, στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ στις Ελληνικές Αλυκές αυξήθηκε κατά 151%, σε περίπου 100 χιλ. ευρώ.

 

  • Ωστόσο, τη συνολική υποχώρηση, κατά 43%, των εσόδων από μερίσματα προκάλεσε το γεγονός ότι δεν διένειμαν μέρισμα η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η διαχειρίστρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και η ΕΤΑΔ, δύο εταιρείες που έχουν πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας.

 

  • Ενόσω περιμένουμε, την ολοκλήρωση, μέχρι τον Μάιο- λόγω καθυστέρησης που σχετίζεται και με την αλλαγή προέδρου- της αδειοδότησης των online παιγνίων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ας δούμε ένα χρήσιμο νούμερο για τους αριθμολάγνους αλλά και τους υπολοίπους. Στο ποσό των 153 χιλ. ευρώ ανέρχεται το ενοίκιο που πληρώνει το χρόνο η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή 12.750 ευρώ το μήνα. Η ΕΕΕΠ στεγάζεται σε εξαώροφο κτήριο στην οδό Αχαρνών στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς. Το ενοίκιο είναι “market”, όπως συνηθίζουν να λένε πολλοί στην πιάτσα.

 

  • Ορόσημο για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι η αυριανή Τρίτη, οπότε αναμένεται να περάσει από το ΔΣ της “μαμάς” ΔΕΗ η πρόταση των συμβούλων Goldman Sachs και Eurobank για την short list των σχημάτων που θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει ότι 11 σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όχι όμως και την ταυτότητά τους, παραπέμποντας στην αξιολόγηση των προσφορών από τους συμβούλους πριν τα αποκαλυπτήρια των ονομάτων.

 

  • Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στους “μνηστήρες” περιλαμβάνονται δύο κινεζικά σχήματα, η κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges και η Guangzhou Power (για τα οποία εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση για στρατηγικούς λόγους της ΕΕ και όχι μόνον), και εννέα funds, ήτοι τα KKR, BlackRock, BCI, CVC (με ισχυρή και πολυσχιδή παρουσία στην Ελλάδα), το ιταλικό infastructure fund F2I, η Oak Hill, οι Αυστραλοί της Macquarie και οι Γάλλοι της Ardian. Απομένει να φανεί ποιοι θα βρεθούν στη γραμμή της αφετηρίας για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για την οποία η ΔΕΗ ευελπιστεί να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

 

  • «Και τώρα τι;» αναρωτήθηκαν πολλοί στρατηγικοί αναλυτές όταν ο S&P 500 έπιασε τις 4.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία, λίγο πριν η Wall Street κλείσει για το Πάσχα των Καθολικών. Η Bernstein Research, για παράδειγμα, είχε προβλέψει από το 2019 ότι ο βασικός αμερικανικός δείκτης θα έπιανε το στόχο των 4.000 μονάδων. Δεν περίμενε, όμως, ότι αυτό θα γινόταν τόσο γρήγορα, αφού η συγκεκριμένη τιμή-στόχος είχε ορίζοντα δεκαετίας. Τώρα, οι αναλυτές της διπλασιάζουν το στόχο και προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα φτάσει στις 8.000 μονάδες, προς τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε. Ο λόγος; Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει εντελώς το περιβάλλον της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, και έτσι, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια η εμφάνιση πληθωρισμού είναι μία υπαρκτή πιθανότητα, λένε.

 

  • Αλλάξτε καλού κακού τα passwords στους λογαριασμούς σας στο Facebook διότι τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του «ανέβηκαν» σε φόρουμ που χρησιμοποιούν χάκερς και πλέον είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει έστω και χαμηλού επιπέδου γνώσεις data. Σιγά το νέο, θα πει κάποιος. Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως με σκοπό το πολιτικό όφελος, ελάχιστοι πλέον έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα data τους είναι ασφαλή στο Facebook.

 

  • Η ειρωνεία είναι ότι αυτή τη φορά, ανάμεσα στους 533 εκατ. χρήστες που είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία αναρτημένα στο ίντερνετ είναι και ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Το όνομα, η διεύθυνση, η οικογενειακή κατάσταση, η ημερομηνία γέννησης, το Facebook ID και το κινητό τηλέφωνο του ιδρυτή του γίγαντα των social media είναι ανάμεσα στα στοιχεία που έπεσαν στα χέρια των χάκερς.

 

  • Επιχείρηση του μήνα για τον Απρίλιο είναι η Mytilineos για το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο κάθε μήνα φιλοξενεί αφιέρωμα για τις εταιρείες που είναι μέλη του, «συστήνοντάς» τις καλύτερα στο γερμανικό επιχειρηματικό κοινό. Είναι πιθανό ο Απρίλιος να «επιφυλάσσει» πολύ σημαντικότερες εξελίξεις για τον όμιλο, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που τον θέλουν να «επισκέπτεται» τις αγορές κεφαλαίου για να αντλήσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή του, μέσω έκδοσης που μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News