Business Talk Τρίτη 23/02/2021, 07:24
BUSINESS TALK

Τι ψάχνει η Oracle στο ελληνικό δημόσιο

  • Τη συμμετοχή της σε ελληνικά (κυρίως δημόσια) έργα πληροφορικής που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την επόμενη τετραετία επιδιώκει σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η αμερικανική Oracle που διαθέτει ήδη ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο με μικρότερα ελληνικά ιδιωτικά έργα.

 

  • Θρυαλλίδα για τη στρατηγική απόφαση της Oracle να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω στην Ελλάδα αποτελεί ο συνδυασμός των χρηματοδοτήσεων που φέρνει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η έλευση εδώ επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon, η Digital Realty και άλλες που συμμετέχουν στην «ενηλικίωση του οικοσυστήματος» της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

 

  • Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κρύβεται μία λεπτομέρεια που εξηγεί πολλά πράγματα: η αύξηση των εσόδων από την δραστηριότητα της ναυπηγοεπισκευής κατά 16% εν μέσω πανδημίας. Και αυτό ενώ η δραστηριότητα της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας αλλά και του car terminal σημείωσαν σημαντικότατες πτώσης.

 

  • Εξαίρεση η σταθερότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που αποτελεί άλλωστε το ισχυρό χαρτί το λιμάνι του Πειραιά. Η άνοδος της ναυπηγοεπισκευής  δείχνει γιατί η Cosco φλερτάρει με την ιδέα να φτιάξει δικό της ναυπηγείο αλλά και γιατί αντιδρούν σε αυτήν την επιδίωξη οι εγχώριοι να ναυπηγοεπισκευαστές.

 

  • Το δράμα βέβαια κρύβεται στην κρουαζιέρα όπου ο  κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 84%.  Για φέτος το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις 30 Ιανουαρίου είχε 616 προκρατήσεις για κατάπλους πλοίων. Ωστόσο, «θεωρείται πολύ απίθανο ότι αυτός ο αριθμός θα υλοποιηθεί καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιέρας έχουν αρχίσει να αναβάλλουν την εκκίνηση των δρομολογίων τους για τα μέσα του τρέχοντος έτους και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, ο ΟΛΠ έχει ενημερωθεί επισήμως για 111 κρουαζιέρας που αναβάλλονται ή ακυρώνονται έναντι των αρχικών κρατήσεων», αναφέρει η εισηγμένη. Βεβαίως μπορεί να έχει και νέες κρατήσεις όπως πχ από το Ισραήλ. Περισσότερα λίαν συντόμως.

 

  • Περαιτέρω εξαγορές μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα φέρεται να επιδιώκει η γερμανική Blue Elephant Energy AG μετά την προ ημερών απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα από την ομοεθνή της ABO Wind AG. Η απόβασή της στην Ελλάδα σηματοδοτεί την  περαιτέρω διαφοροποίηση του  χαρτοφυλάκιό της ( έχει μονάδες κυρίως στην Δυτική Ευρώπη) δηλώνει ο  επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας Tim Kallas.

 

  • Τα δύο φωτοβολταϊκά   της ABO Wind που αγόρασε βρίσκονται ένα στα Μεγάλα Καλύβια, κοντά στα Τρίκαλα, με συνολική ισχύ 38 MWp  και ένα στην  Κοσσό, κοντά στην Ξάνθη, με ισχύ 7 MWp.  Και άλλοι γερμανικοί όμιλοι του κλάδου όμως ( πέραν από  την RWE) θεωρούν την Ελλάδα ως Eldorado για αιολική και ηλιακή ενέργεια και η επενδυτική τους δραστηριότητα αναμένετε να αυξηθεί. Η όλη διαδικασία θα φέρει λιγότερους αλλά μεγαλύτερους εταιρικούς σχηματισμούς εκτιμούν οι ειδικοί. 

 

  • Τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάνθηκε: Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά το 2020 μειώθηκαν αμφότερες κατά 76,5% σε σχέση με το 2019. Οι εισπράξεις ήταν 4,28 δισεκατομμύρια ευρώ (από 18,17 δισεκατομμύρια το 2019). Φέτος το υπουργείο οικονομικών έχει βάλει στον προϋπολογισμό στόχο τα 11 δισ. και η αγορά τα 8 δισ. Αυτός που θα αποφασίσει είναι ο… κορωνοϊός.   

 

  • Στον «χορό» των PPA ως εργαλείο ταχύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ με  όρους αγοράς στην Ελλάδα μπαίνουν και μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, διαβλέποντας στην ενεργοποίηση (sic) μιας νέας, πολλά υποσχόμενης δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το webinar που διοργάνωσε χθες η Watson Farley Williams, βρετανική εταιρεία με έντονη παρουσία  στον ελληνικό κλάδο ενέργειας, με στόχο να διερευνήσει τις προοπτικές των Corporate PPA και να μοιραστεί την εμπειρία της από χώρες του εξωτερικού. Από ελληνικής πλευράς μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, ενώ το παρών έδωσαν στελέχη εταιρειών όπως η Lightsource BP και η Green Investment Group, εταιρεία που εξειδικεύεται σε χρηματοδότηση πράσινων υποδομών, θυγατρική του αυστραλιανού κολοσσού Macquarie

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News