Business Talk Δευτέρα 1/02/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Στο βάθος γάμος

  • Στις εφτά το απόγευμα ώρα Ελλάδος σήμερα Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για να δώσουν την συγκατάθεση τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με νέα χρεόγραφα και μετοχές οι ομολογιούχοι της Intralot. Με την «άσκηση»  επιχειρείται να αναδιαρθρωθεί συνολικά δανεισμός ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ με τα 115 εκατομμύρια εξ’ αυτών να βαίνουν ήδη προς διαγραφή με βάση την καταρχήν συμφωνία μερίδας των πιστωτών με την εταιρεία.

 

  • Βεβαίως το εύρος της συμμετοχής θα κρίνει ανάλογα και την άνεση που θα αποκτήσει η εταιρία για να δώσει τη μάχη της για την επόμενη μέρα με έμφαση κυρίως στην αμερικανική αγορά που θεωρείται και η πλέον υποσχόμενη για αυτή στην τρέχουσα συγκυρία.

 

  • Αύριο Τρίτη εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει και το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ καθώς εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στους δύο σχετικούς διαγωνισμούς, του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

  • Θα χρειαστεί όμως αρκετός χρόνος ακόμα μέχρι οι υποψηφιότητες αυτές να αξιολογηθούν, να γίνει προεπιλογή και να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις των οικονομικών και άλλων δεδομένων της εταιρείας από όσους προκριθούν ώστε να φτάσουμε στις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

 

  • Θέμα εικοσιτετράωρων λέγεται πως είναι υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της καναδικής Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου για τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

 

  • Μαθαίνουμε πως στη νέα συμφωνία περιλαμβάνεται πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των τελών που η εταιρεία καταβάλλει κάθε χρόνο στο ελληνικό δημόσιο αλλά και δεσμεύσεις για αυξημένες επενδύσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που διασφαλίζει την περιβαλλοντική συμμόρφωση για το έργο.

 

  • Βεβαίως κάτι κερδίζει και η Eldorado και αυτό για να το πούμε κομψά είναι ότι εξασφαλίζει ότι  απαιτείται για να μπορέσει να αντλήσει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές πόρους  περιορίζοντας το «ελληνικό ρίσκο». Κοντός ψαλμός αλληλούια, το κείμενο της σύμβασης πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή οπότε και θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

 

  • Δεδομένου ότι παρήλθαν δύο εικοσιτετράωρα από τις 28 Ιανουαρίου, οπότε έπρεπε να γνωστοποιηθεί η απόκτηση από την Akron Trade & Transport των κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκου του πρώτου “πακέτου” του 20,5% της Ελλάκτωρ, στην αγορά σχολιαζόταν πως η συμφωνία παραπέμπει στο γνωστό “στρίβειν δια του αρραβώνος”. Εν τέλει όμως, όπως συμβαίνει στην ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ο γάμος πραγματοποιείται. Όπως ανακοινώθηκε, το απόγευμα, οι δύο επιχειρηματίες απέκτησαν το πρώτο πακέτο ή αλλιώς το 11,94% της εισηγμένης. Στο βάθος, λοιπόν, γάμος.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News