Business Talk Παρασκευή 29/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Όθωνας, Σωκράτης και χρυσά αλεξίπτωτα

  • Προτελευταία μέρα σήμερα, εκτός εάν δοθεί νέα παράταση, για να συναινέσουν όσοι ομολογιούχοι της Intralot δεν το έχουν κάνει ακόμα, στην πρόταση της διοίκησης Σωκράτη Κόκκαλη να ανταλλάξουν τους τίτλους τους είτε με καινούργιους, κουρεμένους αλλά με καλύτερο επιτόκιο, είτε με μετοχές της εταιρείας συμμετοχών που ελέγχει την δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ανάλογα με το αν κατέχουν το ομόλογο που λήγει φέτος των 250 εκατομμυρίων ή αυτό του 2024 των 500 εκατομμυρίων, αντίστοιχα.

 

  • Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους που επιχειρείται να γίνει με συντεταγμένο τρόπο με ξένους επενδυτές και ελληνική εταιρεία. Στο κάτω κάτω της γραφής μιλάμε για 750 εκατομμύρια. Κανονικά η περίοδος αποδοχής έληγε πριν μία βδομάδα αλλά δόθηκε παράταση την προηγούμενη Παρασκευή. Αν δοθεί νέα παράταση σήμερα θα είναι καλό σημάδι;

 

  • Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, όπου συνήθως παίρνει καιρό μέχρι οι νυν να γίνουν απερχόμενοι, να αδειάσουν το γραφείο τους, να πάρουν τα αγαπημένα τους κάδρα κτλ., στις επιχειρήσεις, η αλλαγή management προχωρά, συνήθως, με συνοπτικές διαδικασίες. Για του λόγου το αληθές στην Ελλάκτωρ ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης λίγο αφότου η γενική συνέλευση της Τετάρτης έληξε, αποχαιρέτησε ο ίδιος έναν-έναν τους εργαζόμενους.

 

  • Άλλα στελέχη παραιτήθηκαν, χωρίς να προσβλέπουν στην αποζημίωση απόλυσης, ενώ έτεροι, πιο υψηλόβαθμοι με μεγαλύτερο βάθος γνώσης στις διαδικασίες αυτές, λέγεται ότι καλύπτονται με συμβόλαια και ρήτρες ή αλλιώς, «χρυσά αλεξίπτωτα». Η αποχώρησή τους θα πρέπει να συνοδευτεί με αποζημίωση, η οποία εικοτολογείται  ότι θα είναι τόση όσο το βάρος τους σε ευρώ μαζί με αρκετά μηδενικά (κι ίσως με κάποιον πολλαπλασιαστή).

 

  • Δυο πολύ ενδιαφέροντα assets βγαίνουν στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ σε λίγες εβδομάδες μέσω της πλατφόρμας, e-auction: Ο πρώτος αφορά στο Ξενία Κύθνου, ένα συγκρότημα που κατασκευάστηκε επί Οθωνα από τον αρχιτέκτονα Christian Hansen με μεγαλοπρεπή μαρμάρινα λουτρά, τα οποία πάντως δεν κατάφεραν πότε να αγγίξουν τις προσδοκίες των Βαυαρών ή όσων άλλων τα πίστεψαν ως μοχλό ανάπτυξης του -εκτός του κυρίως τουριστικού χάρτη της Ελλάδας πλην όμως πανέμορφου- κυκλαδίτικου νησιού. Το Ξενία έχει ξαναβγεί σε διαγωνισμό πρόπερσι που όμως κηρύχτηκε άγονος.

 

  • Το δεύτερο asset μπορεί να φέρει μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών και πιθανόν και εσόδων: περιλαμβάνει τρία παραθαλάσσια οικόπεδα στη Σαμπάριζα Ερμιόνης, στην Αργολίδα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Πόρτο Χέλι. Είναι συνολικής επιφάνειας 168,5 στρεμμάτων και άρα επιτρέπουν σοβαρό development. Η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 18 Μαρτίου.

 

  • Αποχωρεί τελικά από τον ΟΛΘ ο Πολωνός Boris Wenzel, που εκπροσωπεί την γαλλική CMA, καθώς συνταξιοδοτείται. Λέγεται ότι δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με όλους στην προηγούμενη διοίκηση, με αποτέλεσμα φαινόμενα «δυσαρμονίας». Μένει να φανεί εάν η αποχώρηση σηματοδοτεί και άλλες εξελίξεις. 

 

  • Τα αρμόδια στελέχη στα τραπεζικά επιτελεία και βέβαια οι διοικήσεις τους θα μάθουν εκτός απροόπτου σήμερα τις λεπτομέρειες για τα εξ αναβολής από πέρσι, stress test και ειδικότερα τις παραδοχές των μακροοικονομικών σεναρίων βάσει των οποίων θα διεξαχθούν. Κάποια στελέχη λέγεται πως έμειναν άγρυπνα τις τελευταίες ημέρες κάνοντας υπολογισμούς με διάφορα σενάρια.

 

  • Αλλά η ώρα έφτασε: Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα δημοσιοποιήσει το απόγευμα, τις σχετικές λεπτομέρειες βάσει των οποίων θα διεξαχθούν στις 31 Ιουλίου οι προσομοιώσεις αντοχής για τις τράπεζες του ευρωσυστήματος και οι οποίες αφορούν στις προοπτικές της περιόδου 2021-2023. Στόχος είναι ως γνωστόν να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε αντίξοες εξελίξεις στην αγορά και να εκτιμηθεί συνολικά ο συστημικός κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News