Business Talk Δευτέρα 11/01/2021, 07:35
BUSINESS TALK

H MLS, η Εγνατία και η ΕΑΒ

  • Τέχνη έχουν κάνει στην MLS το αγγλοσαξονικό «κλωτσάω το τενεκεδάκι παρακάτω». Η εταιρεία έχει ζητήσει την τρίμηνη μετάθεση των πληρωμών των κουπονιών των ομολόγων της ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03, που έληγαν 12 και 26 Οκτωβρίου και του ΜΛΣ02 που έπρεπε να πληρωθεί 30 Νοεμβρίου. Κι αυτό με στόχο να πληρώνει, μετά τις τρίμηνες παρατάσεις, ανά εξάμηνο, τους ομολογιούχους. Ωστόσο, η MLS, παρότι δεν έλαβε ποτέ (ελλείψει απαρτίας) το πράσινο φως από τους ομολογιούχους για την τροποποίηση των όρων των ομολογιακών προγραμμάτων της, πήρε de facto τρίμηνη παράταση. Να όμως, που η τρίμηνη αυτή παράταση για το ΜΛΣ01 ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Φυσικά, κανείς δεν περιμένει να αλλάξει κάτι και να πληρωθούν τα οφειλόμενα. 
    Στις βασικές εκκρεμότητες της MLS περιλαμβάνονται βεβαίως και η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του 2019 και η δημοσιοποίηση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου του 2020 που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί το αργότερο πριν εκπνεύσει το 2020. Αλλά φευ ενός κακού μύρια έπονται. 

 

  • Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ασφαλιστικά μέτρα που επιδίκασε μετά από αίτημα για παράταση που κατέθεσαν δύο από τους ενδιαφερόμενους ομίλους για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας. Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση οικονομικού αντικειμένου της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η αγορά, με το 50% αυτού του ποσού να αφορά σε επενδύσεις και έργα συντήρησης και αναβάθμισης και τα υπόλοιπα το τίμημα της παραχώρησης.
    Στο διαγωνισμό έχει κατατεθεί μια προσφορά από κοινοπρακτικό σχήμα υπο την ΓΕΚ Τερνα ενώ δύο άλλα σχήματα στα οποία συμμετέχουν οι όμιλοι Μυτιληναίου και Ελλάκτωρ αντίστοιχα επιδίωξαν παράταση μέσω προσφυγής στο ΣτΕ . Η προσφορά δεν έχει αποσφραγιστεί ελέω σχετικού διατακτικού του ΣτΕ και οψίμως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να δέχεται εισηγήσεις να δώσει μόνη της δικαίωμα στους υπολοίπους υποψηφίους να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές σε νέα προθεσμία προκειμένου να αποφευχθεί η μακρά καθυστέρηση που μπορεί να προέρθει από την αναμονή της συζήτησης της κυρίως υπόθεσης από το ΣτΕ.
    Για να αξιολογηθεί μια τέτοια λύση όμως αναμένεται τις επόμενες ημέρες η απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να εξακριβωθεί το σκεπτικό. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως εκτιμάται πως η προθεσμία για να υποβάλλουν όσοι δε πρόλαβαν προσφορές θα προσδιοριστεί για τα τέλη Μαρτίου.

 

  • Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της αλλά και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα ενισχύσει την ρευστότητα της ώστε να τρέξει τα προγράμματα αναβαθμίσεων και συντήρησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και να επεκταθεί σε νέες συμπαραγωγές όπως και στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η ΕΑΒ, σήμερα, καλείται να διαχειριστεί ένα συνολικό ανεκτέλεστο ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ μεγάλο κομμάτι του οποίου αφορά την Lockheed Martin. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος για την ΕΑΒ, είτε αυτό αφορά τη συμμετοχή ως στρατηγικό επενδυτή είτε αυτό αφορά την αξιοποίηση της ως βάση συντήρησης και υποστήριξης αεροσκαφών, τόσο από το Ισραήλ όσο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News