Business Talk Δευτέρα 8/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Big bang στην Grivalia Hospitality και νέο αίμα στο real estate

Big bang στην Grivalia Hospitality και νέο αίμα στο real estate
  • Τρία νέα μεγάλα project, όπως αυτά που λειτουργεί ή αναπτύσσει αυτό το διάστημα, περιλαμβάνει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της Grivalia Hospitality. Όταν ολοκληρωθούν και αρχίσουν να λειτουργούν όλα τα ήδη δρομολογηθέντα έργα, δηλαδή το One & Only Aesthesis στα Aστέρια της Γλυφάδας, το Voula Project, το Avantmar στην Πάρο, το εμβληματικό συγκρότημα που θα αναπτυχθεί στους Πεταλιούς και το Project Blue στη Μύκονο, μαζί με τα ήδη λειτουργικά Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, ON Residence στη Θεσσαλονίκη και Meli Palace στην Κρήτη, η αξία της επιχείρησης -που σήμερα προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ- θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του ενάμισι δισεκατομμυρίου. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Χρυσικός, πρόεδρος και CEO της Grivalia Hospitality, που δηλώνει απερίφραστα πως συγκροτήματα πέντε και έξι αστέρων, σαν αυτά που έχει και αναπτύσσει, έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντικές προοπτικές στην Ελλάδα.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Grivalia Hospitality, το συγκρότημα στην Πάρο θα ανοίξει πιλοτικά τον Ιούνιο, τα Αστέρια της Γλυφάδας θα ξεκινήσουν τις δοκιμές στις αρχές Αυγούστου, ενώ το project της Βούλας στις αρχές του 2024. Παράλληλα, σχεδιάζει την περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τόσο γεωγραφική όσο και των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων με τις οποίες συνεργάζεται και υπόσχεται μια μεγάλη έκπληξη για το brand με το οποίο θα συνεργαστεί στους Πεταλιούς, το οποίο θα έρθει να προστεθεί σε αυτά της Amanzoe (Πόρτο Χέλι), του One & Only (Γλυφάδα) και της Mandarin (Μύκονος).
  • Η κινητικότητα παραμένει έντονη στα ακίνητα, με ξένους και Έλληνες επενδυτές να σπεύδουν να κλείσουν ή και να… ανοίξουν δουλειές, παρά το εκλογικό κλίμα. Να προεξοφλεί, άραγε, αυτή η υπερδραστηριότητα κάτι; Θα δείξει. Πάντως, το deal των 18 εκατ. ευρώ για το ρετιρέ στα Ανάκτορα (που αποκάλυψε η «Καθημερινή» και έγινε talk of the town) είναι ενδεικτικό ενός αναβρασμού που υπάρχει στα ακίνητα και εντείνεται διαρκώς. Για παράδειγμα, Ισραηλινός επενδυτής, επικεφαλής fund που τοποθετείται σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες, εσχάτως, εγκαινίασε την παρουσία του στο αθηναϊκό real estate. 
  • Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στα ελληνικά ακίνητα; Η απάντηση είναι μάλλον καταφατική. Εξάλλου, οι Ισραηλινοί είναι από τους πρώτους που μπήκαν στο ελληνικό real estate σε καιρούς δύσκολους οπότε πολλοί ήταν βέβαιοι ότι το εγχείρημά τους θα αποτύχει. Δουλειές στα ακίνητα επιδιώκουν να κάνουν και Έλληνες επιχειρηματίες, των οποίων όμως, το know how είναι σε άλλους πιο παραδοσιακούς τομείς. 
  • Η ολοένα και διευρυνόμενη λίστα των νεοεισερχόμενων στο real estate περιλαμβάνει και επιχειρηματικές οικογένειες (π.χ. από την Κρήτη) που επιδιώκουν να επενδύσουν στα ακίνητα, έχοντας συσσωρεύσει ρευστότητα από άλλες μπίζνες. Δεν είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν εξασφαλίσει γερές αποδόσεις από επενδύσεις σε ακίνητα. Ωστόσο, αποτελούν μία κρίσιμη μάζα, ικανή να προσελκύσει επενδυτές στο real estate που ανυπομονούν για καλές αποδόσεις.
  • Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα μετά τις πρώτες εκλογές, αναμένεται η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με στρατηγικό επενδυτή την ONEX Shipyards και χρηματοδότηση της τάξης των 100 εκατομμυρίων από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση και των δύο τμημάτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε σχήμα συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και δρομολογείται πλέον η σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση των συστημάτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης και η επαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής που έχει παραμείνει αδρανής για περίπου 20 χρόνια.
  • Στο Πέραμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη εκεί πριν από λίγες μέρες, κατά την τελευταία τετραετία έχουν πραγματοποιηθεί 70 κατασκευές νέων πλοίων και σκαφών ολικής χωρητικότητας άνω των 120.000 κόρων και ανελκύσεις, συντηρήσεις και επισκευές σε περισσότερα από 8.500 πλοία. Εκεί, στα 24 ναυπηγεία του Περάματος, δραστηριοποιούνται 520 ειδικές επιχειρήσεις, ενώ παρέχεται εργασία επίσης σε 280 ειδικές επιχειρήσεις υποστηρικτικές των δραστηριοτήτων τους που κατά μέσο όρο απασχολούν κάθε χρόνο 17.000 εργαζομένους. Το 80% του κύκλου εργασιών μάλιστα αποτελεί εισροή συναλλάγματος από αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες.
  • Καθίσταται σαφές πως η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία επιστρέφει και επιχειρεί να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Ένα ρόλο που δεν εστιάζεται μόνο σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία, από τη φύση τους, μόνο βραχύβια μπορεί να ωφελήσουν τα ναυπηγεία. Αλλά ποιος είναι αυτός ο ρόλος και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ναυπηγείων, ώστε να μην επιστρέψει η βιομηχανία στην απαξίωση που περιήλθε πριν από δύο δεκαετίες; Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημήτρη Β. Λυρίδη, «η προσέλκυση πλοίων που προορίζονται για μετασκευές σχετιζόμενες με εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, η σχεδίαση και “μαζική” παραγωγή τυποποιημένων νέων πλοίων μικρών αποστάσεων ή πλοίων-πορθμείων που θα επιτρέψουν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και μείωση του κόστους παραγωγής» είναι κάποιες από τις δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News