Business Talk Τετάρτη 12/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι νέες δουλειές της Intralot, το ομολογιακό της Jumbo και η επέκταση της Profile 

Οι νέες δουλειές της Intralot, το ομολογιακό της Jumbo και η επέκταση της Profile 
  • Νέες δουλειές ανοίγει η Intralot κυρίως στην Β. Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά) αλλά και στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού. Όπως σημείωσε η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών το επόμενο διάστημα αναμένονται νέα συμβόλαια σε Δανία και Νέα Ζηλανδία, ενώ είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι ανανεώσεις τριών συμβολαίων στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Με την εταιρεία να μην έχει να αντιμετωπίσει τη λήξη κάποιου μεγάλου συμβολαίου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού και ειδικά του ομολόγου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Σε αυτό το μέτωπο εξετάζονται όλες οι επιλογές όπως η λήψη τραπεζικού δανεισμού ή και η έξοδος στις αγορές με νέο ομόλογο. Η διοίκηση της Intralot δεν προχώρησε σε κάποια πρόβλεψη για τα μεγέθη του 2023, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει πως το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν καλύτερο από το αντίστοιχο του 2022.
  • H Jumbo έκανε χθες γνωστό πως πρόκειται να προχωρήσει στην προπληρωμή του συνόλου του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το 2018 και λήξης το 2026. Η εταιρεία ολοκλήρωσε την περσινή χρήση με ετήσια αύξηση 14,12% στις πωλήσεις που έφτασαν σχεδόν τα 950 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τα 248,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Jumbo αναμένει νέα αύξηση πωλήσεων 15% το 2023, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα φέρει καθαρή κερδοφορία της τάξης των 270-275 εκατ. ευρώ.
  • Σε νέες αγορές επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί η Profile τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, με το εξωτερικό η εταιρεία έχει στραμμένο το βλέμμα της και στο εσωτερικό όπου προσβλέπει στη διεκδίκηση έργων πληροφορικής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται ήδη σε Αγγλία, Γαλλία, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτ και Σκανδιναβία, προχωρά σε νέες συμφωνίες αντιπροσώπευσης εκτός Ελλάδας και ψάχνει προσωπικό και για το γραφείο της στο Ντουμπάι.
  • Και μια και το έφερε ο λόγος για τα των έργων Πληροφορικής, σε ό,τι αφορά αυτά του Δημοσίου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν αποκλείεται το ποτήρι για φέτος να είναι δυστυχώς όχι μισογεμάτο, αλλά μισοάδειο. Ο λόγος ; Οι δημοπρατήσεις έργων πληροφορικής, που είχαν, ήδη, “φρενάρει” από τις αρχές της χρονιάς, έχουν πατήσει “pause” λόγω Πάσχα το οποίο για το ελληνικό δημόσιο ξεκινάει τουλάχιστον ένα μήνα πριν και τελειώνει ένα μήνα μετά. Αν προσθέσουμε και τις εκλογές, δημιουργείται μία ωραία ατμόσφαιρα γύρω από τα έργα Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να συμβασιοποιηθούν από τότε που ο ανάδοχος θα επιλεγεί.
  • Για πρώτη φορά, η δραστηριότητα της διαχείρισης των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων θα δώσει μέρισμα στον γερμανικό όμιλο Fraport. Αυτό αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2022, το “μεγάλο κεφάλι” του ομίλου Στέφαν Σούλτε, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η εν ελλάδι δραστηριότητα πάει πολύ καλά. Κάποιοι ειδικοί υποστήριζαν το καλοκαίρι του 2022 ότι το χειμώνα που θα ερχόταν-δηλαδή τον περασμένο-θα…χυνόταν αίμα στις αερομεταφορές -εγχωρίως και διεθνώς- λόγω υψηλού πληθωρισμού, πολέμου στην Ουκρανία κτλ. Ωστόσο, διαψεύστηκαν, μάλλον, παταγωδώς. Η Fraport Greece αύξησε τα έσοδα κατά 74%, σε 444 εκατ. ευρώ, και εμφάνισε Ebitda 272 εκατ. ευρώ (+32%) και καθαρό αποτέλεσμα της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News