Business Talk Τετάρτη 5/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

To πρόγραμμα της Aegean για το καλοκαίρι, οι αλλαγές στα δημόσια έργα και τα σχόλια για το Ελληνικό

To πρόγραμμα της Aegean για το καλοκαίρι, οι αλλαγές στα δημόσια έργα και τα σχόλια για το Ελληνικό
  • Μετά από μια δυνατή χειμερινή περίοδο κατά την οποία η επιβατική κίνηση ξεπέρασε αυτή του 2019, η Aegean ετοιμάζεται για μια εξίσου δυνατή θερινή σεζόν, η οποία και φέτος όπως και πέρσι ξεκινά από ιδιαίτερα νωρίς, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Μάλιστα για φέτος έχει προγραμματίσει το πιο εκτεταμένο δίκτυο στην ιστορία της.
  • Στο συνολικό πρόγραμμα του 2023, η Aegean θα επιχειρεί με 76 αεροπλάνα και θα προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Η εταιρεία θα επιχειρεί σε 161 προορισμούς σε 46 χώρες με 264 απευθείας δρομολόγια και έχει παραλάβει ήδη 3 από τα 9 νέα αεροσκάφη Airbus 320/321 neo που είναι προγραμματισμένα για το 2023, φτάνοντας ήδη τα 22 από τα 46 συνολικά Airbus 320/321 neo που έχει σε παραγγελία.
  • Η Άκτωρ έχει πάρει τα τελευταία δύο χρόνια έργα κοντά 2 δισ. ευρώ και μάλιστα με εκπτώσεις που της τάξης του 9% -10% κάτι που παλαιότερα δεν υπήρχαν καθώς θα θυμάστε ασφαλώς που οι ανάδοχοι έβγαιναν με εκπτώσεις 35% ή και 40% επί του αρχικού προϋπολογισμού. Με τη φράση αυτή ο CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, στήριξε τις προβλέψεις για την κερδοφορία της κατασκευαστικής εταιρείας που εξαγόρασε. Ανέδειξε, όμως παράλληλα, και την αλλαγή που έχει συντελεστεί στον κατασκευαστικό κλάδο και την εξαφάνιση του φαινομένου των υψηλών εκπτώσεων, που θεωρούνταν ο νούμερο ένα λόγος που καθυστερούσαν ή ακόμη και δεν ολοκληρώνονταν μεγάλα δημόσια έργα κατά το παρελθόν.
  • «Τέσσερα χρόνια τώρα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν γίνεται τίποτα άλλο παρά κυβερνητικές φιέστες. Τέσσερα χρόνια τώρα η επένδυση, όχι μόνο έμεινε στάσιμη, αλλά έκανε και βήματα προς τα πίσω». Σε ποιον ανήκουν αυτές οι φράσεις; Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη διότι προέρχονται από κοινή δήλωσή των Ν. Παππά (τον καταδικασθέντα με διετή ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή), Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλα, Γ. Μπαλάφα και Ρ. Χρηστίδου (την πάλαι ποτέ συμμετέχουσα στο Fame Story). Ενώ, δηλαδή, μόλις πριν από λίγα χρόνια, το Ελληνικό ήταν “κόκκινο πανί” για τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στελέχη του κάνουν λόγο για μηδενική πρόοδο… Αυτά με αφορμή την πρόσκληση του Αδ.Γεωργιάδη για ξενάγηση στα έργα του Ελληνικού.
  • Στη θέσπιση του ειδικού κανονισμού διοργάνωσης και διεξαγωγής του ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Γιατί η Αρχή θυμήθηκε τώρα να προχωρήσει στην κατάρτιση του κανονισμού για το δημοφιλές αυτό τυχερό παιχνίδι; Διότι εκκρεμούσε βάσει του Νόμου 4002/2011 και σειράς-συγκεκριμένα τριών- πιο πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων.
  • Η ολοκλήρωση της απορρόφησης της ICI από την BriQ είναι ένα από τα βασικά projects που θα τρέξει φέτος η ΑΕΕΑΠ υπό την Άννα Αποστολίδου. Η ενοποιημένη εταιρεία θα διαθέτει επενδυτικά ακίνητα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, με το LTV (δανειακές υποχρεώσεις προς επενδύσεις σε ακίνητα) να είναι περίπου 49%. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανά μετοχή την στιγμή της αγοράς θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, καθώς οι αγορές και η σχέση ανταλλαγής θα πραγματοποιηθούν με δανεισμό στην εύλογη αξία των προς απόκτηση στοιχείων, αλλά ο όμιλος μετά την απορρόφηση, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας με σχεδόν διπλάσιο αριθμό ακινήτων και αναμενόμενων εσόδων θα έχει την δυνατότητα σημαντική αύξησης του ρυθμού παραγωγής κερδών ανά μετοχή στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.   

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News