Business Talk Τετάρτη 6/01/2021, 15:45
BUSINESS TALK

Το νέο μέτωπο Μυτιληναίου – ΓΕΚ Τερνα, οι ελιγμοί Μπάκου – Καϋμενάκη

Τα επόμενα βήματα Στασινοπούλου, Νάτση και Λάτση

  • Οι όμιλοι Μυτιληναίου και ΓΕΚ Τερνα δεν αποκλείεται να συγκρουστούν στο διαγωνισμό τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ειδικού διαχειριστή για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι δύο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι αξιολογούν ενδελεχώς τις προοπτικές της ΛΑΡΚΟ, που αν και βαθιά προβληματική και χρεωμένη, παραμένει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η ζήτηση δυνητικών προϊόντων της ΛΑΡΚΟ από την παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής μπαταριών εκτιμάται πως αποτελεί μία πολύ σημαντική επιχειρηματική προοπτική για να αγνοηθεί.

 

  • Στην διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ -που θα λάβει χώρα μέσω των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών με βάση μοντέλο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ακούγεται πως θα εμφανιστούν όχι μόνον οι Περιστέρης και Μυτιληναίος αλλά και διεθνείς παίκτες μεταξύ των οποίων σχήμα από την Ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία αλλά και σχήμα από την Αυστραλία. Τουλάχιστον έτσι αναφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ελληνικής μεταλλουργίας. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση και άλλων μνηστήρων. Πάντως οι πληροφορίες για 9 ενδιαφερόμενους που διαρρέονται κυρίως από το υπουργείο οικονομικών ελέγχονται ως… αισιόδοξες.

 

  • Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα το 33,4% και η ΔΕΗ το 11,4%. Η τελευταία είναι και από τους μεγαλύτερους πιστωτές με απαιτήσεις άνω των 300 εκατ, καθώς, ως γνωστόν για τους επαΐοντες, η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει το ρεύμα που χρησιμοποιεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια… Προ εξαετίας η γενική διεύθυνση  ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθόρισε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει παράνομη κρατική ενίσχυση στο παρελθόν και ζήτησε την ανάκτηση των ποσών αυτών. Εξού και το πωλητήριο. 

 

  • Στον πολυσχιδή όμιλο Στασινοπούλου μία από τις προτεραιότητες πάνω στην οποία δουλεύουν εντατικά αυτό το διάστημα είναι και η εισαγωγή της Noval Properties στο Χρηματιστήριο. Στην Noval o όμιλος έχει εισφέρει πολλά ακίνητα, πέραν των εμπορικών κέντρων στον Κηφισό και των ξενοδοχείων όπως αυτό στις παρυφές της πλατείας Ομονοίας. Ένα από τα project που θα τρέξει είναι η αξιοποίηση συγκροτήματος κτιρίων επί της οδού Πειραιώς 252 στην περιοχή Ελαιώνα του Ταύρου, όπου εγκαταστάθηκε το 1937 ο όμιλος. Το έργο, προϋπολογισμού 117 εκατ., που έχει εγκριθεί από το Invest in Greece, θα αναπτυχθεί σε έκταση 70 στρεμμάτων αλλά δε το λες ακόμα «ώριμο».

 

  • Θα υπάρχει πάντως εντονότατος ανταγωνισμός φέτος στις εισαγωγές εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην χρηματιστηριακή αγορά: Σειρά για να χτυπήσουν την πόρτα του χρηματιστήριου έχουν πάρει εκτός από τη Noval και οι Orilina (Τρύφωνας Νάτσης) και Μπλε Κέδρος (οικογένεια Ευμορφίδη) ενώ θυμίζουμε ότι ο προγραμματισμός της Lamda Development του ομίλου Λάτση φέρεται να προβλέπει εισαγωγή της Lamda Malls στα τέλη του 2021. Με δεδομένο το ενεργητικό των τεσσάρων αυτών επιχειρήσεων, υπολογίζεται πως θα επιχειρηθεί να αντληθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια από την αγορά, πράγμα όχι αυτονόητα υλοποιήσιμο. Όποιος πάρει σειρά πρώτος θα έχει το πλεονέκτημα της εκκίνησης όμως η ελκυστικότητα των project όλων των προς εισαγωγή ΑΕΕΑΠ απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση…

 

  • Η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ δεν αναμένεται να ταράξει το συγκρατημένα, ελέω πανδημίας, εορταστικό κλίμα των ημερών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα αναβληθεί. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Invesco των Μπάκου-Καϋμενάκη, που ελέγχει το 5% της εισηγμένης και έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για να αγοράσει 18,3% έως τις 12 Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι θα κάνει χρήση όσων προβλέπει η νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις. Με αίτηση, δηλαδή, μετόχου ή μετόχων που εκπροσωπούν το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος της συνέλευσης υποχρεούται να αναβάλει μια μόνο φορά τη λήψη αποφάσεων από τη γενική συνέλευση, η οποία όμως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από είκοσι ημέρες από τη χρονολογία της αναβολής. Έτσι, η μεγάλη αναμέτρηση μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh και των Ελλήνων διεκδικητών της Ελλάκτωρ αναμένεται να λάβει χώρα έως τις 27 Ιανουαρίου.

 

  • Μια πρόγευση των αναμενόμενων εξελίξεων στην Ελλάκτωρ, έδωσαν ίσως πάντως τα τεκταινόμενα στη θυγατρική της, Reds. Την Δευτέρα θα λάμβανε χώρα στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, ύστερα από αίτημα του Χρ. Παναγιωτόπουλου που εκπροσωπεί το 11,48% της εταιρείας, έκτακτη γενική συνέλευση με αντικείμενο την πώληση ακινήτου της ρουμανικής εταιρείας Profit Construct. Αλλά ζητήθηκε και δόθηκε διακοπή της γενικής συνέλευσης και επανάληψη της σε μερικές ημέρες. Σημειωτέον ότι ο Χρ. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Άγγελο Γιόκαρη είναι αυτοί που κατέθεσαν μαζί με την Reggeborgh το αίτημα για σύγκληση έκτακτης γ.σ. στην Ελλάκτωρ με αντικείμενο τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και την αλλαγή μελών του δ.σ. Πρόκειται προφανώς για κινήσεις τακτικής που είναι κλασικές σε τέτοιες περιπτώσεις μετοχικών μαχών.

 

  • Μπορεί να ακουστεί αστείο, αν όχι τραγικό, με δεδομένη την απουσία όχι μόνο τουριστών αλλά ακόμα και αποδημητικών πτηνών από τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά οι τιμές διανυκτέρευσης σε ένα στάνταρ δίκλινο δωμάτιο στο κέντρο της Αθήνας δεν έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% από τα τέλη του 2019 οπότε και η πανδημία ακόμα ήταν μονόστηλο στις εφημερίδες και τα sites. Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της Trivago στην Αθήνα η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε δίκλινο βρίσκεται αυτή την περίοδο στα 78 ευρώ έναντι 87 πριν ένα χρόνο. Βεβαίως όλα αυτά είναι θεωρητικά καθώς οι διεθνείς πτήσεις έχουν πρακτικά σταματήσει, ο τουρισμός καταρρεύσει και τα city breaks αποτελούν μακρινό όνειρο

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News