Business Talk Παρασκευή 24/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι βλέψεις της ΔΕΗ για τη Ρουμανία, οι μη συστημικές τράπεζες και ο διαγωνισμός για τα ραντάρ  

Οι βλέψεις της ΔΕΗ για τη Ρουμανία, οι μη συστημικές τράπεζες και ο διαγωνισμός για τα ραντάρ  
  • Καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ για το 2022 με τα επαναλαμβανόμενα EBITDA να διαμορφώνονται στα 953,7 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου στο conference call με τους αναλυτές εκτίμησε πως για το 2023 το EBITDA θα αυξηθεί περαιτέρω και θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των αναλυτών συγκέντρωσε το deal για την εξαγορά της Enel Romania που αναμένεται να κλείσει το τρίτο τρίμηνο του έτους και όπως τονίστηκε θα αποτελέσει μια κομβική συναλλαγή για την ΔΕΗ στην πορεία δημιουργίας μιας κορυφαίας εταιρείας καθαρής ενέργειας στη Νότια Ευρώπη.  
  • Με την εξαγορά της Enel Romania το Regulated Asset Base της ΔΕΗ  που αποτελεί βασικό κριτήριο αποτίμησης για όλα τα δίκτυα θα αυξηθεί κατά 40% στα 4,15 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ο αριθμός των πελατών θα αυξηθεί κατά 56% στα 8,9 εκατομμύρια από 5,7 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Ακόμη, η εταιρεία θα έχει μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 4 GW (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) και έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 15 GW στη φάση της κατασκευής η της αδειοδότησης. Αυτές είναι οι άμεσες αλλαγές, για τα θέματα στρατηγικής θα υπάρξει νέα ενημέρωση από τη ΔΕΗ αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania
  • Τον δικό τους ζωτικό χώρο θα διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα οι μη συστημικές τράπεζες. Από τη μια η Attica Bank που όπως φαίνεται απομένουν μερικές λεπτομέρειες για κλειδώσει και επίσημα η συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ και να προχωρήσει στη συνέχεια η συγχώνευση με την Παγκρήτια. O Aλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε χθες στο Bloomberg πως στόχος είναι να καταστεί η Attica Bank η μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας. «Το όφελος από την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης μη συστημικής τράπεζας χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα μπορέσει να διευκολύνει αυτό που λείπει σήμερα στην ελληνική αγορά — τραπεζικές χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Εξάρχου. Ο ίδιος σημείωσε πως θα χρειαστεί και μια ακόμη ΑΜΚ μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.  
  • Από την άλλη, η Optima Bank που θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή εντός του 2023 και θα γίνει έτσι η πρώτη τράπεζα που θα διαβεί το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 17 χρόνια. Στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ.
  • Δημοπρατήθηκε το έργο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης. Πρόκειται για σύστημα που παραπέμπει στα –σχήματος οβάλ– ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη εποπτεία του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως και τη λήψη, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένων απαραίτητων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή παράνομης δραστηριότητας. Το έργο, που θα υλοποιηθεί ως συμφωνία-πλαίσιο, θα διασφαλίσει την πρόσβαση του Δημοσίου σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης γης υψηλής και πολύ υψηλής χωρικής, χρονικής και φασματικής ανάλυσης.
  • Τριάντα τέσσερις θέσεις επιδιώκει να καλύψει η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, που έχει ως αντικείμενο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό προχωράει στην απόσπαση μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων για χρονικό διάστημα τριών ετών με δυνατότητα τριετούς παράτασης. Η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας είναι μία από τις νευραλγικού χαρακτήρα υπηρεσίες, καθώς λειτουργεί ως τοίχος προστασίας έναντι των κυβερνοπειρατών.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News