Business Talk Παρασκευή 17/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η Aegean και τα warrants του Δημοσίου, οι μισθοί των… απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες

Η Aegean και τα warrants του Δημοσίου, οι μισθοί των… απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες
  • Εάν το Δημόσιο επιλέξει να ασκήσει το σχετικό δικαίωμά του, η Aegean θα επιδίωκε να αγοράσει τα warrants τον Ιούλιο, όπως είπε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Βάσει της πορείας της μετοχής, το κόστος από μία τέτοια ενέργεια είναι της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 12 εκατ. ευρώ επιπλέον των 30 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης. «Έχουμε τη ρευστότητα και την πρόθεση να το κάνουμε» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022. Με άλλα λόγια, η εισηγμένη επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των warrants τη φετινή χρονιά και στη συνέχεια να ξεκινήσει εκ νέου τη διανομή μερίσματος, κάτι που επιτρέπουν τα κέρδη και η συμπαγής κεφαλαιακή διάρθρωση.
  • Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 θα μπορούν να πληρώνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ οι περίπου 1.000 απολυμένοι της εταιρείας. Ο λόγος για την μεταλλευτική επιχείρηση που έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια και στη ΔΕΗ και στο ελληνικό Δημόσιο και δεν παράγει τίποτα εδώ και πολύ πολύ καιρό. Αυτό είναι με λίγα λόγια το περιεχόμενο τροπολογίας που περνά τώρα το υπουργείο Οικονομικών από τη Βουλή δίνοντας το δικαίωμα στις κακές γλώσσες να μιλούν για προεκλογικές ρυθμίσεις. Βεβαίως το μηνιαίο κόστος για την πληρωμή των εργαζομένων, που σημειώνεται έχουν ήδη απολυθεί και αποζημιωθεί νομίμως, είναι κατά πληροφορίες 1,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια επιπλέον, ενώ ήδη έχουν δαπανηθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ.
  • «Είναι σαν να πετάς μια χούφτα πρόκες σε ένα δωμάτιο γεμάτο με φουσκωμένα μπαλόνια». Έτσι σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου την κατάσταση με τις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα εν μέσω αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε και αυτό την πεποίθησή του πως οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Και αυτό γιατί έχουν καλά αποτελέσματα, αλλά και επειδή έχουν μείνει λόγω της κρίσης μια δεκαετία εκτός αγορών και έτσι δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε επικίνδυνα assets. «Ευτυχώς το δικό μας δωμάτιο έχει λίγα μπαλόνια», σημείωσε με νόημα. Πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στείλει επιστολές στις ΑΕΠΕΥ για να μάθει κατά πόσο είναι εκτεθειμένοι οι πελάτες τους στην Credit Suisse.
  • Νέο ισχυρό επενδυτή αποκτά η Neptune Leasing, η εταιρεία υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης του Χάρη Αντωνίου που ήδη βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της LATSCO family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση. Όπως έγινε γνωστό η Costamare θα καταστεί κύριος επενδυτής στην εταιρεία μέσω ενός ποσού έως και 200 εκατ. δολαρίων. Όμως και η LATSCO πρόκειται να αυξήσει την συμμετοχή της στην Neptune, καθώς όπως φαίνεται σε μια περίοδο που η χρηματοδότηση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, το leasing δημιουργεί ευκαιρίες.  
  • Τη ψηφιοποίηση μέρους του έγχαρτου αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει έργο του οποίου η υπαγωγή στο Ταμείο Ανάκαμψης επικυρώθηκε πρόσφατα με υπουργική απόφαση. Το project, ύψους 40 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στην δραστική μείωση του όγκου του υφιστάμενου φυσικού αρχείου της ΑΑΔΕ προκειμένου η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται ταχύτερα, και εξ αποστάσεως, όπως και να καταστεί ευκολότερη τόσο η πρόσβαση σε αρχεία όσο και η αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών, ταυτόχρονα και από διαφορετικούς χρήστες.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News