Business Talk Πέμπτη 16/03/2023, 05:01
BUSINESS TALK

Το Δημόσιο θα πουλάει τα κατασχεμένα, το «ναυάγιο της Ζακύνθου» και οι υψηλές πτήσεις της Αegean 

Το Δημόσιο θα πουλάει τα κατασχεμένα, το «ναυάγιο της Ζακύνθου» και οι υψηλές πτήσεις της Αegean 
  • Την πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων, αξίας άνω των 300.000 ευρώ, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, όπως έργα τέχνης και άυλοι τίτλοι προβλέπει νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Την εποπτεία της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων θα έχει Φορέας Διαχείρισης υπό τη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ , ενώ συστήνεται το Κεντρικό Μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων που θα συμβάλλει  στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλεκονται στην αξιοποίηση τω δεσμευμένων, κατασχεμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων. Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΑΔ να διαχειρίζεται τα δεσμευμένα ακίνητα, αποκλειστικά μέσω της εκμίσθωσης ή  παραχώρησης της χρήσης τους έναντι ανταλλάγματος, ενώ αποκλείεται η εκποίηση τους.
  • Προβλήματα αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο οργανωμένης αξιοποίησης του Ναυαγίου της Ζακύνθου, του δεύτερους δηλαδή σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητας τουριστικούς προορισμού της χώρας που από το 2019 παραμένει ουσιαστικά κλειστός, λόγω επικινδυνότητας. Το πρόβλημα που όπως φαίνεται δεν έχει εύκολη λύση είναι η μεγάλη πιθανότητα κατολισθήσεων σε περίπτωση σεισμού. Όπως φαίνεται από την εισήγηση του Οργανισμού Αντιστεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) εν μέσω υψηλής σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και στη γειτονική Ιταλία δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασης. Έτσι η οποία επαναλειτουργία της παραλίας θα είναι περιορισμένη, ενώ τα ημερόπλοια, δηλαδή τα τουριστικά βαρκάκια, θα μπορούν να προσεγγίζουν υπό συγκεκριμένους όρους το ναυάγιο.
  • Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν ότι η Aegean θα πραγματοποιήσει φέτος ακόμη πιο ψηλές πτήσεις. Δεν είναι μόνο ότι ο αεροπορικός όμιλος ξεπέρασε κατά τη χρήση του 2022 τα μεγέθη του 2019, με καθαρά κέρδη (107 εκατ.) και τζίρο (1,34 δισ.) υψηλότερα κατά 36% και 2%, σε σχέση με το 2019. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας αριθμός θετικών γεγονότων που προμηνύουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το γεγονός ότι η Aegean μόλις, χθες, ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του τελευταίου τμήματος του έκτακτου δανεισμού που είχε λάβει από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τρία χρόνια ταχύτερα από την προθεσμία εξόφλησης του. Έτσι, η άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά ισοδύναμα παραμένει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ και τα ίδια κεφάλαια έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Δεύτερον, οι  επιβάτες  στις πτήσεις εξωτερικού και οι πωλήσεις εισιτηρίων για το καλοκαίρι κατά τους δύο πρώτους μήνες υπερβαίνουν σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022 και του προ πανδημίας 2019. Τρίτον, η χρήση επιπλέον αεροσκαφών νέας τεχνολογίας για μεγαλύτερο μέρος του πτητικού μας έργου θα φέρει περαιτέρω εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου ανά προσφερόμενη θέση, αντισταθμίζοντας μερικώς τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη που επηρεάζουν τους προμηθευτές και το λειτουργικό κόστος της εισηγμένης. Τέταρτον, η Aegean, που αναμένεται να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα το 2023 και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις (με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού), δηλαδή 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News