Business Talk Τετάρτη 15/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Τα deals στην πληροφορική, η προσφυγή για τους έξυπνους μετρητές και οι χρησμοί της Autohellas 

Τα deals στην πληροφορική, η προσφυγή για τους έξυπνους μετρητές και οι χρησμοί της Autohellas 
  • Ακάθεκτη συνεχίζει η ροή των deal στο χώρο της πληροφορικής, καθώς οι μεγάλες εταιρείες του χώρου εξακολουθούν να επιλέγουν τον δρόμο των εξαγορών για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, τις αγορές τις οποίες στοχεύουν αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε έτοιμες ομάδες, σε μια εποχή που το ειδικευμένο προσωπικό εξακολουθεί να σπανίζει. Το πρόσφατο κρούσμα ήρθε από την Epsilon Net η οποία αγόρασε το 80% της εταιρεία Ορόσημο Πληροφορική, μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του λογισμικού ειδικά για εταιρείες του τομέα των μεταφορών και των logistics. Θα ακολουθήσου και άλλες συμφωνίες αναφέρουν πηγές της αγοράς που σημειώνουν πως οι εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν γεμάτα ταμεία και αν χρειαστεί πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Από την άλλη υπάρχουν πολλές και καλές μικρές εταιρείες πληροφορικής που διαθέτουν, λογισμικό, πελατολόγιο και έτοιμη ομάδα.
  • Μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι διατεθειμένη να φτάσει η ελβετική Landys+Gyr αν δεν δικαιωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει προσφύγει κατά του αποκλεισμού της από την προεπιλογή του διαγωνισμού-μαμούθ του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές. Τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν χθες ότι ο λόγος του αποκλεισμού τους ήταν ότι δεν τσέκαραν ένα κουτάκι στην φόρμα συμμετοχής και έτσι θεωρήθηκε ότι δεν δεσμεύτηκαν πως η παραγωγή των μετρητών θα γίνει επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η τραγική ειρωνεία; Η Landis+Gyr είναι η μόνη από τους συμμετέχοντες που μπορεί να φτιάξει τους μετρητές εδώ στην Ελλάδα από το εργοστάσιο της στην Κόρινθο. Το σίγουρος πάντως είναι πως θα υπάρξει μια καθυστέρηση στον διαγωνισμό.
  • Αισιόδοξοι είναι οι χρησμοί της Autohellas για τη φετινή χρονιά. Η περσινή χρονιά, όπως αναφέρει η εταιρεία, συνέχισε με την ίδια δυναμική που είχε το 2021, ιδιαίτερα μετά την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης που ίσχυε την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ταυτόχρονα η δραστηριότητα που σχετίζεται με το τουρισμό, δεν έδειξε να επηρεάζεται από το πόλεμο της Ουκρανίας. Παράλληλα οι υπόλοιπες μη σχετιζόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες ενισχύθηκαν παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.
  • Σημαντική δηλαδή, υπήρξε η αύξηση της εμπορίας αυτοκινήτων τόσο σε επίπεδο εισαγωγής/διανομής αυτοκινήτων, όσο και σε επίπεδο λιανικής πώλησης και ανταλλακτικών στην Ελλάδα. Ανάλογη ανάπτυξη παρουσίασε και η διάθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στόλου ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση στον τομέα των μακροπρόθεσμων και μηνιαίων ενοικιάσεων.
  • Τι προβλέπει η διοίκηση της εισηγμένης για το 2023; Η ταξιδιωτική κίνηση να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο, γεγονός που θα ενισχύσει τον κλάδο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων και θα βελτιώσει την εποχικότητα της δραστηριότητας. Παράλληλα διαφαίνεται μερική αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών που από τη μια πλευρά θα ενισχύσει τη δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων αλλά παράλληλα αναμένεται να επηρεάσει και τη ζήτηση για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Για τις συνολικές δραστηριότητες του ομίλου αναμένεται να υπάρξει επίδραση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που επηρέασε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων που η οποία έχει ήδη δημιουργήσει αύξηση χρηματοοικονομικού κόστους.
  • Η Autohellas το 2022 και το 2023 προχώρησε σε σύναψη συμβάσεων συγχρηματοδότησης με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Τραπεζών έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση της προσπάθειας ένταξης «πράσινων» αυτοκινήτων στο στόλο και την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις εγκαταστάσεις της. Η εισηγμένη δρομολογεί επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News