Business Talk Τρίτη 14/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το ράλι του online τζόγου, η νίκη της Bluehouse και οι περιπέτειες των εκτός σχεδίου

Το ράλι του online τζόγου, η νίκη της Bluehouse και οι περιπέτειες των εκτός σχεδίου
  • «Για να πάνε τέσσερα άτομα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη το αυτοκίνητο τους θα χρειαστεί να κάψει μία συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης. Για να είναι όλοι φίλοι, θα πρέπει να συμφωνήσουν στην αρχή του ταξιδιού πως θα μοιράσουν το έξοδο αυτό και όχι στη μέση, ούτε στο τέλος. Διαφορετικά μπορεί κάποιος από τους τέσσερις να μην συμφωνήσει να ταξιδέψει. Ειδικά αν οι υπόλοιποι σκοπεύουν να του ζητούν ξανά και ξανά χρήματα». Κάπως έτσι εξηγούν κύκλοι της τραπεζικής αγοράς τη δυσκολία του εγχειρήματος της εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής. Επί του προκειμένου το ταξίδι αφορά την διοίκησή της, το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και τη Thrivest. Και ο προορισμός τους είναι η εξυγίανση της τράπεζας και η συγχώνευση της με την Παγκρήτια. Για να φτάσουν εκεί θα πρέπει να γίνει αφενός η αύξηση κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ, αφετέρου το καθάρισμα του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια και, τέλος, να προσδιοριστεί η σχέση ανταλλαγής. Καθαρές και προσυμφωνημένες λύσεις θέλει άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος και είναι προς το συμφέρον όλων, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
  • Με ρυθμούς της τάξης του 35% αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι ο κύκλος εργασιών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών (Total Gaming Revenue:TGR) διαμορφώθηκε στα 3,126 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Στα επιμέρους μεγέθη, ο διαδικτυακός τζόγος πραγματοποίησε τζίρο (TGR) 2,336 δισ. έναντι 1,717 δισ. ευρώ. O δε κύκλος εργασιών των καζίνο ενισχύθηκε στα 165,9 εκατ. ευρώ από 101,4 εκατομμύρια πέρυσι τον Ιανουάριο.
  • Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο που δημοσίευσε η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είναι ενδεικτικά της δυναμικής με την οποία ξεκίνησε το 2023. Αν και δεν υπάρχει απόλυτη συγκρισιμότητα των στοιχείων του φετινού Ιανουαρίου με τον περσινό, επειδή για ένα διάστημα στις αρχές του 2022 εξακολουθούσαν να εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, η ΕΕΕΠ χαρακτηρίζει «επουσιώδη την συγκεκριμένη απόκλιση» αφού, όπως εξηγεί, «τα βασικά συνολικά μεγέθη του 2022 προσέγγισαν κατά πολύ εκείνα του 2019».
  • Ο κύκλος εργασιών ή TGR αποτελεί το συνολικό ποσό που στοιχηματίζουν οι παίκτες. Εάν από αυτό αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών, προκύπτουν τα ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιχνιδιών (Gross Gaming Revenue: GGR), μέγεθος που ονομάζεται επίσης απόδοση παιχνιδιού. Πρόκειται για μία βασική μέτρηση που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες της βιομηχανίας των τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Αυτά τα ακαθάριστα έσοδα από τυχερά παιχνίδια ισοδυναμούν με τις «πωλήσεις» και όχι με «κέρδος» ή «κέρδη».
  • Έτσι τον Ιανουάριο μπήκαν στοιχήματα αξίας 3,126 δισεκατομμυρίων (TGR) και μετά την αφαίρεση των κερδών των παικτών τα ακαθάριστα έσοδα των παρόχων τυχερών παιχνιδιών (GGR) διαμορφώθηκαν στα 235,867 εκατομμύρια από 200,5 εκατομμύρια τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 18%. Ωστόσο ο συνολικός κύκλος εργασιών στις διαδικτυακές εταιρείες, ενισχύθηκε κατά 36% και τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά 14%.
  • Εφόσον μέρος αυτής της δυναμικής συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες τότε τα φετινά μεγέθη θα ξεπεράσουν εκείνα του 2022, οπότε και ο συνολικός κύκλος εργασιών (ΤGR) των τυχερών παιγνίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, έφτασαν τα 29,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 15% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στα έσοδα του Δημοσίου πέρυσι από τη φορολόγηση των παιγνίων και των κερδών των παικτών, διαμορφώθηκαν στα 743,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΠ.
  • Απέρριψε την έγκληση η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών που είχε καταθέσει η κυπριακή SPDI κατά της Bluehouse Capital και των συνιδρυτών της. Όπως έχει αναφέρει το Moneyreview.gr, το ζήτημα δημιουργήθηκε λόγω φερόμενης συμφωνίας που είχε κάνει η Bluehouse με αντικείμενο την μίσθωση στην Praktiker ακινήτου στη Ρουμανία. Οι Κύπριοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή είχε γίνει εν κρυπτώ, επηρεάζοντας την αποτίμηση του ακινήτου το οποίο είχαν αγοράσει από τη Bluehouse. Και για να ισχυροποιήσουν τον ισχυρισμό τους, επικαλέστηκαν αλληλογραφία που εντόπισαν τον Ιούνιο του 2022 μεταξύ υπαλλήλου της Bluehouse και της Praktiker, βάσει της οποίας τα δύο μέρη συμφωνούν η αλυσίδα λιανικής να πληρώνει μειωμένο ενοίκιο από το 2015 μέχρι την εκπνοή του 2019. Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο ισχυρισμός υπήρξε η αιτία για την οποία η εισαγγελέας απέρριψε την έγκληση που αφορά πράξη που φέρεται να τελέστηκε πριν από 8 χρόνια. Σύμφωνα δηλαδή με την εισαγγελέα, ο CEO της SPDI Λάμπρος Αναγνωστόπουλος είχε προσκομίσει την επίμαχη επιστολή στο Δικαστήριο της Λευκωσίας τον Φεβρουάριο 2019, δηλαδή τρία και πλέον χρόνια πριν από την υποβολή της έγκλησης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει έωλο και αβάσιμο το επιχείρημα του ίδιου ότι είχε «ξεχάσει» την εν λόγω επιστολή, με την εισαγγελέα να επιβάλει την πληρωμή και όλων τα δικαστικών εξόδων σε βάρος της κυπριακής εταιρίας.
  • Το στόρι θα έχει και συνέχεια η οποία ίσως να είναι δύσκολη για την SPDI. Ο λόγος; Η Bluehouse Capital έχει υποβάλει μήνυση κατά της κυπριακής SPDI για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδούς κατάθεσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης. H Bluehouse έχει κερδίσει έναντι της SPDI και ασφαλιστικά μέτρα στα Δικαστήρια της Κύπρου από το 2018 με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί λογαριασμοί της κυπριακής εταιρείας να παραμένουν δεσμευμένοι για το ποσό έως 5 εκατ. ευρώ.
  • Δύσκολα τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων άρτιων και οικοδομήσιμων που δημιουργήθηκαν μετά το 1985 ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο λόγος; Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγόρευσε τη δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδο στην Πάτμο διότι βάσει Συντάγματος οι εκτός σχεδίου περιοχές «δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού». Κάπως έτσι, οι Πολεοδομίες σταμάτησαν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες και βεβαιώσεις αρτιότητας και οικοδομησιμότητας, τινάζοντας στον αέρα έναν πολύ μεγάλο αριθμό κυοφορούμενων deals. Υπάρχει επόμενη μέρα; Υπάρχει, αλλά θα αργήσει να ανατείλει καθότι θα απαιτήσει εκ νέου νομοθέτηση η οποία θα πρέπει να κριθεί συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό συνέβη και το 2015 οπότε το ΣτΕ εκλήθη να κρίνει εάν οι διατάξεις του Ν.4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι συνταγματικές. Στο διά ταύτα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό (μετά τις εκλογές) κανείς δικηγόρος δεν θα συμβουλεύσει πελάτη του να προχωρήσει deal για αγορά αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου διότι με τα σημερινά δεδομένα κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News