Business Talk Δευτέρα 13/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Ορατό στους ξένους το πολιτικό ρίσκο, αλλά χωρίς «εξαργύρωση» στην αγορά  

Ορατό στους ξένους το πολιτικό ρίσκο, αλλά χωρίς «εξαργύρωση» στην αγορά  
  • Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, που αποτυπώνει το εκτιμώμενο ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές, έχει διατηρηθεί στην περιοχή των 180 μονάδων βάσης και συνεχίζει να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2022. Επομένως, ναι μεν οι πολιτικές εξελίξεις έπειτα από τη τραγωδία στα Τέμπη έχουν μπει στο ραντάρ των επενδυτών, πλην όμως δεν αποτυπώνονται ως ρίσκο στην αγορά ομολόγων. Η μετάθεση των εκλογών προς τον Μάιο έναντι των αρχών Απριλίου, με τις δεύτερες κάλπες να αναμένονται το καλοκαίρι, αυξάνει τον χρόνο της προεκλογικής περιόδου, η οποία για τους επενδυτές τείνει παραδοσιακά να αποτελεί ένα σήμα για στάση αναμονής.
  • Για την αγορά ομολόγων, ωστόσο, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως, προς το παρόν τουλάχιστον, οι επενδυτές δεν αποτιμούν κάποια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με εκτροχιασμό της έως τώρα πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, είτε υπάρξει αυτοδυναμία είτε κάποια συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές. Επίσης, συνεχίζουν να αποτιμούν ότι η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
  • Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έξοδος της «Πλαίσιο» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης στην οποία είχε προχωρήσει ο Γιώργος Γεράρδος. Το ποσοστό που πλέον κατέχει ανέρχεται σε 97,98% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς των λοιπών μετοχών, που αντιστοιχούν σε 2,02% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διαγραφή της μετοχής από το Χ.Α. H «Πλαίσιο» έρχεται να προστεθεί στις πολλές εταιρείες που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν το Χ.Α.
  • Στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και συγκεκριμένα σε ακίνητο που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εγκατασταθεί σύντομα η Τροχαία Ελληνικού. Πρόκειται για κτήριο -πρώην αποθήκες- 4.600 τ.μ., που είναι εγκαταλελειμμένο με εξαίρεση ένα τμήμα του όπου λειτουργεί ο όγδοος πυροσβεστικός σταθμός Αθηνών. Μέρος του ισογείου (560 τ.μ.) θα ανακατασκευαστεί για να στεγαστεί η Τροχαία και γι’ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός αξίας 813 χιλ. ευρώ.
  • Παράταση έως τα τέλη Μαρτίου δόθηκε στα επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, προκειμένου να υποβάλουν τα σχόλιά τους στο πλαίσιο της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, από την οποία θα κριθούν οι τελικοί όροι λειτουργίας του φορέα. Ο φορέας στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ή στα funds, προκειμένου να αποφύγουν την έξωση, αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του χρόνου, καθώς μετά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. 
  • Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για τη δυνητική περίμετρο του χαρτοφυλακίου των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στον φορέα ανεβάζει τον αριθμό τους στις 136.000 και την αξία τους στα 11,3 δισ. ευρώ και βασίστηκε στα στοιχεία για τα ακίνητα που επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος «Γέφυρα I». Μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση όμως, με βάση την οποία θα προκύψει και το ύψος της επένδυσης από την πλευρά των επενδυτών, θα αποκρυσταλλωθεί μέσα από τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που θα υποβληθούν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.
  • Την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του υπουργείου Εξωτερικών έχει στόχο το έργο, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ, που δημοπράτησε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Όπως αναφέρει το τεύχος προκήρυξης, η παρούσα τηλεπικοινωνιακή και δικτυακή υποδομή του ΥΠΕΞ είναι παρωχημένη και δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. Η δομημένη καλωδίωση και ο ενεργός εξοπλισμός (ρούτερ κ.τ.λ.) που καλύπτει τις ανάγκες δικτύωσης των οκτώ κτιρίων του υπουργείου είναι παρωχημένα. Ως αποτέλεσμα, καθημερινά προκύπτουν σοβαρές βλάβες στο δίκτυο, ενώ υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού και διαθεσιμότητας. Η τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση του ΥΠΕΞ θα επιτρέψει την ύπαρξη σύγχρονης πολυμεσικής επικοινωνίας, δηλαδή με ήχο, εικόνα και δεδομένα.
  • Ολοένα και περισσότερα κεφάλαια προσελκύουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής, για τις οποίες δρομολογούνται επενδύσεις της τάξεως των 740 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; Οι υψηλές αποδόσεις που αποδίδονται στη σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για αποθήκες λόγω της εκτόξευσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Κι αυτό σε συνδυασμό με το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στον συγκεκριμένο, ιδιαίτερα σημαντικό, κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, που για να κλείσει απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια.
  • Ξενοδοχειακά projects συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή είτε στο στάδιο ολοκλήρωσης είτε υλοποίησης είτε σχεδιασμού. Τα δε 24 projects που έχει εγκρίνει το Enterprise Greece εντάσσοντάς τα σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και επομένως ταχείας αδειοδότησης, έχουν αθροιστική αξία 4,5 δισεκατομμυρίων. Κάποια από αυτά έχουν πάρει ήδη το πράσινο φως της διυπουργικής επιτροπής κι άλλα αναμένεται να εξεταστούν προσεχώς. Παράλληλα, εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν τοποθετήσει τον τελευταίο χρόνο άλλα 5 δισεκατομμύρια είτε σε εξαγορές ξενοδοχείων είτε σε ανακαινίσεις είτε σε ανέγερση ολοκαίνουργιων συγκροτημάτων, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Επενδύσεις που πραγματοποιούνται τόσο στη νησιωτική χώρα όσο όμως και στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Χαλκιδική, αλλά και σε λιγότερο ανεπτυγμένα μέχρι στιγμής μέρη της Ελλάδας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News