Business Talk Τετάρτη 8/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι επενδύσεις της ElvalHalcor, η δικαστική συνέχεια της MIG και το ρωσικό real estate

Οι επενδύσεις της ElvalHalcor, η δικαστική συνέχεια της MIG και το ρωσικό real estate
  • Στην ολοκλήρωση της προχωρά με γοργούς ρυθμούς η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος της ElvalHalcor στον κλάδο Αλουμινίου. Όπως ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2022 , το νέο ψυχρό έλαστρο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του και η γραμμή βαφής είναι στα τελικά στάδια της δοκιμαστικής της λειτουργίας. Οι νέες επενδύσεις ανήλθαν κατά τη διάρκεια του έτους στα 160,0 εκ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 139,8 εκ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της  Εταιρείας στα Οινόφυτα. Στις επενδύσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση ακινήτων που, μακροπρόθεσμα, θα αξιοποιηθούν ως logistics center για την αποθήκευση και τη διακίνηση προϊόντων της Εταιρείας.
  • Σημειώνεται ότι ο όμιλος κατέγραψε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 28,8%, στα 3,714 δισ. ευρώ το 2022 σε σύγκριση με τα 2,883 δισ. ευρώ το 2021. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας. Ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%, καθώς ο Όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών και ο κλάδος των μεταφορών.
  • H οριστικοποίηση και η έναρξη υλοποίησης της στρατηγικής συμφωνίας που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Epsilon Net για το 2023. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας πληροφορικής η εφαρμογή της στρατηγικής συμφωνίας θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα «τεχνολογικού οικοσυστήματος», που θα δώσει την δυνατότητα στον όμιλο της Epsilon Net να προχωρήσει στην μόχλευση και αξιοποίηση των υφιστάμενων πελατολογίων των πλευρώ και στην προσέλκυση νέων πελατών και νέων οικοσυστημάτων.
  • Ξανά στα δικαστήρια πρόκειται να βρεθούν αύριο Πέμπτη οι εκπρόσωποι της πλευράς των μετόχων μειοψηφίας της MIG που εκπροσωπούνται από τον εφοπλιστή Μ. Ηλιόπουλο και της εταιρείες. Και αυτό διότι οι πρώτοι υπέβαλαν νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα προσωρινής διαταγής για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής των ομολογιακών δανείων με το ποσοστό που κατέχει η MIG στην Attica Group.
  • Στο μεταξύ πάντως η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με προσεκτικά βήματα στη συμφωνία και για αυτό ζήτησε προχθές από τη διοίκηση της MIG να μην προχωρήσει στις διαδικασίες ανταλλαγής μέχρι να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρείας. Η πρόταση κατατέθηκε «ενόψει των επισήμως δηλωμένων προθέσεων των μειοψηφούντων ανταγωνιστών της Εταιρείας να προσπαθήσουν με κάθε μέσο να αμφισβητήσουν τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, προς προστασίαν του κύρους της διαδικασίας και των αποφάσεων».
  • Ούτε στο ελάχιστο επηρέασε το ευρωπαϊκό μπλόκο στους Ρώσους αγοραστές ευρωπαϊκών assets. Απόδειξη; Η εταιρεία Tranio του Ρώσου Τζορτζ Κακμαζόφ η οποία συνεχίζει να κάνει «χρυσές δουλειές» στο ελληνικό real estate. Έχει, δε, καταφέρει να βρει «παραθυράκια» για να παρακάμψει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στους Ρώσους κι έτσι καταφέρνει να πουλάει σε Μοσχοβίτες διαμερίσματα σε κτήριο κατοικιών που έχει αναπτύξει στην Αγ.Παρασκευή. Πόσο πουλάει καθένα από τα 17 ακίνητα επιφάνειας 38-161 τετραγωνικών μέτρων; Από 180 χιλ. ευρώ έως περίπου 600 χιλ. ευρώ, με την ελάχιστη τιμή ανά τ.μ. να είναι 3.300 ευρώ. Πώς όμως, έχει καταφέρει να παρακάμψει το μπλόκο στους Ρώσους; Εάν ο πωλητής είναι υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η συναλλαγή γίνεται…αβίαστα. Γι’αυτό και το κτήριο της Αγ.Παρασκευή αν και ανήκει τυπικά στην ελληνική θυγατρική της Tranio είναι, στην πραγματικότητα, καταχωρημένο στον Κακμάζοφ. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News