Business Talk Παρασκευή 3/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η αναμονή για τη MIG, η ώρα ΣτΕ για τους έξυπνους μετρητές και το ενοικιαστήριο για το κτίριο – μνημείο

Η αναμονή για τη MIG, η ώρα ΣτΕ για τους έξυπνους μετρητές και το ενοικιαστήριο για το κτίριο – μνημείο
  • (Upd) Για σήμερα στις 18:00 είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Investment Group. Mέχρι τις πρωινές ώρες ήταν άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί καθώς αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση προσωρινής διαταγής που έχει ζητήσει η ομάδα μετόχων υπό τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων. Τελικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορέις, η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της MIG θα πραγαμτοποιηθεί κανονικά. Και αυτό διότι όπως φαίνεται δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστή η αίτηση προσωρινής διαταγής.
  • Στο μεταξύ πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της MIG. Χθες αγόρασε 3.520.029 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 0,3747% του μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα πλέον το ποσοστό της στη MIG να ανέρχεται στο 54,5069%. Οι μετοχές αποκτήθηκαν με τιμή 0,2170 ευρώ ανά μετοχή, η οποία ισούται με την τιμή της Δημόσιας Πρότασης. Σημειώνεται ότι η πλευρά του Μ. Ηλιόπουλου ελέγχουν περίπου το 12,99% της MIG. 
  • Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται ότι θα φτάσει ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνες μετρητές, καθώς η Landis+Gyr ανακοίνωσε χθες πως θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού της από την δεύτερη φάση μετά από την απόρριψη της προσφυγής της στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο  μεγάλος διαγωνισμός προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ αφορά προμήθεια των «έξυπνων» μετρητών που θα εγκατασταθούν σταδιακά έως το 2030 στις 7,5 εκατ. περίπου παροχές ρεύματος στη χαμηλή τάση, αντικαθιστώντας τα παρωχημένα αναλογικά «ρολόγια».
  • Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την τροπή που παίρνει ο διαγωνισμός, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη λίστα των εταιρειών που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Από το σύνολο των 7 εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν προκριθεί τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για την ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών, Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, τη ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh, τη σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με τη γαλλική Oracle France SAS και την ελληνική Protasis A.E., κοινοπραξία από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου.
  • Την αξιοποίηση των ακινήτων του προχωρά ο ΕΦΚΑ. Το νέο βήμα είναι ο διαγωνισμός για την μίσθωση για 20+5 χρόνια του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ της οδού Πειραιώς 64 στην Αθήνα. Πρόκειται για κτίριο οκτώ ορόφων που κατασκευάστηκε το 1954 και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, το οποίο σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνου στην πρόσοψη και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Το ελάχιστο μηναίο μίσθωμα έχει καθοριστεί στα 115.000 ευρώ, ενώ ο μισθωτής καλείται να αναλάβει και τις δαπάνες ανακαίνισης ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. 
  • Σε αναστολή τέθηκε από χθες η διαπραγμάτευση της Frigoglass ύστερα από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απόρροια του νέου πιστωτικού γεγονότος που αφορά την παραπάνω εισηγμένη. Συγκεκριμένα, η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη μέχρις ότου παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την απόφαση της Frigoglass να μην πληρώσει κεφάλαιο και δεδουλευμένους τόκους στις ενδιάμεσες ομολογίες που έχει εκδώσει. Υπενθυμίζεται ότι αν και η Frigoglass προχώρησε σε συμφωνία τον Δεκέμβριο με τους ομολογιούχους για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, αυτή έχει τροποποιηθεί ήδη δύο φορές, γεγονός που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News