Business Talk Τρίτη 5/01/2021, 07:30
BUSINESS TALK

Η μονομαχία Μυτιληναίου- Κόκκαλη, ο Σαββίδης και η SingularLogic

  • Την ερχόμενη Παρασκευή 14 του μήνα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το μειοδοτικό διαγωνισμό του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του προβλήτα έξι. Πρόκειται για ένα έργο 130 εκατομμυρίων η ανάληψη του οποίου εξελίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες σε μονομαχία της Μυτιληναίος (κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την Rover Maritime και την HDK) με την Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη (κοινοπραξία της Intrakat με την Intercantieri Vittadello και την Sales). Συμμετέχουν βέβαια άλλοι τέσσερις όμιλοι, μεταξύ των οποίων και η Αρχιρόδον και η Άβαξ, αλλά για κάποιο λόγο (sic) στην αγορά ακούγονται ως φαβορί οι δυο προαναφερθέντες.

 

  • Σε γιοφύρι της Άρτας εξελίσσεται η οριστική λύση του ζητήματος της σύμβασης παραχώρησης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ από το κράτος. Και χωρίς την νέα σύμβαση είναι αδύνατη και η πώληση του ποσοστού (11,33%) των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η ΕΥΔΑΠ σήμερα διαχειρίζεται το νερό, που ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, με βάση μία σύμβαση που έχει λήξει εδώ και χρόνια και παρατείνεται ξανά και ξανά. Τώρα ανακοίνωσε ότι συνήφθη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση της υφιστάμενης διμερούς σύμβασης του αποκλειστικού δικαιώματός της για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη γεωγραφική περιοχή της αρμοδιότητάς της, έως τις 30 Απριλίου του 2021. Η προαναφερθείσα συμφωνία επικυρώθηκε από το ΔΣ της εταιρείας την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020. Θυμηθείτε ότι η εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκονται σε συζητήσεις για μια εικοσαετή συμφωνία αποκλειστικότητας τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια.

 

  • Ενός κακού μύρια έπονται. Λέγεται λοιπόν, από παγίως αξιόπιστες πηγές, πως η σύζυγος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αναζητεί αγοραστή για το σπίτι που διατηρούν σε ακριβή περιοχή του Λονδίνου. Το ακίνητο αν και μικρό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών αγοραστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι είτε γνωστοί του ζεύγους είτε ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο του. Το ζητούμενο τίμημα για το ενός υπνοδωματίου διαμέρισμα κινείται κατά τι άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Ποσό μάλλον «τσιμπημένο», ειδικά για distress sale, συμπληρώνουν. Η συναλλαγή όμως δεν κλείνει με κανένα από τους ενδιαφερόμενους όχι τόσο λόγω τιμήματος αλλά επειδή οι δυνητικοί αγοραστές ανησυχούν για πιθανή αναστροφή ή ακύρωση της πώλησης λόγω των δικαστικών και οικονομικών περιπετειών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

 

  • Με τούτα και με εκείνα, σε ένα μήνα, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου ( 32 μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου) θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις εάν η υπόθεση  Folli Follie  θα έχει ένα κάποιο αίσιο τέλος. Τη συγκεκριμένη μέρα έχει οριστεί η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών λίγες ώρες πριν το 2020 εκπνεύσει. Μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση βεβαίως θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες, εκτιμάται όμως, ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, στις αρχές του επόμενου μήνα, θα υπάρξει ένα στίγμα ως προς τα που οδεύει το εγχείρημα της πολυδιαφημισμένης εξυγίανσης.

 

  • Σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον δύο διαφορετικών εμβληματικών ξενοδοχειακών μονάδων φέρεται να έχει συμμετάσχει τους τελευταίους μήνες o όμιλος Ιβάν Σαββίδη. Ειδικότερα άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης του συγκροτήματος Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Αγία Πελαγία της Κρήτης που ως γνωστόν πωλούν οι πιστώτριες τράπεζες μέσω ειδικής διαχείρισης.

 

  • Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κορυφαία στελέχη του ομίλου Σαββίδη έχουν συζητήσει ενδελεχώς την εξαγορά μεγάλου ξενοδοχείου της πρωτεύουσας που βρίσκεται λίγο βορειότερα του Χίλτον με την ιδιοκτήτρια οικογένεια (και ας διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η τελευταία πως δεν πουλά).

 

  • Όσο για το Πόρτο Καρράς που απέκτησε πέρσι ο ομογενής επιχειρηματίας, αυτό βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού, η οποία έχει ανατεθεί σε πολλούς διαφορετικούς υπεργολάβους κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα. Για την ώρα στόχος της ιδιοκτησίας του Πόρτο Καρράς είναι να ανοίξει, εάν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν, μόνο το ένα από τα τρία ξενοδοχεία που απαρτίζουν το συγκρότημα.

 

  • Όσοι αρέσκονται να συζητούν περί σεναρίων για πρόωρες εκλογές, προοπτική που δεν μπορεί να αποκλειστεί βεβαίως, καλό είναι να συναξιολογήσουν και το εξής: ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μπορεί να πετύχουν την εταιρεία που διεκπεραιώνει την συγκέντρωση επεξεργασία και αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, δηλαδή την SingularLogic, σε λίαν μεταβατική κατάσταση. Και εξηγούμαστε: Η συμφωνία της κοινοπραξίας των EpsilonNet και SpaceHellas με την MIG για την εξαγορά της SingularLogic θα μπει σε φάση άμεσα με τις δύο εταιρείες να αποκτούν το 99% των μετοχών. Και ως εκ τούτου, (και καθώς αναλαμβάνουν και μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της SingularLogic) είναι λογικό να αναμένει κανείς πως θα προχωρήσουν σε αλλαγές στη διοίκηση. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα: λέγεται πως για την αποχώρηση κάποιων στελεχών της Singular απαιτούνται ποσά μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις ενώ πολλά χρήματα θα απαιτηθούν για να περαιωθούν και επί χρόνια αδρανείς θυγατρικές της  που επιβίωσαν ως ζόμπι ελλείψει ρευστού για κλείσιμο. Αν μέρος της διοίκησης και των νέων μετόχων βρεθεί σε αντιπαράθεση τα πράγματα δυσκολεύουν και η εύρυθμη λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί στοίχημα. Βεβαίως από πιθανές εκλογές η SingularLogic μπορεί να βάλει στο ταμείο της περί τα τέσσερα εκατομμύρια επιπλέον και να την κάνει την αναδιάρθρωση…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News