Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 15:56
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι 5 τάσεις που θα δούμε φέτος στα ταξίδια

Τουρισμός: Οι 5 τάσεις που θα δούμε φέτος στα ταξίδια

Το 2022 ήταν η χρονιά του ταξιδιού αναψυχής, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν την ελευθερία κίνησης έπειτα από περίπου δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων. Για το 2023, όμως φαίνεται πως οι στόχοι των τουριστών αλλάζουν. Σύμφωνα με το Business Insider, αυτές είναι οι πέντε τάσεις που αναμένεται να δούμε φέτος στον κλάδο του τουρισμού:

1. Ταξίδια αυτοβελτίωσης

Όλο και περισσότεροι αναμένεται να αναζητήσουν θέρετρα που προσφέρουν υπηρεσίες για βελτίωση της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Conde Nast Traveler, θα υπάρξει άνοδος στη ζήτηση για θέρετρα με ασκήσεις αντιμετώπισης πένθους, εύρεσης αυτοσκοπού και σωματικής κίνησης. Μπορεί πλέον κανείς να βρει ξενοδοχεία και προγράμματα με γιόγκα, διαλογισμό, σάουνα και γκολφ.

2. «Πράσινα» ταξίδια

Πρόσφατη έρευνα της παγκόσμιας εταιρείας ταξιδιών Virtuoso καταλήγει ότι το 74% των πελατών της είναι διατεθειμένο να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για βιώσιμα ταξίδια, με το 70% να πιστεύει ότι θα του προσφέρει καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία. Για παράδειγμα, οι τουρίστες ενδέχεται να αναζητούν λιγότερο γνωστά μέρη, να παίρνουν μικρότερες αποσκευές, να επιλέγουν παραδοσιακά και ντόπια καταλύματα ή να προτιμούν το τρένο έναντι του αεροπλάνου.

3. Solo Ταξίδια

Έκθεση της WTM Global Hub από τον Αύγουστο του 2022 δείχνει ότι οι αναζητήσεις για solo ταξίδια στο Google τετραπλασιάστηκαν από το 2022, μία τάση που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω φέτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Go Ahead Tours, οι κορυφαίοι προορισμοί για επισκέπτες που ταξιδεύουν μόνοι είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ελλάδα.

4. Σύμβουλοι ταξιδιού

Το 76% των ταξιδιωτών ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με σύμβουλο ταξιδιού για να διευκολύνει την προετοιμασία του ταξιδιού, σύμφωνα με έρευνα του Virtuoso. Πρόκειται για άτομα που ψάχνουν τις πιο συμφέρουσες επιλογές μεταφοράς, τις προϋποθέσεις κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, τα καταλύματα και τα πακέτα για κρουαζιέρες.

5. Ταξίδια off season

Το 2022 οι ταξιδιώτες «πλημμύρισαν» τα τουριστικά μέρη. Φέτος, όμως, όλο και περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν σε περιόδους χαμηλής κίνησης, αποφεύγοντας το καλοκαίρι και τις γιορτές. Έτσι βέβαια, αναμένεται πως οι δημοφιλείς προορισμοί θα «γεμίζουν» αν και σε χαμηλότερα επίπεδα και εκτός των περιόδων αιχμής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ο λαός που λέει «όχι» στον τουρισμό: 35% δεν θα ταξιδέψει ποτέ ξανά

Ταξίδια: Τα μέρη που δεν μπορείτε να επισκεφτείτε το 2023 και γιατί

Αεροπορικές: Πώς τα ταξίδια με αεροπλάνο έγιναν και πάλι είδος πολυτελείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News