ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Κλειδώνει» το ρεκόρ πτήσεων φέτος στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Eurocontrol για τις επόμενες έξι εβδομάδες

«Κλειδώνει» το ρεκόρ πτήσεων φέτος στην Ελλάδα

Το σενάριο της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) όσον αφορά την πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2023. Βάσει του προγραμματισμού των αεροσκαφών και των χρονοθυρίδων που δεσμεύουν οι αεροπορικές, στην Ελλάδα κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες η αεροπορική δραστηριότητα θα καταγράψει ρεκόρ. Κι αυτό επειδή αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, συνεχίζοντας την τάση που παρουσιάζεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Κι ενώ η ψαλίδα, σε σχέση με το διάστημα πριν από την πανδημία, φαίνεται να έχει κλείσει ως προς την αεροπορική δραστηριότητα, η προσοχή είναι στραμμένη σε δύο σημεία. Κατά πόσον, δηλαδή, θα τονώσουν τα έσοδα και τη λειτουργική κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών οι πολύ καλύτερες, σε σχέση με το 2019, επιδόσεις της πτητικής δραστηριότητας. Οπως και εάν «οι υψηλές πτήσεις» θα συνεχιστούν το πρώτο τρίμηνο του 2023, το οποίο είναι διαχρονικά αδύναμο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη της αεροπορικής δραστηριότητας είναι πανευρωπαϊκή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, από χθες 21 Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου, ο προσδοκώμενος ρυθμός ανάκαμψης τοποθετείται σε 88%-89% της αεροπορικής κίνησης του 2019. Σε απόλυτους αριθμούς αναμένονται περίπου 26.000 πτήσεις τις Παρασκευές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και περίπου 27.000 την ίδια ημέρα κατά το δεύτερο ήμισυ του τελευταίου μήνα της χρονιάς. Από τις 19 έως τις 25 Δεκεμβρίου και την τελευταία εβδομάδα (26 Δεκ. 1 Ιαν.) του χρόνου, ο πανευρωπαϊκός ρυθμός ανάκαμψης της αεροπορικής δραστηριότητας αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με το σύνολο του εξεταζόμενου χρονικού διαστήματος των έξι εβδομάδων και τοποθετείται σε ποσοστό 101,8% και 95,1% αντίστοιχα.

Οι πολύ καλές αυτές επιδόσεις αποδίδονται, σύμφωνα με την έκθεση του Eurocontrol στο γεγονός ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν φέτος Κυριακή, ενώ το 2019 η αντίστοιχη μέρα ήταν η Τετάρτη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ανάκαμψη της πτητικής δραστηριότητας δεν συνεπάγεται αναγκαστικά τη γεφύρωση του χάσματος για τους βασικούς παίκτες των αερομεταφορών –δηλαδή τα αεροδρόμια και τους αερομεταφορείς– των οικονομικών μεγεθών της φετινής χρονιάς συγκριτικά με αυτά του 2019. Το πρώτο, εξάλλου, τρίμηνο του 2022 υπήρξε αναιμικό, ενώ στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, όπως το «Μακεδονία», ο αριθμός των πτήσεων τον Οκτώβριο έναντι του ίδιου μήνα του 2019 υπήρξε χαμηλότερος κατά περίπου 13%. Στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών ο αριθμός των πτήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο υπήρξε χαμηλότερος κατά 6,2% (περίπου 185.000 πτήσεις) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κικίλιας: Εντυπωσιακές οι επιδόσεις για έσοδα και αφίξεις το φετινό φθινόπωρο

Στους ευρωπαϊκούς πρωταθλητές της ανάκαμψης το “Ελ.Βενιζέλος”

Απογειώθηκαν οι αφίξεις τον Οκτώβριο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News